ВСЯКО НЕЩО ТРЯБВА ДА СИ ИМА ГРАНИЦИ

Ти защо плюеш семките от динята в реката?
 
Години наред малцина сериозно обръщат внимание на поголовното монтиране на камери за видеонаблюдение. Кръстовища, улици, кръчми, магистрали, училища, курорти, съблекални… бавно, но сигурно започнаха да се покриват с камери. За да има наблюдение. Винаги съм смятал, че започне ли една негативна тенденция няма спиране. Че в случая, накрая ще покрият територията на страната до входната ви врата и после и вътре. Да вътре! Няма да има спиране.

Част от „фантазията” ми стана реалност. Нови камери ще бъдат поставени и на пожаронаблюдателните кули и върху електрическите стълбове в гората, съобщиха вчера от Държавната агенция по горите. Те ще бъдат разположени в района на Витоша и Осогово. Видеонаблюдението ще помага на горските пазачи да залавят по-лесно нарушителите, които секат незаконно дървесината. Вече има монтирани 12 системи за видеонабюдение в Пазарджишко и Павел баня. От горската агенция казват, че било за добро, защото броят на заловените бракониери се е повишил, след като са били монтирани камерите в гората. Отиваш на пикник и…
Идеята среща одобрението на мнозинството. Хората си казват „Аз не правя нищо нередно – нека ме снимат!”.  Редовното днес, обаче може да е нередно утре. Субектът зад камерата ще промени начина на живот и поведението. Кое ще е истина и кое лъжа, кое страх и кое свободна воля, кое ще е личен живот и кое край на личността никой не може да каже, а всяко нещо трябва да си има граници.
Държавата спешно се нуждае от законодателни спирачки за разполагането на държавни, общински и частни системи за видеонаблюдение. Нито имаме опит, нито култура в подобна политика. Ефектът е безконтролно, субективно и лавинообразно събиране на информация и негативно моделиране на социално поведение, което води до извратени подмолни процеси. В природата се наричат вулкан.

 
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СТИГА С ТАЗИ ТОЛЕРАНТНОСТ!

НЕ ТРЯБВА ДА ОБИЖДАМЕ МИНИСТЪРА

ПРЕДИ ДА РЕШАВАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ТРЕТИЯ СВЯТ, ДА ОПРАВИМ СВОИТЕ!

ПРИЗИВ ЗА ДЕЙСТВИЕ

ПОНЕ ЕДНО “EXCUSE ME!” ЗА ТРАФИКА В СОФИЯ, Г-Н КМЕТЕ!

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1823

Posted by on дек. 17 2008. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.