ВЯЧЕСЛАВ ТРУБНИКОВ: ЗАПАДЪТ ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ ДА УВАЖАВА РАЗЛИЧИЯТА

Viacheslav Trubnikov

МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА ДНЕС Е ПО-РЕГИОНАЛНА – НИТО ЕДНА СТРАНА НЕ МОЖЕ ДА РАЗРЕШИ СИРИЙСКАТА КРИЗА САМА

ЗАПАДНОТО НАЛАГАНЕ НА ЦЕННОСТИ НА РУСИЯ СТАВА ПО МНОГО НАЧИНИ, НАПРИМЕР, ГЕЙ СВАТБИТЕ, ПРАКТИКА, КОЯТО Е ЧУЖДА И ПАГУБНА ЗА РУСНАЦИТЕ.

Вячеслав Трубников е роден на 25 април 1944 г. в Иркуткс. Директор на Службата за външно разузнаване на Русия (1996-2000), първи заместник министър на външните работи на Русия (2000-2004), посланик в Индия (2004-2009). От 2009 работи в центъра за международна политика и икономика на Руската академия на науките. Генерал. Интервю на Чандан Нанди за Таймс Индия.

Как гледа Русия на ситуацията в Сирия?

Е, американското решение за военна интервенция в Сирия беше дискутирано на срещата на Г-20 в Санкт Петербург. Съединените щати смятат, че имат право едностранно да наказват суверенна държава без съгласието на Съвета за сигурност на ООН – но една военна операция, дори без да включва сухопътни войски, няма да реши проблема. Ударите увеличават броя на цивилните жертви, както се случи в Ирак, Афганистан и Либия.

Въпросът, който трябва да се зададе е: всички дипломатически средства ли са изчерпани? Даден ли е шанс на преговорите? Освен това, военната американска интервенция ще даде зелена светлина за ислямските екстремисти – най-доброто последващо нещо, което ще постигне Белият дом е война с глобални измерения.

Ние, руснаците наричаме това двоен стандарт.

Президентът Владимир Путин използва силни думи, за да предупреди САЩ – възраждане ли е това на опита на Русия да играе по-голяма роля в света?

Това е историческа възможност да използва гласа си, така че международната общност, особено в Съединените щати, да види, че едностранното използване на сила за решаване на световните проблеми не е приемливо. Опитахме се да убедим Запада да не използва сила, особено, когато застрашава суверенитет на една страна – съществува ли днес понятието суверенитет или не?

Руската позиция е, че всички дипломатически средства трябва да бъдат изчерпани преди въобще да се помисли за военен удар. Съединените щати трябва да се въздържат от курса на военни интервенции, особено, когато техните съюзници разбират, че дипломатическите средства не са изчерпани.

По време на Студената война, биполярността определяше международните отношения. Но международната политика днес е по-регионална – нито една страна не може да разреши сирийската криза сама. В днешния глобален свят, многостранния подход е подходящ за прекратяване на въоръжените конфликти.  

Свидетели сме на създадения хаос в Афганиста, който сега може да запали целия регион, включително Пакистан – нито международната общност, нито съседните на Афганистан страни са способни за гарантират мира в тази страна.

Евентуално, ако има ограничени удари от страна на Америка, предвиждате ли избухването на по-голяма война в Близкия изток?

Да. Голямата опасност е разрастването на конфликта в Близкия изток, който да включи Израел и Иран. Ситуацията може да стане по-лошо, отколкото сме готови да си представим. Ако ситуацията в Сирия се влоши още, съседите й със сигурност ще бъдат въвлечени във война с немислими мащаби.

Това изисква колективно решаване на проблема в глобален план, при което ООН трябва да има централна роля – аз съм реалист, който осъзнава, че Русия също не може сама да реши всички проблеми сама.

Как бихте описали съвременния глобален ред?

В международен план, ние сме в нещо, което аз наричам студен мир. Западът продължава да налага визията си за световния ред върху няколко страни, а наскоро и върху Русия, където хората имат различна ценностна система. Западното налагане на ценности на Русия става по много начини, например, гей сватби, практика, която е чужда и пагубна за руснаците.

Ние имаме собствено разбиране за свобода, което, така смятаме, идва от определени отговорности. Западът трябва да се научи за уважава различията.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6903

Posted by on сеп. 16 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.