Върховният административен съд да се замозакрие

На 29 юни 2007 г. тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) взе решение, с което отмени статута на парк „Странджа”, като защитена територия. Откривайки пътя за извършване на строителна дейност в него. Делото е заведено от Община Царево и фирма „Краш 2000”, инвеститор във Ваканционното селище „Златна перла”.

Последва мълниеносна, остра и справедлива реакция от страна на екологичните организации, на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Не закъсня и Върховната административна прокуратура (ВАП), която на 4 юли протестира пред петчленен състав на ВАС срещу решението на тричленния състав на съда, с което Заповедта на Министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване на Природен парк “Странджа”, е прогласена за нищожна.

На 5 юли председателят на ВАС Константин Пенчев, прехвърли по най-безцеремонен начин отговорността на съда към изпълнителната и законодателната власт. От болната на здравата глава, както е казал народът. Пък след това да не се оплаква от обществената нагласа, че съдът е определил съдбата на „Странджа”, е изкривена, че се е произнесъл в полза на мутрите, в полза на бетона, че съдиите от ВАС са стресирани. Забравяйки случая с Камчийски пясъци.

За кой ли път обществото в България е свидетел как съдебната власт си измива ръцете със законосъобразността на дадено решение, а относно целесъобразността на решението е дело и преценка на политиците. Да, но не. Този случай е не само от голяма обществена значимост, но и от национална сигурност. Колкото силно и пресилено да звучи на някой. Защото опазването на природата на България, на нейното богатство, каква друга сигурност може да бъде, освен национална!?

Решения от типа на природен парк „Странджа” са преди всичко целесъобразни, а след това законосъобразни. Реакцията на обществото и медиите не е оказване на натиск върху състава на ВАС. Това е един от малките, но най-вече истински и искрени признаци и симптоми на гражданско общество и съзнание. Не на икономически, лични и корпоративни интереси, криещи се зад повечето протести у нас.

Най-разумното в случая е ВАС да се вслуша в общественото мнение и да отмени своето решение. Което от протеста на ВАП е видно, че е незаконосъобразен, да не говорим за целесъобразност. Другият вариант е ВАС да се самозакрие. Ако направим в България референдум за „Странджа” да бъде ли защитена територия, отговорът ще бъде положителен, но ако попитаме дали е необходимо съществуването в този вид на ВАС, дълбоко се съмнявам.

Това, че имаме неуредици и празноти в нашето законодателство по отношение на защитените територии и национални паркове, и не само по тях, които трябва да се решат от изпълнителната и законодателната власт, е факт. Но ВАС има ресурса, потенциала и възможностите да предизвика дебати в тази насока и ще получи подкрепата на обществото. Вместо да хленчи и да се оплаква, като ощипана госпожица да извади пред обществото и медиите подобни техни решения, след които не са последвали действия от страна на изпълнителната власт. Тогава въпросът относно безпристрастността на съда, няма да бъда обект на обществено мнение и натиск.

Борислав Ангелов

Политолог

5 юли 2007 година

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=487

Posted by on юли 5 2007. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.