ВТОРА ЧАСТ – ПОЛИТИКАТА Е МЪЖЕСТВО И РАЗУМ, А НЕ КОСТЮМ И ДУМИ

Vladimir DomozetskiСлед инсценировката на политическото убийство на Ахмед Доган, което извади на показ пред телевизионните камери живописно и нагледно какво всъщност представлява ДПС, след като доказа колко много зачита правата и свободите, колко е загрижена за етническия мир в България, за демокрацията и разбирането за понятието либерализъм, има какво още за обобщаване или за затвърждаване на обобщенията.

 Либерализъм основаващ се на свободата на делегатите да пребиват Октай Енимехмедов с ритници по главата, да му свалят гащите, за да проверят дали нападателят на лидера на партията е етнически турчин или българин, защото либералната партия е много загрижена да няма етнически мир в страната.

 Да няма, разбира се, и ако Енимехмедов беше Иванов, те щяха да направят нужното. Въпреки че пак се опитаха да го сторят. Без никакъв срам.

 Вместо да се извинят за побоя съпартийците се постараха да повторят хиляди пъти една явна лъжа, подобно на неуки магьосници ръсещи заклинания, очакваха тя да се превърне в истина с поведената пехота начело с Лютви Местан за медийна офанзива.

 Но даже този манипулативен и стар колкото света политически способ не помогна. И не само, че обществото не се хвана на въдицата, но дори и доскорошните последователи на партията вече се отричат от нея, защото няма как да се припознаят в ДПС предвид настоящите, а може би точно обратното: твърде старите и непреодолими реалности.

 Без да имам пряко наблюдение към партията ДПС, визуалното изкуство на разигралия се грозен театър на сцената на зала номер три на НДК онагледи с много краски едно очевидно нещо.

ДПС стои и почива на красиви думи, (права и свободи, етнически мир, либерализъм, демокрация), подобно на много политически формации, но постепенно се саморазрушава, защото думите не издържат на собствените си основи, тъй като са лишени от съдържание.

 А другата причина да съзирам лицемерие и логично саморазрушение е изключително присъщо на идеологията на движението: как така утвърждава правата и свободите на всички български граждани, като равноправни граждани на страната, а в същия момент нейният електорат е насочен единствено към българите от турския етнос и регионите с преобладаващо турско население.

 Какво последва след въпросното покушение е толкова простичко за разбиране, че на мен ми е странно как може да има две позиции по въпроса, как все пак някои бяха заставени да бъдат вербувани за каузата без да се опитат честно да погледнат на ситуацията. Въпреки, че защитих Доган в статията „Политиката е мъжество и разум, а не костюм и думи“, аз съм вцепенен от инцидента, толкова колкото и от самото му развитие. Понеже той далеч не е свършил в залата НДК на злополучният 19 януари.

 Например, новоизбраният председател Лютви Местан обвини държавата в подмяна на тезата по обвинението. Първоначално се смяташе, че младият Октай ще бъде обвинен в опит за убийство. И аз така смятах, когато писах предишния материал. Не че подмяна нямаше, но тя бе продиктувана от направената експертиза, след като в последствие следователите и после всички ние научихме, че пистолетът е бил газов, зареден с два сигнално-звукови патрона и един тип технически пипер. Досега е нямало обвинение в опит за убийство с газов пистолет. Но стане ли въпрос за гуруто на ДПС, нещата ще се променят, ако трябва. Може и да успеят. Някъде горе говорих за либерализъм от типа на ДПС. Явно и тук става въпрос за него.

 Но защо изведнъж се реши да се занимава прокуратурата с този случай? Делегатите показаха какви силни мъже са и как могат около десетима костюмари да се справят без проблем с виновника, независимо, че той не показа никаква съпротива, когато бе повален на земята. А стоеше няколко минути на пода и чакаше някой да спре истеричните и яростни юмруци и скандирания, за да бъде накрая изведен от залата. „Убийте го! Убийте го!“ крещяха те. Другите думи не мога да цитирам, защото не говоря турски език. Но според мен, недай си боже, ако Ахмед Доган беше убит, два ковчега щяха да бъдат изведени от залата. Това не подлежи на грам съмнение.

 Така или иначе имиджа на страната достатъчно се разклати и малкото, което е било постигнато от България в напредъка си, дори забелязаното и оценено, се изпари и превърна в спукан мехур. Господата, които трябва да служат за пример на обществото и да представляват лицето на утвърждаването уважението на държавността и нейните институции, законност и ред, реагираха по същия начин, както и младият нападател. Последният може да бъде всякакъв, но поне знаем, че не участва в управлението на държавата. Може да бъде психично-болен, хулиган, жаден за десетте минути слава (на як кютек в случая). Политиците не могат да бъдат всякакви. Първо трябва да притежават елементарно самосъзнание на достойни човешки същества, а не на маймуни освирепели от глад за власт и за раздаване на примитивно разбиране за правосъдие, или в по-омекотения вариант: получавайки я с лъжливи методи.

 Последната лъжа, която научих е от преди няколко часа и представлява изявление на Лютви Местан, че побойниците в костюми, не е правилно да ги наричаме делегати, са вярвали че Ахмед Доган е бил убит. Уау! Да, с чуването на щракането или въпросното засичане на пистолета на Осмата конференция, точно това ще си помисли всеки здравомислещ човек и всеки здавомислещ човек ще повярва.

 Но най-дълго тиражираната спекула в медиите бе друга.

 След като Лютви Местан предлага всеки, който се съмнява, че може да бъде извършено убийство с газов пистолет на своя глава да подложи слепоочието си, защо след като е толкова остроумен, също така не се сети да каже, че всеки който смята, че не може да бъде убит с побой, да предложи главата си на десетима от неговите хора?

 Защо никой не му зададе този въпрос?

 И как така първо си затрая за пистолета, с надеждата да става дума за преправен в боен газов пистолет, а едва като научи, че фактите на са на негова страна, включи резервния си вариант на действие и изригна във вулкан от обвинения и неуважение към институциите в България?

 Единственото, което им остана е да използват именно Енимехмедов и заповтарят хиляди пъти другата си повтаряна лъжа, че се бил превърнал в герой на нетолерантните българи.             Ами не се е – приемете го. Гражданското общество обаче няма да подкрепи и вас, защото не е толкова глупаво и наивно. За съжаление обаче, докато мрази всичко и всички, ДПС винаги ще си има запазен гьол за себе си в българската политика, използвайки характера на нашенеца, за да го изкарва нетолерантен към другите.

 Главният проблем на българина е че той е нетолерантен към самият себе си и често  прекалено толерантен към другите. Ето, затова държавата ни е в това положение и такава е българската действителност. Тя е родена от нашите гени, които изглежда много се различават от минали и по-славни времена на нашите сънародници и героите на епохалната ни историята.

 Етнически мир в България има и ще има, но ДПС и АТАКА съществуват като двете части на едно и също тяло, което е вредно за спокойното бъдеще. Те са двете страни на свързващия ги в животодаваща цялостна система организъм, които гледат в срещуположните посоки, но всъщност съществуват благодарение една на друга.

Автор: Владимир Домозетски

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6083

Posted by on ян. 31 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.