ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ БЕРЛИН

Когато вървя надолу по Вилхелмщрасе и минавам покрай телевизионните ванове зад Бундестага, очакващи всяко следващо движение на канцлераМеркел, имам усещането, че Берлин се самотрансформира от град в окото на бурята в център на света.

Вече не се чува нищо за Брюксел – формалната столица на Европа се премести на задните страници, нейните служители са безсилни и второстепенни. Лондон се е заровил с британските проблеми и дори Вашингтон, който играеше такава голяма роля в създаването на обединена Европа и в икономическата криза, която сега заплашва да разпадне ЕС, не е способен на нещо повече от отправянето на молби и подканяния.

Берлин днес е седалището на европейската сила. Вероятно единственото място, което  се справя с кризата. „Нуждаем се от повече Европа”, обявви Меркел. „Не ни трябва просто валутен съюз, а т.нар. финансов съюз, общи бюджетни политики. И най-вече имаме нужда от политически съюз”, добави тя.

Може и да е права, но германците не разбират как звучи, когато идва от Берлин – защото Берлин все още не вярва, че притежава силата.

Докато кризата продължаваше, германските лидери предположиха, че могат да превърнат страната във втория най-голям световен изностител, превръщайки по-малките нации на Европа в икономически колонии, които са напълно зависими от немските финанси – без да поемат големите отговорности, които вървят с великата сила.

До голяма степен това е така, защото фразата „Европейска сила” днес е неразбираема за мнозина, най-малкото за всички тези, които я притежават.

Европейците, и особено германците, си мислеха, че са създали някакъв нов вид сила, която е разпределена, споделена и управлявана от неутрални закони и институции. Еврото беше просто част от  фундамента на една сила без център.

Има една книга, която държа на полицата си, за да ми напомня за това старо вярване. Публикувана е само преди 7 години, които ти изглеждат като отдавна забравена епоха, когато прочетеш заглавието: Защо Европа ще управлява 21 век.

По онова време много хора смятаха това са разумно и неопровержимо изказване. Изглеждаше, че здраво свързаните европейски институции, носят на света нова ера на свободна търговия, икономическо развитие и климатични промени, както и договори за контрол над оръжията. „Процъфтяваща Европа може да поведе света, заключава автора Марк Ленърд, не защото ще го ръководи като империя, а защото европейския начин на управление  ще стане световен”.

Вече може да спрете да се смеете. Но ако смятате това за фантазия, вие не разбирате „Европейската сила”. Поради много причини, кризата всъщност  усили нейната мощ.

Прекарах много време да пиша за северноамериканци, за да има разяснявам разликата между евро зона (парична, 17 страни), Европейска икономическа зона (търговска, 30 страни), Европейски съюз (политически, 27 страни), Съвет на Европа (юридически, 47 страни) и Шенгенско пространство (26 страни) – всяко от които, между другото, е създадено от консервативни правителства и най-общо  нежелано от левите.

Само първото от тях е в криза. Останалите са си наред. Свободното движение на стоки и хора между държавите, налагането на правни и административни стандарти – тези функционират по-добре от преди, и, както отбеляза госпожа Меркел: ще станем още по-влиятелни ако евровата криза се разреши.

Проблемът е, че това решение идва от Берлин. Германия все още се мисли за една страна сред равни в децентрализирана властова структура. От Атина през Лисабон до Мадрин, обаче, Берлин все повече изглежда като имперски център. И, в един базов икономически смисъл, е точно това.

„ЕС все повече се идентифицира с Германия. Това е безпрецедентна ситуация при която една държава членка се схваща като притежател на цялата власт”, ми каза Ханс Кунднани от Европейския съвет за международни отношения.

„Може би навлизаме в ера при която ‘повече Европа’ вече не означава ‘повече интеграция в егалитаристки смисъл’, а повече доминация на една държава членка. Лошо е за Германия, а също и за марката ЕС, която трябва да е над националните интереси”.

Оттук може да започнат истинските неприятности. Решението на европейската икономическа криза може да отключи дори по-мащабна политическа криза – и наистина да сложи точка на европейските надежди за управление на 21 век.

Автор: Дъг САУНДЪРС (Берлин).  Дейл анд Мейл – Канада

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4844

Posted by on юли 8 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.2467 лв
 CHF =  1.69527 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.22562 лв
100  RUB =  2.65657 лв
 USD =  1.68926 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.