ВОЛОДЯ ПОПОВ: ОБЩЕСТВОТО НЕ СЕ УПРАВЛЯВА С ЖЕЛАНИЕ, А С ПОДГОТОВКА И ОПИТ

Д-р Володя Попов е историк, изявен специалист по древна история и човек, който винаги е отстоявал лявата идея да има съвременен научен и ясен профил в обществото. От края на юли е председател на регистрираното наскоро Гражданско движение за обединена левица.   Новата формация се появява след размиването на социал- демократическата идея , която беше модерна в българския политически живот  през 90-те години.

Д-р Попов, каква е политическата цел на Гражданско движение за обединена левица?
За да изясня политическата цел искам да посоча два момента. Първият се отнася към хората, които са обединени от това мислене. Те са предимно личности, преминали по един или друг начин през политическия живот на България. Те са утвърдили своите убеждения в практиката на партийния и държавния живот. Вторият момент произтича от зрелия прочит на общественото развитие на България. Ние избистряхме политическата си цел в продължение на 3-4 години. И се убедихме, че дори война не може да нанесе такива тежки поражения  на едно общество, каквито нанасят илюзиите. Нашата политическа цел е да предложим на обществото политическа философия, която да го изведе от общественото и държавно тресавище, в което се намираме.Ние не предлагаме АЛТЕРНАТИВА, предлагаме ИЗХОД. Без илюзии. От древността до днес обществото обективно е разделено на две: консервативно и прагматично мислещи и по- широко социално- обществено мислещи хора. На много места  е утвърдено тези групи да се възприемат като десни и леви. Ние предлагаме програма, върху която да се обединят левите сили.. Тя не изключва съществуващите днес леви партии, има и икономическа част , която съчетава успешно пазарната икономика със социалния статус на човека. Разбира се имаме и предложение за национална идея, но едва ли сега трябва да представям детайлно програмата.

Защо толкова дълго износвахте и сега родихте това движение?
В обществената история няма по- силно нещо от идеята , когато й дойде времето. Българското общество трябваше да мине през период на трансформация от една система към друга, трябваше да се утвърдят основните принципи на новото, да се констатират пораженията и грешките и да се оформи новата теория. Убеден съм, че този момент е дошъл.

Не смятате ли , че у хората се натрупаха много резерви към демокрацията?
Да, смятам и затова казах, че съм убеден, че моментът е дошъл. Част от българското общество има основание да не приема демокрацията в политическото и икономическото й приложение у нас. Една от грешките на нашата политическа класа, може би от неопитност, е в това, че тя не обясни на обществото, че демокрацията е многовариантна и многоаспектна система и заедно с това има различни степени на зрелост. Една система може да е демократично, но същевременно да е ужасно сбъркана. Тук нашето общество е право, давайки 5% одобрение на Парламента, който е символът на нашата демокрация.Затова ние предлагаме премерено обръщане на основните закони, по които се развива демокрацията. Мисля, че това е съществената разлика с досегашното мислене. Основното в нашето предложение е паритет между трите основни носителя на приложението на демокрацията : партии, гражданско общество, личности. В момента имаме монопол на партиите.

Как ще характеризирате лявото пространство у нас?

Преди да  характеризирам лявото ще обясня провалите в дясното. Защото нещата са исторически свързани. Десницата възникна у нас като движение на отрицанието: първо е движението, което създаде СДС, второто движението, което създаде НДСВ и третото е движението, създало ГЕРБ. Основният недостатък, който проваля и трите е неправилното партизиране , т.е. превръщането на тези движения в партии. Движението на отрицанието исторически не може да се партизира. Сега да се съсредоточим вляво. Българската левица се развиваше върху колебливото и понякога популистко поведение на БСП. Тя не беше движение на отрицанието, трайна структура. На отделни етапи от нея се откъсваха различно мислещите по отношение на политическия живот в България.Убеден съм, че мнозинството от откъсналите се носеха по- напредничава философия за социалното и политическото положение. Те предлагаха социална демокрация. Най-вече заради персонални и организационни грешки това остана неразбрано. Днес мога да кажа, че това беше ненавременно.

Опираме до ролята на личността в политическите процеси и в управлението на обществото

Трябва да се знае, че политическата теория и практика са най-сложната материя и от тяхното познаване зависи живота на едно общество. Затова дали ще имаме силна средна икономика, достойна средна класа, добро здравеопазване, приоритет на образованието, уникална култура, побеждаващ спорт зависи от категориите политика и политици. Оттук и изключителната роля на личността. Не е възможно хора с голямо желание да управляват обществото. Обществото не се управлява с желание, а с подготовка и опит. Настръхвам като чуя нови хора да влизат в управлението на това или онова. Аз съм стигнал до позицията временно изпълняващ длъжността кмет на община като Русе. От моя опит твърдя, че не може сложна система като държава, министерство, агенция, община да се управлява от личности, които са прескочили много нива от управленската стълба. Развитието на утвърдените световни демокрации доказва,  че подобен компромис не бива да се прави. Обществото не трябва да се сърди на никого, ако то не осъзнае ролята  на личността за реализиране на своята илюзия. И затова ние предлагаме сериозни промени в политическия модел на България. Извеждаме на преден план мажоритарното участие и го изравняваме с тежестта на политическите партии.

Защо Гражданско движение за обединена левица не се регистрира за изборите за президент и местна власт?

Не участваме, защото мислим, че принципите на политическия живот не трябва да се нарушават. Затова и нямаме кандидати в цялата страна. Не може след като издигаме идеята за обединена левица да разделяме една листа или един кандидат. Нашето участие ще дойде, когато изведем нашето послание като национална кауза. Ние работим за каузи.   

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

СЛУЧАЯТ С ГЕЙ БРАКОВЕТЕДжон СТОСЕЛ
  

ЩЕ СТАНАТ ЛИ СЪБИТИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК РЕКВИЕМ ЗА ЕДНА БИВША ООН?А.Б.Борисов
 

ОГЛЕДАЛОТО НА АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА –Борис ДОКТОРОВ

АЛЕКСАНДЪР ЛЕБЕДЕВ: В РУСИЯ, ТАКАВА ДРЕБОЛИЯ ПРОСТО НИКОЙ НЕ БИ ЗАБЕЛЯЗАЛ

ЛИБИЯ: ЗА ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНФЛИКТА

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И РЕСУРС В ГЕРБ ДА СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА? -Тихомир СТОЙЧЕВ

СКРОМНАТА СИЛА НА ГЕРМАНИЯМалте ЛЕХМИНГ

ЗА КОГО СТРОИТЕ ТЕЗИ МАГИСТРАЛИ, ГОСПОДА?д-р Лъчезар АВРАМОВ
  

МЮСЮЛМАНСКОТО БРАТСТВО СЛАГА КРЪСТ НА АРАБСКАТА ПРОЛЕТ – Уалид Фарес

„АРАБСКАТА ПРОЛЕТ” Е ИЗВИНЕНИЕ ЗА ИРАН, ЗА ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА НАД БЛИЗКИЯ ИЗТОК – Бен ЩАЙН

ОТ КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ СЕ НУЖДАЕ БЪЛГАРИЯ? –Момчил ДОЙЧЕВ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГОДИШНО ХАРЧИ ХИЛЯДА ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕ

ГОРКО И ТЕЖКО НА НАРОДА, КОЙТО САМ СЕБЕ СИ ПОРОБВА

РОБЪРТ ФИСК: ОСАМА ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА НА ПАКИСТАНЦИТЕ И ЗАТОВА ГО ПРЕДАДО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4083

Posted by on сеп. 24 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.