ВОЕННИ ИГРИ

Burak Bekdil

Само преди няколко години, турската и сирийска армия правеха заедно военни учения, рамо до рамо, срещу потенциален враг. През миналата година Сирия свали турски разузнавателен самолет; според слуховете организира двата големи бомбени атентата срещу турски цивилни по рано тази година; и сега, най-накрая, турски изтребител свали сирийски хеликоптер.  

Турция без проблем може да си позволи да си купи нов F-4, а Сирия нов МИ-17. Военните играчки, също като истинските, винаги се чупят, когато децата си играят с тях агресивно. И точно както истинските играчки често биват счупвани без цел: свалянето на турския F-4 не спря систематичните турски усилия да помага с каквото може да сунитските джихадисти; а свалянето на сирийския МИ-17 няма да спре алевитските дхихадисти в Дамаск. В крайна сметка, новата поточна линия на т.нар. не-война сега е отворена, нетърпеливо очакваща клиенти.

Естествено, ще има човешки жертви, независимо дали от правилното или грешно оръжие. Но това е ОК. За малките деца, които харесват да си играят агресивно, това е емоционална военна игра; това е религиозна война.

Репортаж показва сирийския хеликоптер в пламъци и сунитски джихадисти, които чакат катапултиралия се пилот и крещят безкрайния лозунг „Allah-u aqbar! (Алах е най-велик)“. Разбира се, борците за свобода не бяха там, за да му окажат медицинска помощ. Екипажът, както се твърди, без грам изненада, е обезглавен на място.

Тази религиозна война се води между тези, които извършват масово убийство с химикали в името на тиранията и тези, които обезглавяват и ядат човешки сърца в името Господне. И полумесецът и звездата просто не успяха да разберат, че и двете неща са лоши. Това не е война между доброто и злото: това е война между злото и злото; а зависи кое зло е по-зло, за големите момчета от района, за стратегическите интереси и за прекалено ентусиазираните малки деца, за които вярата е преди всичко.

Ще има още жертви, във и извън Сирия, заради Сирия. Може ни това не е справедливо. Както написа в свое писмо един жител от стара Антиохия, където последователите на Иисус за пръв път са се нарекли християни, сега Антакия:  

 „Рядко някъде може да се намери такова демографско разнообрази както тук… Това е нещо, което Турция наследи, когато Хатай (област в Турция на брега на Средиземно море и на границата със Сирия) се присъедини към Републиката по най-мирния възможен начин.

 „Жителите на Хатай се гордеят със себе си и винаги помнят, че техните съседи като рода, братя и сестри и най-добри приятели. И никой никога тук не помни, че някой е сунит, алевит, нусаир, евреин, православен християнин или асириец. Не защото не знаят, а защото знаят много добре, разбират, чувстват и приемат. Приемат разнообразието, защото то ги обогатява.“

„Така че не е чудно, че тези хора стават нервни, побесняват, когато виждат гражданската война в Сирия и опасността тя да се разпростре. Добавете към това рискът от възобновяване на сектантското разделение в Турция и тяхната паника може да бъде поставена в перспектива. В техните умове все още са живи спомените за сектантския конфликт и големите му жертви, които доведоха до преврата от 1980 година“.

 „Баатистката партия в Сирия никога не оставял претенциите си към Хатай. Башар, точно както правеше баща му преди, никога не се отказа от идеята Хатай да стане част от Сирия. Не правете грешката: тази гражданска война ще свърши, и дори сирийската територия да остане цяла в края на един по-голям стратегически конфликт включващ Запада, Русия и Иран, нито едно управление в Сирия няма да остави претенциите си върху Хатай.“

 „И така объркването сред хората на Антакия от турската политика към Сирия, даваща отражение върху гражданската война, ги наранява по начин, който не са изпитвали преди. Динамиката на сирийската война се разпростира върху територията на Хатай, и тези, които идват от Сирия носят със себе си проблемите, които превръщат жителите на Хатай в естествени мишени, заради тяхната сектантска и религиозна идентичност и  разнообразие“.

 „Те искат тяхното правителство да се заеме и да оправи положението“.

Автор: Бурак Бекдл / в. Хюриет

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6921

Posted by on сеп. 18 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.