ВРЕМЕ Е ЗА ТВЪРДА ДИПЛОМАЦИЯ – ОТКАЗЪТ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЧУЖДИ ПОСОЛСТВА ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ТРЯБВА ДА СЕ САНКЦИОНИРА

CD

Очакват ни още няколко бежански вълни през следващите месеци, каза заместник-директорът на дирекция „Миграция“ към МВР комисар Йотко Андреев пред в. Дневник.  

Само около 55% от емигрантите, които идват у нас са от  Сирия. Останалите са главно от проблемни страни като Алжир, Сомалия, Еритрея, Судан, Афганистан, Мароко, Мали, Руанда.

Те искат да отидат в Западна Европа, но там не ги искат и вече започнаха да ги връщат у нас. При влизане в България им се снемат пръстови отпечатъци и според споразуменията, които сме подписали се връщат обратно в страната, в която са проникнали на територията на ЕС.

Ключово става репатрирането им от България към собствените им страни

България досега репатрира между 700 и 800 нелегални имигранти годишно, което на фона на случващото се е крайно недостатъчно. „Въпросът е, че сега липсват средства“, каза още Андреев. Това трябва да се променим, защото така или иначе страна е похарчила близо 300 млн. лева за издръжката на нелегалните емигранти. А очевидно разходите за оставането им тук ще нарастват като догодина могат да достигнат 1 милиард лева, което неименуемо ще взриви държавния бюджет.

Основен проблем с който се сблъсква българската страна е  липсата на съдействие на посолствата за репатриране на нелегални имигранти. „Предприети са стъпки както на ниво външни министри, така и на консулско ниво в държавите, които не издават лесно пасавани. Това са главно Алжир и Афганистан„, каза Андреев.

От Европа ни ги връщат, а от техните страни не ги искат!

България е член на Европейския съюз, независима държава, която има свои институции. Редно е Външно министерство да втвърди тона по отношение на страни, които отказват съдействие. Особено що се отнася до посолства като това на Алжир, което не е достатъчно кооперативно в работата си с българските институции. Протестната нота е първото задължително действие. Важното е да се върши работа.

Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7735

Posted by on ное. 13 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.