ВОТ НА ДОВЕРИЕ

(Опит за автентичен политологически анализ)

„Една оптимистична теория за нашия народ днес (пише Иван Хаджийски още 40-те години на миналия век) може да има обществено значение само доколкото е научна.” Тоест, ако е вярна и ще помогне на българина да разбере, че не е по-лош по ген и кръв от останалите народи, и че няма обективна причина да не прави така, че да живее добре. От такава методологическа позиция един вот на доверие днес може да има обществено значение, само ако е научно обоснован – ако анализира управлението, за да живеем по-добре всички ние.

 

Вотът на доверие се иска от най-висшата  по нашата конституция власт, защото Народното събрание е орган на българските граждани. И като такъв контролира, дали  правителството работи в наша полза. Ако да, то получава доверие. Ако не – правителството пада, свалят го народните представители. Такъв е конституционният принцип:
 
Чл.1(1)България е република с парламентарно управление.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.”

Очевидно, автентични народни представители не могат да дадат доверие, ако дори в един единствен случай констатират, че правителството умишлено не работи в наша полза. И така, доколко предизвикалите вота  специални разузнавателни средства и тяхното огласяване, и доколко действията на управляващите и тяхното решение да искат вот на доверие са ни полезни? Какво спечелихме ти, аз, всички ние? Това са автентични политологически въпроси. Всичко друго цели да заобиколи, да замъгли или да принизи проблема. Всъщност вотът на доверие прикри отговора на въпроса за ползите или вредите за българските граждани? Нямаше оценка за тези, които са злоупотребили с властта? Въпреки, че някои управляващи са поръчали СРС-та, други управляващи са ги употребили не по предназначение, трети управляващи, които са герои от записите, са злоупотребявали с властта в полза на Мишо Бирата. 

Верният извод! Има злоупотреба с власт – корупция на най-високите нива на изпълнителната власт! Тя се прикрива неправомерно от парламента. Чрез словестна еквилибристика от страна на управляващи и опозиция. Значи има корупция и в парламента! Прокуратурата не е предявила обвинение за нарушаването на българското законодателство от страна на висши държавни служители, въпреки че по конституция е блюстител на законността. Внимание – корупция и в прокуратурата! Съдебната система мълчи, въпреки че е третата власт. Прикрита корупция!  Четвъртата власт – медийната,  с много малки изключения използва случая за свободни съчинения, които не засягат проблема задълбочено. Творческа корупция! Анализатори, политолози и най-вече дежурните придворни социолози – конюнктурна корупция от най-чиста проба! Верният, научнообоснован извод в крайна сметка ли? Пълно безхаберие на гражданите, прикривано зад оправданието: „нищо не зависи от мене, какво мага да направя аз?”. В резултат – мизерно съществуване и пълна безконтролност на няколкото заедно управляващи партии на прехода. Такава е причината ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, СДС и ДСБ, НДСВ  недобросъвестно, демагогски и безпроблемно да злоупотребат с властта, която ние им поднасяме вече 21 години!

Да се чуди човек, колко още низост е нужна, за да прогледнем, че партиите във властта облагодетелстват само себе си, като го взимат от нас! Не е аргумент, че така е по целия свят. Държавите, в които имаме предвид, че се живее нормално са богати. И както съвсем добре го е казал Хаджийски, те са натрупали своето богатство от колониален грабеж. Не като у нас – от тънката сланина на българина. И там партийната власт е порочна, но им отива. Най-бедният англичанин  например е в пъти по богат от нашия среден бизнесмен. И за да продължи да живее заможно, да може да купува с пенсията си по няколко селски къщи в България, той трябва да подкрепя архайчната партийна власт. Защото партийте там, въпреки че  взимат много за себе си, дават достатъчно и на другите. Защото дедите им са го откраднали от целия свят и имат. От нас обаче са крали и нямаме. И не е нормално, когато партийте ни ограбват да казваме, че така е и в Англия. Убеден съм, че глобализиращият се свят ще разреши тези аномалии, но не знам след колко десетки, стотици или хиляди години. И затова, ако искаме нещо да се подобри в нашия живот днес, трябва да попречим на партийте да ни ограбват. И тъй като веднага „ще изкрещи” въпросът: „как ще стане това?”, ето отговора – като им отнемем властта, съгласно Българската конституция.   

Няма да привеждам изчерпателни аргументи. Това правя в задълбочено изследване: „Не на партийната държава”. Многократно съм апробирал неговите изводи на публични и специализирани научни дискусии. Резултатът е обнадеждаващ – партиите, като управленски субект ще отидат на бунището на историята. Подобно на църквата (която управлява през средновековието, но днес е отделена от държавата ) и те могат да се превърнат в просветителски организации за своите вярващи (им) членове. Но да не управляват, защото е нонсенс, отделни части от обществото (каквито са партийте) да управляват в обща полза в условията на дефицит. Затова до настъпването на всеобщото благоденствие, да въведем граждански мораториум за политическите партии като управленски субекти. Да не участват в изборите монополно. Да са равнопоставени с всички останали български граждани.

Как ще стане на практика ли? Много лесно – чрез избори по нови правила. Именно от това се страхуват всички партии в парламента. И затова изиграха поредния пошъл театър със СРС-тата и вотът на доверие, и затова подобни скандали ще ни съпътстват до самите избори, за да не мислим за тяхното значение. Защото абсурдните реалита отклониха вниманието от факта, че беше обнародван избирателен кодекс, които  увековечава във властта няколкото монополни партии. Това е главната причина да алармирам с този материал – изборите са предварително обречени, по този закон те ще са несправедливи.

И така ще бъде, докато не равнопоставим всички български граждани. Законът за избор на народни представители (ЗИНП) трябва да се промени. Всеки български гражданин навършил 18 години трябва да може да предлага, а не само да избира предложените му от политическите партии кандидати. Това може да се постигне чрез инициативни комитети на гражданите. Партиите също ще образуват граждански инициативни комитети. Така  всички кандидати ще се състезават и доказват в равностойни условия. А след избора инициативните комитети ще отмрат, защото ще са изчерпили законовите си правомощия. И никой няма да има право да влияе на народните представители. Няма да има парламентарни групи на партии, а групи на народни представители със сродни възгледи за общественото устройство, образувани на основата на спечелилите инициативни комитети. С други думи, депутатите ще бъдат наистина независими от политическите партии. И ще защитават нашите интереси, защото иначе следващ път няма да ги изберем. А може и да ги отзовем преждевременно.

Посоченото е лесно постижимо, процедурата е елементарна и много бърза. Но е необходима воля и разбиране, че бедите ни идват от партиите, и че спасението е в самите нас. Вотът изпълни задачите на партиите, във властта нищо не се промени и в същото време никой не говори за избори. А трябва, изборите са важно демократично средство, това казва политологическият анализ. И са автентична задача на гражданите. Другото е глупост или (само) измама.

София, 15. 02. 2011                                           

Владимир Брезоеве роден през 1953 година в Белене. Завършил е история във Велико Търновския университет. В Москва защитава дисертация по философия на тема: „Идейната убеденост в контекста на възпитанието”. Дълги години е бил парламентарен експерт на левицата. Д-р Брезоев е хоноруван преподавател в УНСС.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3682

Posted by on февр. 17 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.