ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕ ОТВАРЯНЕТО НА ДОКТОРСКИТЕ ДИСЕРТАЦИИ

CopyНа фона на случващото се в Германия, Унгария и Русия, където комисии проверяват за плагиатство научните трудове и след това отнемат докторски степени, при доказано преписване, е редно да се замислим за случващото се в България.

Голяма част от българските политици и обществени фигури са притежатели на докторски степени. Дисертациите на повечето от тях, обаче, така и не са виждали бял свят. Нито са издавани, нито са обсъждани публично.

Още повече, че през последните години избухнаха два достатъчно големи скандала, които отминаха без последствия – за евентуалното плагиатство на прословутия свищовски ректор Величко Адамов и за това (доказано от автора на статиите с които се явява кандидат за доцент) на видния депутат от ГЕРБ и бивш зам.председател на парламента – Лъчезар Иванов.

Отдавна в България се говори за това, че повечето депутати, министри, публични фигури са с фалшиви дисертации. Или плагиатствани, или писани от приятелски настроени университетски преподаватели срещу услуги, и накрая набирани и сглобявани от услужливи секретарки. За научна работа на повечето ни политици не може да става и дума. Колкото са политици, толкова са и учени.

Добре би било този въпрос да се повдигне в нашето общество. Журналистите да започнат да задават на докторите по икономика, медицина, философия, физкултура, национална сигурност и т.н., въпроси свързани със сферата на научните им интереси, с публикациите им, с конкретните разработки от дисертационните им трудове, с устойчивостта на научните им интереси.

Поголовно и безогледно се отварят досиета, а за отварянето на докторските дисертации у нас се мълчи. Редно е за заемане на публична длъжност да се проверяват и научните трудове на кандидата,  ако има такива – задължително!

Каква би могла да е ползата от всичко това? Една основна – прочистване, поне частично, на деградиралата част от политическия елит у нас. Това ако не добра причина – здраве му кажи. А и е редно в обществото да има някаква справедливост, не само, защото то силно я желае,  а защото така то ще се развива по-добре.

Автор: д-р Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6131

Posted by on февр. 9 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

5 коментара for “ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕ ОТВАРЯНЕТО НА ДОКТОРСКИТЕ ДИСЕРТАЦИИ”

 1. Kiril

  Идеята е много добра, но за съжаление законът позволява четене на дисертация САМО със съгласието на автора. Това се отнася дори за авторефератите. А като знам квалификацията на нашите журналисти, знам и въпросите и отговорите. Напр.
  Въпрос: Върху какво са Вашите научни трудове и Вашата дисертация?
  Отговор: В тях са решени важни въпроси с голямо фундаментално и приложно значение. Например, мога да предсказвам земетресения, доказах че Земята е куха и още много други.

  • Ivan Pozharliev

   Не мога да повярвам на твърдението на Кирил затова, авторефератите и дисертациите не са публично достъпни. Едно време се правеха 4 екземпляра и един се предаваше на библиотеката. В чужбина дисертациите се качват в интернет на университетските сайтове и чрез ключеви думи са достъпни чрез Google.

 2. Димитър Бонев

  Отлична идея! Сега остава някой да измисли как да я опорочи и ще я вкарат в действие незабавно! Иначе то дисертациите на неполитици не струват много често пукната пара, а камо ли на хора, който са позакупили за да поизлъскат имиджа някоя и друга титла или звание.

 3. Правилно е да бъдат отворени всички дисертации, за които държавата е давала стипендии и ФНИ е давал пари за проекти и реализацията им. Дисертациите направени с парите на данакоплатците трябва да са публично достъпни, а абсолютно всички дисертации които не са частно финансирани или с пари на корпорации и частни финансиращи да бъдат публикувани под лиценз Free Culture Creativecommons License, освен това дори частните дисертации следва да бъдат публикувани под сходен лиценз http://creativecommons.org/choose/. Обществото плаща равно, за да могат занимаващите се с наука да правят това за което взимат пари.

 4. Георги Димов

  А трябва да има и кой да ги чете тези дисертации, пак да ги рецензира, за това трябва време, сили, ще има ли доброволци да го направят, пред какво жури ще се изнасят резултатите. Все организационни въпроси. А мнение по дисертация, достъпна в библиотеката, всеки може да напише в списанията. Проблем, обаче, са дисертациите които не са достъпни по различни причини.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.