ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА

През последните двеста години продължителността на човешкия живот постоянно се увеличава. Младостта става все по-кратък времеви отрязък от целия жизнен път на човек. Същевременно младежката фаза се увеличвата, поради нарастналото време за образование. От друга страна в наши дни близо 1/3 от живота на човек (а все по-често и повече) преминава в пенсионна възраст. Особено важен политически въпрос е как се запълва този житейски период? Той не е свързан само с финансовите страни на проблема, като размера на пенсията. Необходимо е да се търси начин за използването на този ресурс – чрез програми за продължително образование, държавни политики за насърчаване на пенсионерската активност, търсене на форми на труд с по-лек режим, доброволчески организации, клубове, обществени инициативи.
Възрастният човек много дълго време се е приемал за завършена личност, с изградена ценностна система, която трудно приема всякакви социални промени, за разлика от младия човек, който може и трябва да учи и да се развива. Тези концепции търпят сериозни промени в последните десетилетия с широкото навлизане на т.нар. „учение през целия живот”. Ученето вече не е монопол само на младостта. Новата роля на възрастния е, че той може и продължава да се развива, като разбива един младежки монопол от миналото.
Днес все повече стари хора разбиват монопола на чисто младежки дейности от миналото. Практикуването на екстремни спортове, пътувания в Космоса, създаване на семейства, ръководене на големи бизнеси не е привилегия на младостта и зрелостта, а реалност за стария човек. Това е особено валидно в политиката.
 

        
Потенцията свързана с възрастта в политиката

Биологичната възраст и нейните чисто физиологически особености, както и процеса на стареене е тясно свързан с политиката. Работата на политика се характеризира с голямо физическо и психическо натоварване. Неговата тежест се стоварва основно върху функционирането на  нервната система и мозъка. Политиците, особено тези, които заемат високи властови позици не разполагат с  достатъчно време за възстановяване и почивка. С напредването на възрастта умората и напрежението се компенсират единствено от опита. Повечето държавни глави и премиери отделят за сън между 4 и 5 часа на денощие. При един изтощен или болен организъм това време е крайно недостатъчно за възстановяване на умствените и физически сили. За да могат да се взимат важни решения, да се анализира огромния обем информация, да се следва програма от пътувания и срещи е необходима цялостна положителна кондиция на организма.
За един стар политик са необходими два пъти повече усилия, за да издържи на този ритъм. Президентът на САЩ Джордж Буш-старши припада от преумора на пресконференция през 1992 година по време на мандата си, когато е на 68 годишна възраст, а 18 години след напускане на поста и пенсионирането си, по повод 85-тия си рожден ден,  осъществява скок с парашут.(1) 
За съвременната политика е много характерна публичната демонстрация на физически възможности и работоспособност. Премиерите на България от втората половина на прехода постоянно демонстрират  публично физически си възможности – Иван Костов изкачва с бързо темпо Черни връх следван от журналисти, Симеон Сакскобурготски често обикаля българските планини, Сергей Станишев отива на рафтинг по река Струма. Министър-председателят и лидер на ПП”ГЕРБ” Бойко Борисов също се снима гол до кръста, постоянно участва във футболни срещи, спортни събития по карате. 
Демонстрациите на физическа сила са често срещани сред политически лидери от всички възрасти, които искат да покажат физическото си здраве, енергия и възможностти за управление. Руският президент и по-късно Владимир Путин демонстрира добра физическа форма на тренировки по източни бойни изкуства, гол до кръста по време на риболов, на ски в Кавказ. Същото прави и френският президент Никола Саркози – риболов в САЩ, сутрешен джогинг. Невербалното послание е кратко и ясно – здрав и дееспособен съм, за да взимам управленски решения.

    Млади и стари  в реалната политика

Съвремието до голяма промени отношението към възрастта в политиката. Започнаха да „падат” много от табутата, да се разрушават митове свързани с младостта и старостта. Участието на млади и стари в политиката през ХХ век става част и от демократичните политически системи. Правилото, че на старите следва да се дават синекурни длъжности, а на младите по-маловажни се оправдава от практиката. Старите могат да реализират оперативна политика, а младите да заемат най-отговорни постове.
Уинстън Чърчил става за втори път премиер на Великобритания на 76 годишна възраст, а се оттегля от поста на 80 години през 1955 година. Френският президент Шарл дьо Гол напуска сам политическата сцена на 78 годишна възраст, за да пише мемоарите си. Постепенно започва да се приема, че старите хора не само могат да стоят начело на дадено управление, като символи или поради минали заслуги, а могат да са активни, жизнени, дейни.(2)
Показателен пример е и италианският премиер Силвио Берлускони, който дори след прехвърляне на 70-тата си година, редовно е сниман в компанията на по-млади дами, участва в любовни афери, организира шумни празненства (с чешкия премиер Тополанек, където е сниман гол), които стават обществено достояние. Това е изцяло ново представяне на тялото, на старостта – не като немощно състояние, импотентност, откъсване от живота, а напротив жизнелюбие, физическа активност, потенция. Показателно е, че въпреки поредицата от публични скандали рейтингът на Берлускони се запазва висок, не само в Италия, но и в целия Европейски съюз.
Същевременно много млади политици заемат важни политически постове и участват в реалната политика. Един от най-изтъкнатите финландски политици Пааво Мати Вайрюнен започва голямата си политическа кариера през 1975 година, когато на 29 години, става министър на образованието на Скандинавската страна. Това е особено валидно за посттоталитарните източноевропейски страни, където премиерите в своите 30 години са по-скоро правило, отколкото изключение.
В съвременните развити общества (към, които се стреми и България) днес има ново възприемане на биологичната възраст и връзката й с политиката. То е следствие от развитието на социално-икономически, технологични, културни тенденции. Върху младите съществено влияние оказва процесът на акселерация и удължената фаза на образование. За старите хора е тясно свързано и с напредъка в сферата на медицината. Те вече не само знаят, но и могат. Това ги поставя в динамична конкурента среда наравно с по-младите поколения политици и им дава възможност да бъдат полезни и активни до дълбока старост.

 
–––––––––-
Бележки: 
1.Американският президент Джордж Буш – Старши е на посещение в Япония и на официалната вечеря на 8 януари той повръща върху японския премиер Киичи Миязава, след което припада. Опозиционната Демократическа партия в САЩ от месеци говори за напредналата му възраст и здравословнно състояние. На следващия ден – 9 януари 1992 г.,  Буш дава пресконференция в Токио по повод здравословните си проблеми. Въпросите на журналистите са свързани основно с възрастта и здравето му. Един от тях е[Rita Beamish, Associated Press]: Не се ли притеснявате от зачестилите публични случаи на здравословни проблеми, които имате и на възможността вашите опоненти демократи, които са доста по-млади от вас, да използват това и факта, че до известна степен сте по-стар и  не може да издържате на натоварения си график? Отговорът на Буш е: Мислите ли, че само старите хора хващат грип?… Благословен съм с добро, стабилно физическо състояние. Вчера играх тенис и след това грипа ме повали.  (Превод К.М.)

2. Heads of states and Governments, Churchil – p. 795-796; de Gall – p. 278-279

 ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 


СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

ОНБ ПОИСКА ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ЮГОИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

НА 18 НОЕМВРИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 21-ТА ГОДИШНИНА НА МИРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ОТ 1989 Г.

ЗАПЛАХИТЕ ОТ ТЕРОРИЗЪМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НЕ СА ОТ САМИТЕ ТЕРОРИСТИ

А УТРЕШНИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ?

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ЗА 45 Г. НАРОДНА ВЛАСТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СА ЗАВЪРШИЛИ 900 000 ДУШИ, AНЯМАМЕ НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: МИХАИЛ ГОРБАЧОВ Е ПОЛИТИЧЕСКИ НЕГОДНИК И МЕЖДУНАРОДЕН МОШЕНИК

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ПРЕДМЕТ РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ? -Йордан ТОДОРОВ

МИТЪТ ЗА СОЦИАЛИЗМА – ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНОПравда СПАСОВА   

ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА БИТКА ЗА КОСОВО Е КЪМ СВОЯ КРАЙ -проф. В. ЦАЧЕВСКИ

МЯСТОТО НА МОЛДОВА В НОВАТА РУМЪНСКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СТРАТЕГИЯ – Петър КИРИЛОВ

БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД: ГЕНЕРАЦИОНЕН ДИСКУРС Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3632

Posted by on февр. 1 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.