ВНЕСОХА ЖАЛБА СРЕЩУ НАРЕДБАТА ЗА ТАКСА СМЕТ В СОФИЯ

ТАКСА СМЕТ Е ЗАМАСКИРАН ЦЕЛЕВИ ДАНЪК, КОЙТО Е НЕСПРАВЕДЛИВ, КАЗВА ЕДИН ОТ ВНОСИТЕЛИТЕ

Сдружение „Справедливост” и група граждани внесе в Административния съд – София жалба срещу наредбата на Столична община за събиране на такса смет. Потърсихме за коментар г-н Пламен Даракчиев член на сдружението.

Г-н Даракчиев, защо внесохте жалба срещу такса смет в София?
Защото това е една от най-важните сфери на дейност на Столичната община. И за съжаление социалистическата практика да се събира пари на калпак и да се харчат без какъвто и да контрол от гражданите продължава да бъде действие. На всичкото отгоре начинът на определяне на такса смет, пропорционално на данъчната оценка на имотите е в пълно противоречие със Закона за местните данъци и такси. В член 67, ал. 1 на този закон ясно е казано, че таксата се определя въз основа на количеството битови отпадъци. На всичкото отгоре в същия закон има определение за такса, което не е промили от данъчна оценка, а „необходимите материални-технически и административни разходи за предоставяне на услугата“. С други думи такса смет е замаскиран целеви данък, напълно административно решение, без каквато и да е връзка с индивидуалните характеристики на домакинствата.

Колко души са засегнати от тази несправедливост?
На практика всички. Включително голяма част от предприемачите. Това е един несправедлив данък, който не отчита спецификата на домакинствата, броят на техните членове, количеството битови отпадъци, които се изхвърлят. Що се отнася до бизнеса, данъкът натоварва преди всичко на онези фирми, които са били лоялни и са декларирали имоти и сгради, закупени по пазарни цени. С  решението за презониране на София и актуализирането на данъчните оценки в редица райони на София, като например Лозенец, Зона Б-5, Дружба 2 и пр. се увеличава таксата за смет на близо 100 000 домакинства. И всичко това само да се напълни общинския бюджет, да се харчат всяка година все повече и повече пари на гражданите, а от друга страна, както виждаме София не става по-чиста и по-европейска.

Ако такса смет бъде отменена от съда, как може да се разреши проблема със събирането на данъка? Какъв е европейския опит в тази област?
Те са разнообразни, но общия знаменател е индивидуалното отчитане на изхвърлянето на битови отпадъци – пликове и чували, които се продават в супермаркетите – Белгия, например, чували с общинската марка, както е в Германия, съчетаване на индивидуални показатели – брой на членове на домакинствата и квадратура на жилището – Италия, електронни датчици върху съдовете – Англия и пр. На всичкото отгоре в някои страни гражданите не плащат за разделно събраните – хартия, пластмаса и стъкло, тъй като те се преработват и някои, разбира се печели от това.
Но най-важния ефект от тези практика е лична заинтересованост да закупуваш толкова чували, колкото са ти необходими, да се освобождаваш от отпадъците разделно, защото не плащащ, да ги пакетираш, да спазваш графиците и съответните дни за събиране, които общината е задала. Ето това вече не е социализъм и съвсем различен тип взаимоотношение между гражданите и местните власти. Най-често резултатът от този тип организация е висока усвоямост и преработка на отпадъците и по-малко изгаряне и друг тип утилизация. И разбира се, чисти и спретнати градове.

Как мислите ще се развият събитията от тук насетне?
Ние се надяваме, че съдът ще вземе под внимание солидните аргументи в жалбата ни и ще отмени чл. 27, ал. 1 от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община. При такова развитие на нещата най-вероятно ще бъдат заведени искове и в много други общини на страната, където се процедира по същия начин.  Естествено, в началото ще има проблеми с концесиите, с организацията и дори с приходите на общините. Ако, обаче, общинските съвети реагират адекватно и се обърнат към европейските практики, т.е. ако приложат нефискалните, а пазарните подходи, те бързо ще усетят предимствата. И то далеч не само финансови.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СТЕФАН СОФИЯНСКИ: ТРЯБВАТ НЕСТАНДАРТНИ, РАДИКАЛНИ СТЪПКИ

ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ – Калоян МЕТОДИЕВ

УРАГАННИЯТ ВЯТЪР И НЕЗАКОННИТЕ СМЕТИЩА ПРЕВЪРНАХА СТРАНАТА В ГИГАНТСКИ БОКЛУКЧАРНИК

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ЕДНА РЕФОРМА СЕ ПРАВИ, ЗА ДА СЕ ИКОНОМИСАТ ПАРИ, А НЕ ДА СЕ ХАРЧАТ

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ Е МЪРТЪВ

ОНБ ПРИЗОВАВА ЗА БОЙКОТ НА ФИРМИТЕ ИЗЛЪГАЛИ В СТАНДАРТА „СТАРА ПЛАНИНА”

ДНЕС Е НУЖНО ОБЩОТО НИ СЪГЛАСИЕ КАТО ГРАЖДАНИ В ПОДКРЕПА НА РЕФОРМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

ТИХОМИР СТОЙЧЕВ: ИМА ТЕНДЕНЦИИ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУНКЦИИ ОТ ДАНС КЪМ ГДБОП

АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ПЪЛНИ ХЛАДИЛНИЦИТЕ, ТО СЪЗДАВА УСЛОВИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3549

Posted by on дек. 22 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.