ВОДОЛЕЧЕНИЕТО ИЛИ КАК НЕПИЕНЕТО НА ВОДА МОЖЕ ДА НИ РАЗБОЛЕЕ

Липсата на достатъчно вода в организма ни отваря пътя на болестите. Клетките ни жадуват за нея и не функционират добре когато тя е недостатъчна. Това твърдят както лекари-традиционалисти, така и холестици, и хомеопати, които в ежедневието си прибягват до нетрадиционната медицина. У нас д-р Мария Папазова е един от най-изявените лекари, които смятат, че човек може да се лекува с вода и че често болежките му се дължат на не достатъчната употреба на живителната течност. Самата тя наскоро в популярен телевизионен ефир разказа, как на младини е страдала от различни болежки, дължащи се на недостатъчния прием на вода от нейна страна. Именно д-р Папазова твърди, че само водата е течност, която трябва да бъде поглъщана ежедневно. Всичко останало като сок, айрян, чай и други безалкохолни напитки, според нея е чиста течна храна и не доставя на организма нужното количество вода.

Силата на водата, без която не бихме съществували, има още много обяснения като дори уважавани учени твърдят, че тя приема нашите емоции и променя състава си дори в църквата когато на всяко първо число живителната течност се превръща в светена /сребърна/. Наблюдения на запалените по темата доказват, че ако сме ядосани и в стаята има бутилка с вода, тя приема нашите емоции и променя състава си, а когато отпиваме от нея ставаме още по-нервни и избухливи. Затова често в миналото всичко, което се е вършело трябвало да става при „течаща вода”. Обратното, ако човек е изпълнен с положителни емоции и водата ги приеме, тя дори може да оправи настроението на този, който е отпил от нея. 

Извън тези теории, научно е доказано, че в човешкия организъм постоянно става обмяна на веществата, като той постоянно отделя вода. Средната денонощна норма на отделената вода е около 3 500 г. От белия дроб тя се отделя във вид на пара – 600 г в денонощието; във вид на пот тя напуска тялото от 3 милиона пори, разположени по повърхността на кожата. От пикочните органи – 1300-1500 г. От дебелото черво – 1100 г. Разбира се, това количество е индивидуално, но правилото е едно и също – колкото човек отделя течности, толкова трябва да поема. Така че, който не пие вода, той позволява отпадъците да се натрупват в клетките и съдовете и ускорява възникването на различни заболявания.
Нашият организъм, подобно на всеки друг жив организъм, съдържа различно количество течности. Например, това количество при децата е около 75 процента, а при възрастните – около 50 процента. Ние трупаме запаси от захари и мазнини, но не и от вода. Смята се, че човек не би могъл да оцелее 5 дни без прием на вода и този срок е напълно реален с оглед състава на нашето тяло.

Водата съдейства за самоочистването на организма, регулира температурата на тялото в съответствие с външната температура, играе активна роля в обмяната на мазнините, изтласквайки мазнината чрез потта и поддържайки постоянство в обмяната на веществата. Изпитата в достатъчно количество вода съдейства за намаляването на патогенните бактерии в червата.

В резултат на обмяната в организма се образува огромно количество вредни вещества, а без вода храносмилателната система поглъща тези вредни вещества. За да не се допусне отравянето на организма, съдовете се стесняват, в резултат на което налягането се увеличава. Това не е болест, както обикновено се счита, а работа на целителните природни сили. Затова вместо лекарства за повишаване на кръвното налягане, по-добре е да се изчистят червата, да се премине към пост или да се гладува 2-3 дена, но обезателно да се пие вода, съветват последователи на холестичната медицина.
 

Кога да се пие?

От сутрин до вечер на малки глътки. Общият прием на вода зависи от температурата на въздуха, движението, телесната маса и др. Счита се за нормално, ако през деня се изпива 1,5 до 2 литра обикновена вода: изворна, протиева, чешмяна, преварена… Стига да сме убедени, че дадената вода е годна за употреба.

Йога учи, че вода трябва да се пие 1 час преди и 1 час след хранене.

Всъщност водолечението се е прилагало от нашия народ от най-стари вре¬мена. Благотворното действие на водата като лечебно и укрепващо (закаляващо) средство вече е доказано научно. То е подобно на дейс¬твието на слънчевата светлина, въздуха и движението.
Употребено правилно и индивидуализирано, водолечението заякчава здравите и спомага за оздравяването на болните, приложено обаче неправилно и без да се отчита състоянието на лицето, което се подлага на водолечение, може да разстрои и най-здравия организъм.


Действие на топлата вода

Топлата (37-38°С), но не гореща (39-40-42°С) вода при по-продъл¬жително въздействие (повече от няколко секунди до 1-2 минути) след първоначалното възбуждане действа успокояващо. Кръвоносните съдове по кожата под влияние на топлата вода се разширяват. Кръвта започва да тече в по-голямо количество от вътрешността на тялото към кожата и кръвното налягане спада. Повече от специалистите препоръчват по една чаша сутрин на гладно, приета чиста, или с лъжица мед в нея. Действа очистващо и спомага за обмяната на веществата. /Примата на българската естрада Лили Иванова разкрива в автобиографичната си книга, че всеки неин ден започва именно с чаша топла вода/.

Действие на студената вода

Студената вода (под 30°С) има силно възбудително действие – ко¬гато се прилага правилно, тя раздвижва, оживява, ободрява, усилва обмяната на веществата. От действието на студената вода кръвонос¬ните съдове на кожата в началото се свиват, което бързо се последва от разширение. Кожата се зачервява, т. е. от вътрешността на тялото приижда кръв, и с това се облекчават болните органи. При първата фаза на този процес, при свиването на кожните кръвоносни съдове, кръвното налягане се повишава. Приложението на студена вода изисква организъм, който може на силното действие на водата да отговаря с противодействие, организъм, който не е слаб и може да отговаря с реакция на студеното действие. Няма ли това противодействие, то всяко приложение на студената вода е безсмислено и вредно. Студе¬ната баня се прилага за късо време (1-3 минути) за цяла и половин баня, а повече във форма на душове, поливания, бани на краката, пръскания, увивания и като последно приложение плуване.

Материала подготви Мария ИВАНОВА

 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПОЛЕЗНИТЕ И ВРЕДНИТЕ ЦВЕТЯ В ДОМА НИ

СКРИТАТА СИЛА НА СРЕБЪРНАТА ВОДА

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – III част

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – II част

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – I ЧАСТ

ПОВЕЧЕТО ОТ ДИЕТИЧНИЯ ХЛЯБ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗА МЕНТЕ*

КАРАНЕТО НА КОЛЕЛО МОЖЕ ДА ИМА НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ РЕПРОДУКТИВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА МЪЖА

ПЕТНА ПО ЛИЦЕТО И ТЯЛОТО – ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВЯТ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТЯХ

МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ И КОНСЕРВАНТИТЕ ВОДЯТ ДО РАК

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО ЧЕРВЕНОТО ВИНО

ЗДРАВЕ И ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ВЪЛНИ

АСПАРТАМ И ГЛУТАМАТ – ВКУСОВЕ, КОИТО УБИВАТ

СТРЕСЪТ ПРЕДИ И СЛЕД ОТПУСКАТА Е ОПАСЕН

ПОГЛЕЗЕТЕ ТЯЛОТО СИ

ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ МАСКИ

БИОХРАНИТЕ НЕ СА НЕПРЕМЕННО ПО-ДОБРИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ

КАФЕТО СРЕЩУ РИСКА ОТ ДИАБЕТ

ПРИЕМЪТ НА МУЛТИВИТАМИНИ МОЖЕ ДА ПОВИШИ РИСКА ОТ РАК НА ГЪРДАТА

ФРУКТОЗАТА Е ТИХ УБИЕЦ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3713

Posted by on мар. 4 2011. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.