ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ: ГЛУПОСТТА В ПОЛИТИКАТА Е КАТО ПЯНАТА, ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАД ВОДАТА

БОРИСОВ НЕ МОЖЕ ДА БОРАВИ С РАЗУМНИ КАТЕГОРИИ, А С ЕДНА СПОРТНО-МЕТАФОРИЧНА ЛЕКСИКА

ПЪРВАНОВ НЕ ИСКА ДА ЗАГУБИ ПРЯКАТА СИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ВЛАСТТА ЗА ЛИЧНИ ЦЕЛИ, А ДА Я ЗАМЕНИ С НЯКАКВА ДРУГА ВЛАСТ, КОЯТО ДА МУ ОСИГУРИ СЪЩИЯ СТАТУС

КАБИНЕТЪТ НА ГЕРБ ФОРМАЛНО Е ПРАВИТЕЛСТВОТО МАЛЦИНСТВОТО, ФАКТИЧЕСКИ СИ Е ЕДНА ЧЕЛИЧЕНА КОАЛИЦИЯ, ПОДКРЕПЯТ ГО ВСИЧКИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СИ ЗАГУБЯТ БЛАГИНИТЕ В ПАРЛАМЕНТА.СЕГА, АКО ИВАН КОСТОВ ИЗЛЕЗЕ ОТ ВЛАСТТА, КЪДЕ ЩЕ ОТИДЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА?

АЗ НЕ МОГА ДА ОПРАВДАЯ ПРИСЪСТВИЕТО В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА ХОРА, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ УЧАТ. НЕ МОЖЕШ ДА УЧИШ НЯКОГО, КАТО ГО СЛОЖИШ НА ВИСОКА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ.

ТЕЗИ НЕИЗВЕСТНИ ХОРА ОТ ПАРЛАМЕНТА, ПОДОБНО НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, КОИТО РАЗБИВАТ И КРАДАТ, РАЗЧИТАТ НА АНОНИМНОСТТА. АНОНИМНОСТТА ТУК Е ЕДИН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ФАКТОР ТЕ ДА СЕ ДЪРЖАТ ПРОСТОВАТО, БЕЗОТГОВОРНО, ДА ПРАВЯТ ЛОБИЗЪМ, КАЗВА ОЩЕ Д-Р БРЕЗОЕВ

Владимир Брезоеве роден през 1953 година в Белене. Завършил е история във Велико Търновския университет. В Москва защитава дисертация по философия на тема: „Идейната убеденост в контекста на възпитанието”. Дълги години е бил парламентарен експерт на левицата. Д-р Брезоев е хоноруван преподавател в УНСС.

 

Д-р Брезоев, като парламентарен експерт, в продължение на повече от единайсет години, а и след това, Вие безспорно следите обществените и политическите процеси в страната. Каква е вашата визия за политиката днес?
Ще започна с това, че големият проблем на българското общество, не са процесите, които много хора възприемат като преход, защото те протичат аналогично във всички бивши социалистически страни, проблемите на България са свързани със субективния фактор. Без значение на неговата партийна вариантност. Това се отнася, с много малки изключения, за отделни периоди и отделни лица, които не могат да определят общата
тенденция. Ще повторя – големият проблем е субективният фактор, който при едни аналогично протичащи процеси в бившите социалистически държави, доведе страната ни до последно място на жизнен стандарт в Европа.
Това е обективно предпоставено. Всеки един българин като си спомни какво е имал при социализма. Предварително казвам, че се абстрахирам от категорията свобода. При все, че и тя може да бъде коригирана в днешния порядък – сега човек може да си купи всичко, магазините са препълнени, но как, след като нямаш пари. Докато в първите години на прехода беше обратното – имаше пари, но нямаше какво да си купиш. Големият проблем на България е нейното управление. Нищо друго не мога да намеря като причина, говоря от политическа гледна точка. Ще подкрепя казаното съвсем конкретно с аргументи.
Според Карл Попър, за да определиш като обективно научно една политика, трябва да изхождаш от три неща: фактическа, тоест правдива информация, на тази основа стремеж да се играждат институции, полезни на гражданите, и трето – зависимост от желанията и целите на гражданите, а не от желанията и целите на управляващите. Ако днес, в контекста на едногодишното управление на ГЕРБ, започнем да анализираме можем да започнем с това, че според Бойко Борисов имаме оценка 5, която може да се повиши (цитирам го), а според нашия жизнен стандарт имаме оценка двойка, която при скока на цените на газа може да отиде към нула. Не става въпрос за разминаване на цифри, става въпрос за коренно противоположни оценки. Борисов се стреми утилитарно да оправдае своето управление, да го разгледа извън контекса на хала на българина, а трябва да го разгледа именно през него. Може би е прав за себе си човекът, знаем предисторията му, той не може да борави с разумни категории, а с една спортно-метофорична лексика, която звучи правдоподобно, но не е вярна. Ще си послужа с подобна лексика. Българинът е поставен в партер, което може да се разглежда от спортно-метафоричната лексика и подход на управляващите, като нещо много хубаво, защото той все пак не е туширан, не е по гръб. Не виждате ли какво става при съседите, какво става в Европа, по света има криза казва той. Тоест вие бъдете благодарни, че съм аз, за да живеете все пак, защото иначе щяхте да бъдете примерно повалени по гръб. Затова се радвайте на партер. Тоест ние трябва да сме много радостни от това, което чуваме. Но този който е оставал в партер, знае че усещанията не са особено приятни. Нищо, че не е туш. Ето, една такава оценка отново ни връща към това , че проблемът на България са нейните управници.
Ще си послужа с една подсказка, защото искам да ви кажа, че в моята битност на гражданин бях председател на предизборния щаб. (На армейски генерал Любен Петров, когато се кандидатираше за президент.)  От него съм научил много неща в житейски план, много мъдрости, една от който звучеше така „Проклятието на България са нейните политици.”

Нека кажем нещо по-конкретно, все пак минава една година от управлението на ГЕРБ?
За да определим истински вярно, правдиво едно управление, все пак е необходимо да го анализиран от научна гледна точка. Нещата се свеждат до това институциите да се обърнат към към гражданите. Най-високата институция в България е Парламентът. Ще внеса едно уточнение, което звучи така: нямаше разделение на единната власт като обективна потребност за управлението. Народното събрание е тази институция, която трябва да работи най-вече за гражданите. Тя се състои от народните представители. Тук трябва да се обърне внимание на това – не на партийните представители, представителите на Бойко Борисов, който е безусловен авторитет в днешно време, а от представители наши, на гражданите. Когато си наел някой, да ти пази интересите (няма значение по какъв начин, дали са те купили, дали са те принудили или си го направил по съвест) все пак трябва да се заинтересуваш какво правят тези народни представители. Когато им плащаш заплатата, да ги питаш защо не си вършат работата. Тук искам да задам на читателите един такъв въпрос: Кой е този, който респектира Бойко Борисов? Г-жа Цецка Цачева като председател на най-високата институция ли? Или примерно г-жа Фидосова като съпредседсател на най-голямата парламентарна група? Или някой друг депутат, или някой от съда или прокурата? Ние, гражданите ли респектираме Бойко Борисов? Кой? Та той е едноличен тиранин. В буквалния теоритичен смисъл на тази дума. Аз не говоря затова, че има  добре изглеждащи, духовити тирани, който могат меко да те мачкат. Аз говоря затова, че в социологическия смисъл на тази дума той се вписва 100 процента, даже може да има някакъв принос, към разтирението на съдържанието на това понятие. Защото г-н Борисов на 15 юли отиде в парламента и им се скара как може да се разреши на областните управители да продават имоти до 500 хил. лв, трябвало да се намалят на 10 хил. И когато журналистката по повод на това му зададоха въпроса „Защо, нали все пак това е решение на парламента?” –  какъв беше отговорът му? – „Аз не мога ли да си кажа мнението, аз съм председател на партията?”. В случая той не само признава нещо, той го демонстрира. В това изречение се съдържа обстоятелството, че в България партиите са над всичко. Че няма парламент, че има Министерски съвет, който е редуциран до един единствен министър-председател и че каквото каже той в тази държава, това се случва. Това, което направи министър – председателят в парламента, май донякъде, напомня гафа, който направи Ахмед Доган преди изборите…
Провокирате ме да кажа следното. Когато говорим за Доган, трябва да кажем, че години наред той беше представян, като един изключителен политик. Но аз смятам, че когато говорим за политика, трябва да е ясно, че глупости корист са едно и също. Защото глупав може да бъде само користният или користен може да бъде само глупавият. За да бъде политикът рационален, той трябва да използва мозъка си, да прецени кое е глупост в политиката. А то е да изместваш всички останали и да поемеш ти отговорностите, т.е. да се опитваш да се разпореждаш с властта. Доган каза, иначе и това е синтез на всичко, което той говори, че без ДПС не може. Бойко Борисов, казва че си носи оставките в джоба… Той ни плаши че по всяко време може да я върне. И какво правим ние после? Лягаме и умираме. Моля ви, умряхме ли преди Бойко Борисов? Живков ни владя 33 години и после не умряхме. Минахме през фашизъм, през турско робство. Оцеля българската нация. Хайде сега да не си приписва тези заслуги г-н Борисов. Нито той е причина за нашето съществуване, нито ще стане причина за продължаването на нашето съществуване. Да, той ни пречи както и всички, преди него. Защото Симеон, който продаваше ордените на дядо си, дойде в България и стана мултимилионер, Доган само от един хорар е взел милион и половина, а другото, което не знаем? Станишев беше модел някъде, припечелва дребни пари, за да живее, преди да стане министър-председател. Опитвал се е както всички ни да припечелва нещо. А сега има сериозни претенции на всезнайко. Но тази всезнайковщина също ни отдалечи с четири години от нормалния живот на европееца.Защото, когато по неговото време дойдоха от ОЛАФ, той извика за вицепремиер една жена, която трябваше да обяснява на европейците колко не са прави да констатират, че в България няма законодателство и няма равни права за всички. След това и Бойко Борисов предложи да работи с него, защото тя е многоспособна, но е способна от гледна точка на утилитарното управление, т.е. единствено полезно за себе си. И в този смисъл управлението на всички до днес доведе до това ние, обикновените хора, да живеем трудно, по-трудно от всички в Европа. Разбира се, че сигурно в Африка има групи, които живеят по-трудно от нас, но нали сме все пак 21-ви век, трябва да се актуализираме със страните от ЕС.
Бих казал така: Народното събрание вместо да бъде институция на Бойко Борисов или на министър-председателят или на изпълнителната власт, което е противоконституционно, влиза в разрез с конституцията и се приближава по-скоро до една подменена форма на управление. Защото когато става въпрос за система или форма на управление имаш парламентарна, президентска, полу-президентска, но никъде нямаш демокрация, която да се свежда до диктатура. За да бъда разбран добре, ще приведа аргументи. Единствената тоталитарна партия по-рано- БКП може да се каже, че в определени периоди от време се подменя от други партии, които правеха същото. И днес ГЕРБ го прави. Борисов прави същото, което правеше Живков, само че ГЕРБ е демократична партия. Когато Живков искаше цялата власт концентрирана в ръцете му, той казваше , че го прави в името на народа. А когато Борисов се качи на министър-председателския пост, заяви че иска ГЕРБ да носи цялата отговорност затова отиде към правителство на малцинството. Но то формално е такова, фактически си е една челичена коалиция, подкрепят го всички, които не искат да си загубят благините в парламента.Сега, ако Иван Костов излезе от властта, къде ще отиде да се реализира? Ще отворя една скоба- всички тези хора,които са в парламента, които бяха в парламента от 1990 г. насам, без изключение, няма нито един нереализиран във властта. Като граждани подучуваме от време на време – я са в някоя комисия, я в някоя агенция. Някъде, където получават големи пари, но незаработени. Ако тези хора се явят на нормален конкурс да заемат някаква длъжност в частния сектор, ще умрат от глад. Никой няма да ги вземе, или ако ги вземе, то ще е за да осъществи някой вторичен контакт, да ограби от общото.


Да, но в парламентите преди последния все пак имаше известни имена. Днес хората колко имена на депутатите от мнозинството знаят? При това положение, могат ли да разчитат, че интересите им ще бъдат защитени?
Така е – най-лесно се манипулират незнаещите. За мен парламентът е най-висшата институция. И ако имаме демократичен парламент, той ще предопредели демократичността на всички останали институции, защото той има две основни функции- законодателна, т.е. да пише правилата на изпълнителната власт, и контролна- да контролира как те се изпълняват. Кажете ми кой законопроект е написал парламентът? И кой от този парламент и по какъв начин е проконтролирал Бойко Борисов? Цачева ли, Фидосова ли? Не знам други, и аз се затруднявам с имената. Трябва да кажа, че тези неизвестни хора от парламента, подобно на престъпниците, които разбиват и крадат, разчитат на анонимността, анонимността тук е един допълнителен фактор те да се държат простовато, безотговорно, да правят лобизъм. Видяхте какво се случи с Лъчезар Иванов. В този парламент влязоха 116 души от ГЕРБ, от тях единствен, който е бил в парламент преди това е Лъчезар Иванов. Представяте ли си какво е в едно предприятие да вкараш  99,9%  нов персонал? Ами това предприятие ще умре на първата минута. И може ли една стотна, която си вкарал, все пак с някаква практика, да е най-корумпираната? Лъчезар Иванов е първият от ГЕРБ, който беше уволнен от няколко длъжности, но не и от основната, която носи храната. Остана си депутат.Страшно наказание! Изкараха го дори с морал, защото сам си дал оставките… Морален означава да си в съответствие със своята природа. И когато природата ти говори, че трябва да защитаваш интересите на хората, ти си неморален  винаги, когато правиш лобизъм, или публикуваш в държавен вестник това, което не си гласувал… Иначе казано, това което прави Лъчезар Иванов. Той може да бъде морален за Бойко Борисов, защото той има една битност в личен план, която не разказва много, много, но тя е битност на човек, който е морален, но само със собствените му принципи. Такъв човек може да оправдае. Но аз не мога да оправдая поставянето в парламента на съвсем неизвестни хора, които не са си извоювали правото да бъдат там. Аз не мога да оправдая присъствието в Министерския съвет на хора, които трябва да се учат. Не можеш да учиш някого, като го сложиш на висока държавна длъжност. Това са едни такива констатации, които могат да определят като смехотворно жалко, пародийно окачествяването на Лъчезар Иванов като морален. Това е абсурд или глупост от много висока степен.

Дали ще има още такива издънки?
 Глупостта в политиката е като пяната, винаги излиза над водата. Глупостта е атестат за тези, които я проявяват, но потърпевшите сме ние. Затова когато политиците глупавеят, трябва гражданите да реагират. Сега работя над едно изследване, нарекъл съм книгата "Партийната държава". Партийната държава е аномалия навсякъде по света по всяко време. Да не говорим за 21ви век.Вижте какво се случва . Ние, българите, най-зле живеем и най-силно ръкопляскаме на Бойко Борисов. С помощта на псевдосоциолози твърдим, че няма алтернатива. И то няма алтернатива, защото тя никога не може да бъде в подмяната на едните престъпници с другите. Трябва да се подмени отношението към политическите партии, гражданите да разберат, че всяка партия, която се създава, за да гарантира защита на интересите на една малка група от хора, дори понякога на един единствен човек, не е алтернатива. Колкото до това, дал ще има още издънки в парламента? Имаше един човек извън властта, но близо до нея, който казваше, че гущерът си къса опашката за да оцелее (Илия Павлов бел.ред.). И ще я къса тази опашка, докато това не застраши неговото оцеляване. В момента обаче, в който оцеляването му бъде застрашено, той ще търси други способи. Тоест ще избухват нови и нови скандали, ще се представят като морални и т.н., докато се стигне до същността, до тялото. Това е отговорът ми.

Как мислите, до президентските избори дали ще се роди някой нов проект?
Да направим едно такова уточнение. Преподавател съм по политология, непрекъснато си сверявам часовника, така да се каже, с млади хора и там ми е надеждата,  защото млад звучи надеждно. Сега младите хора живеят в една обстановка по-истинска от онази, в която живяхме ние. По-истинска е, защото,ако не си размърдат мозъците, не родят ли някаква идея и не я реализират, те няма да имат блага. Но ако родят голяма идея, голям проект и го реализират, той може да им донесе милиони изведнъж. Но да се върнем на въпроса. Когато стане дума за нов ляв проект, нова лява партия, нека направим една ремарка, поставен над тези 400, които съществуват в България, винаги става въпрос за едно и също нещо – как дадена личност в политиката да се опитва да се задържи, или да заграби повече власт. Значи Първанов излиза от политиката,защото има мандатност, ние формално смазваме демократичните принципи, но той не иска да загуби пряката си експлоатация на властта за лични цели, а да я замени с някаква друга власт, която да му осигури същия статус. Още повече, че той има  такъв пример (Путин). Нека сме наясно – това е мислене от гледна точка на Иван, Стоян, Драган… Мисленето от гледна точка на народа трябва да бъде как да се направи алтернатива на политическите партии, на тези, които създават предпоставки на отделни свои ръководители да злоупотребяват. Автентичен граждански проект до изборите няма да има. И Георги Първанов (формално е извън БСП) и Татяна Дончева могат да се опитат да създадат някакъв ляв проект, но той няма да е нищо друго, освен аналог на съществуващите партии със същите функции.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДЕПУТАТИТЕ ДОЙДОХА ВЪВ ВНС НА ВЪЛНАТА НА
ЕДИН НЕПОВТОРИМ ОБЩЕСТВЕН ПОДЕМ

ВЕНЕЛИН СТОЙЧЕВ: ПРЕСТИЖЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПАЗИ ЗА СМЕТКА
НА ИСТИНАТА

РАЙНА МАНДЖУКОВА: ЕДНА НАЦИЯ Е КАТО ОГРОМНО СЕМЕЙСТВО, В
КОЕТО
ВСИЧКИ ИМАТ ПРАВА, НО И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

ЕЛИЗАБЕТ ХОРНУНГ: ИЗУЧАВАНЕТО НА НЕМСКИ ЕЗИК Е
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: КОЙТО ТЪРСИ „СЛУЖEБНА” ПОБЕДА С ИЗБОРНО
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПОЛУЧАВА ЗАГУБА

БОЙКО ЛАМБОВСКИ: РАДВАМ, ЧЕ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЖИВЕЯ В
ДВЕ
РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ

ДОЦ. ТАТЯНА ДРОНЗИНА: ЖЕНИТЕ СА ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ, НО И
ИЗВЪРШИТЕЛИ
НА НАСИЛИЕ

ДОЦ. ИВО ХРИСТОВ: ИМАМЕ ЕДИН ДИВ, КРАДЛИВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ
С МНОГО
КЪС ХОРИЗОНТ ВЪВ ВРЕМЕТО

СКАНДАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОВИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС

ПЪРВАН СИМЕОНОВ: ОБЩЕСТВЕНАТА ЛЕГИТИМНОСТ НА
АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ Е
ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ

ЕРДОГАН ПРИЗОВА ТУРЦИТЕ В ЕВРОПА ДА НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ В
СТРАНИТЕ В
КОИТО ЖИВЕЯТ

ЗАБРАНИТЕ
НАНАСЯТ
ПОВЕЧЕ
ВРЕДИ,
ОТКОЛКОТО
ПОЛЗИ
Джон
СТОСЕЛ

ДИМИТЪР МАНОЛОВ: У НАС ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ
ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ТРУДЯТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3310

Posted by on юли 20 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.