ВОЛОДЯ ПОПОВ: ОБЩЕСТВОТО НЕ Е ЗАТВОРИЛО СТРАНИЦАТА НА ПРЕХОДА

СИРОМАХ ЧОВЕК ПАТРИОТИЧНА ПОЛИТИКА НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ, ЕКОЛОГИЧНА СЪЩО

Д-р Володя Попов е 55 годишен, русенец, виден историк, специалист по Древна история, доктор на историческите науки.  Преподава в РУ”Ангел Кънчев” и е директор на  Доходното здание, емблематична сграда  в най – европейския град и  културен център на международни изяв . Като научен капацитет винаги гледа на събитията в политическия ни живот от гледна точка на историческите закони и закономерности.

Д-р Попов, като историк как ще обрисувате  кризата у нас?
Има криза и то сериозна, тя е икономическа и социална. Не визирам в момента световната икономическа криза и отражението й в България. Мога да кажа, че тя, световната криза, само изведе на преден план с по-голяма сила видимите последствия от прехода у нас. Точно последствията на прехода аз наричам криза – икономическа и социална.

А има ли политическа криза и криза в управлението на държавата?
Политическите кризи в България са перманентно състояние, те са израз на тази социална и икономическа криза. Така че не можем да разглеждаме образа на световната икономическа криза в България извън постоянната икономическа криза у нас, тя е базата върху която се развива другата. Последствията и икономически, и социални, и демографски, и психологически, са резултат от нашата си криза, на нашето общество. Така че нормално е да има политическа криза. Разбираемо е тя да се проявява от време на време и като управленска, защото всички политики са подчинени на нея.

Скандалът със стенограмата случайно ли се получи?

Това е закономерност в отношенията между институциите Президентство – Министерски съвет, породена и развита в поне два аспекта. Първият е политически, вторият е персонално-професионален. Политическият се изразява във видимото нарушаване след изборите на политическия баланс и представителство в общественото мислене. ГЕРБ обективно покрива спектъра център-дясно, а недалновидната политика на ръководството на БСП, вкарвайки провалени министри и партийни ръководители в Парламента, отне възможността за представителство на левицата. Българският народ даде управлението на ГЕРБ, а това налагаше ръководството на ГЕРБ да осъзнае обективността, че те спечелиха не поради лични и професионални качества на своите представители, а поради несъгласието и нетърпението на обществото, породени от корумпирано управление. Тези обстоятелства предполагаха възникването на институционална криза. Световната икономическа криза само катализира тези събития, които неминуемо щяха да се случат през есента. Неправилните, според мен, персонални решения, олицетворяващи управлението на ГЕРБ, трябва да се разбират така: преобладава мнението, че министрите и експертите са неподготвени за сериозните отговорности, които трябва да реализират. В това няма нищо лошо, ако обаче те имаха времето и възможността да се учат. Но динамиката на политическите и икономическите процеси изобщо няма да ги чака. И точно това наблюдаваме. На фона на болезненото състояние на обществото кризата ще се разшири. И то не защото Първанов и Борисов са от двете страни на барикадата, а защото обществото не е затворило страницата на прехода. В името на този преход обществото ни преживя и преглътна много. И то в лицето и на по-старите и на младите не приема и няма да приеме резултатите на прехода. И точно в това към момента е забит гвоздеят на скандала – икономическите досиета. Трябва да се направи рекапитулация на икономическата промяна, да се огласят макар и относително резултатите от нея. Този акт официално ще оформи социалната структура на обществото. Така ще стане ясно дали обществото приема или не новите социално-икономически реалности. А виновниците следва да получат своето морално наказание чрез изключването им от политиката, защото друго вече не може да има.

А какво ще е обществото ни след тази рекапитулация?
Убеден съм – няма да е същото. Защото до момента политическите явления в България експлодират около неясни каузи. Да си спомним НДСВ – партия без ясна икономическа и социална идеология. Такава партия не може да съществува и това се доказа. Ето ГЕРБ – идентично на царската партия зараждане и много по-скорошен идентичен финал. Защото няма социална структура, защото няма социална философия и идеология. Обективно погледнато ГЕРБ не може да съществува продължително време. Би трябвало след изясняването; първо на пътя, по който се стигна до днешната социална структура, второ на. философията, която осмисляше тоя път и трето партиите и персоните, които вдигаха завесите за тази философия, да се оформи естествен двуполюсен модел. Не толкова ляв/ десен, колкото базиран на дребните, средните и другите слоеве от обществото от една страна, т.е. социалната идея и от другата страна – консервативната идея, която да е олицетворение на по-комерсиално настроените хора в обществото. Такова противостояние и сблъсък съществува навсякъде, където наблюдаваме по зряла демокрация. И всички останали политики – социална, културна, демографска, екологична и т.н. се пречупва през тези две основни тенденции. Или образно казано: сиромах човек патриотична политика не може да прави, екологична също.

Кои според вас преосмислят позицията си спрямо ГЕРБ и сегашното управление?
Според мен, ГЕРБ ще е първата политическа партия през последните 20 г., чиято политика няма да бъде приета и ще е атакувана и отречена от над средно интелигентните избиратели. На второ място – политиката на ГЕРБ ще бъде осъзната и дистанцирана от представителите на дребния и средния бизнес. На трето – ще са останалите прослойки на обществото. Това е обективна неизбежност, защото политиката почива върху проблематиката на социалната структура на едно общество. Там трябва да е ясно от коя страна на барикадата стоиш, а барикади ще има. Проблемът „корупция” не е класически социален, той е много широк и затова е временен, както и неговите носители независимо дали са мафиоти или полицаи.

Но виждате, че сега поддръжката за правителството и за ГЕРБ е голяма!

Това обективно е така и е следствие от сбъркания преход. Но това е временно. Защото такава обединителна управленска формула светът не познава, такова нещо няма измислено. Такова чудо да обединява консервативната и социалната политика в единно управление няма.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3057

Posted by on мар. 19 2010. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.