ВЯРАТА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА ПАЦИЕНТИ С АЛЦХАЙМЕР

ВЯРВАЩИТЕ ПОКАЗАЛИ ПО-БАВНО РАЗВИТИЕ НА СИМПТОМИТЕ, СПОРЕД ИТАЛИАНСКО ИЗСЛЕДВАНЕ

Религиозната или духовна вяра може да помогне за забавяне на ефекта от болестта Алцхаймер, смятат италинаски изследователи, които така дават надежда на милиони болни от цял свят. Университетът в Падуа разделил 64 болни от Алцхаймер на 2 групи – едните с ниска степен на религиозност, а другите със средно и високо ниво.

Учените наблюдавали пациентите в продължение на година. Те тествали техните възможности за забавяне на симптомите и в техния всекидневен живот (способност за обличане, хранене) и в по-тежки задачи като водене на телефонен разговор.

„Невярващите” показали 10% повече загуба на когнитивните способности, казва ръководителя на проекта проф. Енцо Манзато, чието изследване е публикувано в списанието „Съвременни Алцахаймер изследвания”.

”Добре известно е, че стимулите от нормалния социален живот забавят познавателния упадък, но в нашето изследване се оказа, че  вярята е тази, която е способна да намали когнитивните загуби”, добавя проф. Манзато

„Обаче е важно вярата да е истинска, а не просто, защото така е прието. Това не е въпрос на спазване на ритуали, които изискват определено социално поведение, а вяра в реалното духовно съществуване” казва още професора.

Лекарства и терапия могат да помогнат за намаляване на психичния упадък на личността болна от Алцхаймер, но все още не е намерено лекарство за лечението й.

 
 


ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

КАК ЦВЕТОВЕТЕ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО

НЕЩАСТНИТЕ ХОРА ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯ, ЩАСТЛИВИТЕ ПРАВЯТ СЕКС

НА КАКЪВ ЕЗИК ПЛАЧАТ БЕБЕТАТА

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ НЕ ПРИЧИНЯВАТ РАК СПОРЕД НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ

ПОСТТРАВМАЧНИЯТ СТРЕС

ПАРЕНЕТО „ПОД ЛЪЖИЧКАТА”

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ДЮНЕРИТЕ?

ЕМОЦИИ, КОИТО СЪСИПВАТ ЗДРАВЕТО НИ

КРЪВОТЕЧЕНИЕТО ОТ НОСА

ХОРМОНИТЕ НА РАЗТЕЖА МОГАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ МОЗЪЧНИ НАРУШЕНИЯ ОТ УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

ПРОЧУТАТА ДИЕТА СЪС ЗЕЛЕВА СУПА

БРЪЧКИТЕ ИЗДАВАТ БОЛЕСТИТЕ

ПРОСТАТАТА НА МЪЖА СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

ЛЕКАРИ ОСЪЖДАТ НОВАTA МОДА РАЖДАНИЯTA ДА СЕ ПРЕДИЗВИКВАТ В СЕДМИЯ МЕСЕЦ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2888

Posted by on ян. 28 2010. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.