ВРЕМЕННО РЕШЕНИЕ ЗА СИРИЯ

" title=

Автор: Уалид Фарес

В североизточната част на Сирия – близко до Ирак и Туриция – е разположена ал-Хасака или Триъгълникът, известен също като провинция ал-Джазира.

Голяма колкото Ливан, тази територията се населява от приблизително 4 млн. кюрди, 1 млн. християни и половин милион араби. Асад на практика се изтегли от този район и кюрдските милиции създадоха патрули, които спират бунтовниците на Ал Кайда, които искат да навлязат в Триъгълника.

Регионът би трябвало да е основата на свободна Сирия. Тук трябва да се създаде свободна зона вътре в Сирия с потенциал за бърз разтеж, която да победи и режима на Асад и джихадистите.

С американска и западна подркрепа, кюрдите, християните и арабите, които населяват този регион могат да установят свободна зона със свои градове, реки и разширени летища, където да се доставят помощите.

Сегашната Свободна сирийска армия и други опозиционни групи могат да бъдат поканени да се присъединят към този регион. Тази плуралистична „малка Сирия“ би могла да стане база за освобождението на страната – и естаблишмънт за плуралистично и мирно общество за всички сирийци.

Звучи нереално?

Бих поспорил, че това не е по нереалистично от надеждата, че Владимир Путин и руснаците ще посредничат за постигане на честен мир в Сирия.

Президентът Обама направи предложението за „ограничен удар“ срещу Асад и срещу силите, които се предполага, че са отговорни за ужасните химически атаки срещу повече от 1000 цивилни – и повече от 100 хиляди сирийци, които бяха брутално убити по време на гражданската война.

Президентът искаше този „ограничен удар“ да принуди отслабения Асад да преговаря за решаване на конфликта. Опитните наблюдатели обаче знаят, че няма да има подобно решение на този конфликт. Стигна се твърде далеч и разделеният са прекалено дълбоки.

Изолационистите смятат, че просто трябва да се оставят двете страни да се бият, защото Америка няма кон в това надбягване. „Нека Алах го реши“, казва Сара Пелейн. Тази „сигурна позиция“ е изключително опасна.

Ако има две радикални сили – тези на Асад и Ал Кайда – в играта, всяка ще получи още подкрепления и евентуално ще спечели битките чрез някакво ислямистко лекарство – или още по-лошо, измислена война в Израел. Дори тази война да бъде избегната, ще останем с две екстремистки и тежко въоръжение терористични групи в Сирия.  

Друг вариант, предложен от републиканския сенатор Джон МакКейн от Аризона, е също толкова опасен. Той иска да се въоръжат на 100 % бунтовниците в опит да се събори Асад. Наивността на този избор е, че това може да бъде използвано от ислямистки лобита, които ще насочат американската помощ към своите радикални братя от опозицията, вместо към светските сили в нея.  

Резултатът може да е усилване на Ал Кайда и създаване в бъдеща на подобна на Бенгази атака в Сирия.

Междувременно, всички тези позиции могат да доведат до война с Иран и Хизбула или, според вродената склонност на тази администрация към отстъпление, да завърши с победа за радикалите.

Затова аз предлагам практична, но необратимо печеливша опция за създаване на свободна Сирия. В този регион имаме група стари съюзници на място и Ал Кайда и Нусра Фронт, които не се допускат там. Имаме регион в който режимът на Асад няма контрол. Тези в Съединените щати, които са загрижени за подкрепата на двете  заплашителни сили могат да си партнират в Ал Хасака със свободните и независими кюрди, християни и араби.

Тези, които искат да въоръжават бунтовниците ще имат район, който е готов за подкрепа.

Ако администрацията желае да извършва наказателни атаки срещу цели на режима без помощта на Ал Кайда, тя може, във времето, да подкрепи истинските си съюзници да придвижват от тази обособена зона. Развитието на свободна Сирия е най-реалистичната опция за Съединените щати, Европа и останалата международна общност. Само там заплашените малцинства могат да бъдат защитени и да се съюзат с либералите и светските членове на арабското сунитско мнозинство.

Съединените щати и Русия се опитват да намерят решение за кризата с химическите оръжия и декларираха, че са постигнали компромис. Асад трябва да разреши на ООН да разруши оръжията за масово поразяване, а опозицията трябва да приеме сделката.

Тя отказа сделката, защото с нея се запазва Асад непокътнат. Руснаците декларират, че ще притиснат диктатора, но само ако опозицията признае Женевските преговори. В добавка, е по-малко вероятно джихадистите и Ал Нусра да се съгласят, а не е вероятно Москва да приеме резолюция 7, която притиска съюзника й в Дамаск.

Не е вероятно и че администрацията на Обама ще трансформира ограничения удар в кампания за смяна на режима, от страх за сблъсък с иранците и Хизбула. Изходната точка е ясна: Путин и Обама не са партньори в слагането на точка на сирийската мъка. Те са в състояние на пауза, за да намерят друго status quo, след като Асад го наруши с използването на химически оръжия през август.

Войната ще продължи и това от което има нужда е нов играч на терена. Третият вариант, който предлагаме е най-ефективният начина да се освободят повече сирийци и едновременно да се отслабят и Асад, и Ал Кайда.

Сирия копнее за свобода. Американците копнеят за ефективна външна политика. Нека започнем да работим за тази цел.

Доктор Уалид Фарес е автор на книгата „Надигащите се революции: Битката за свобода в Близкия изток.“ Преподава глобални стратегии в Националния университет по отбрана на САЩ. Съветник на американски конгресмени по проблемите на Близкия изток. Материалът е публикуван на блога на автора в НюзМакс.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7051

Posted by on окт. 15 2013. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.