ВИТОША – КРАСОТАТА БЛИЗО ДО НАС

Докато си мислих коя световна забележителност да опиша тази седмица се сетих, че много от софиянци не познават достатъчно добре най-голямата забележителност на столицата – планината Витоша.

Нямам намерение да ви описвам планината и растителността, защото мисля, че е по-добре да се отиде на място и да се разбере какво огромно богатство имаме на няколко минути от жилищата си. Сигурен съм, че има много хора, които желаят да се откъснат от шума и мърсотията на София, но не знаят къде се намират изходните точки на туристическите маршрути и как да стигнат до тях.

Днес ще ви опиша един от най-красивите маршрути във Витоша, а именно кв. Драгалевци – Черни връх. Общата дължина на маршрута е около 14 км. с денивелация от 1480 м., но това да не ви плаши, тъй като не е задължително да го изминавате целия. Маршрута може да се раздели на няколко етапа.

Изходната точка на маршрута е долната станция на седалковия лифт Драгалевци – Голи връх. До там може да се стигне с автобус № 93, който тръгва от спирка „Хладилника” на всеки 20 минути. Първият автобус по разписание в празнични дни тръгва в 8,50ч.

За тези, които са решили да пътуват с автомобил могат да паркират на последната спирка на автобус № 93 или около ресторант „Воденицата”. Вторият вариант е паркингът над Драгалевкия манастир, който се намира на около 3 км над кв. Драгалевци по шосето за Алеко и разполага с около 60 паркоместа. Третият вариант е да паркирате на площада в кв. Драгалевци. Пеша от там до долната станция на Драгалевския лифт е около 30 минути.

Както ви казах маршрута може да се раздели на три основни части. Първата част е долната станция на Драгалевския лифт – м. Бай Кръстьо. Долната лифтова станция се намира на 810 м н.в., а м. Бай Кръстьо на 1370 м н.в. Пътеката тръгва от моста над долната станция на лифта, пресича пътя към Драгалевския манастир и продължава през широколистна гора на десния бряг на Драгалевската река. Пресича нискообиколната пътека Симеоново – Драгалевци – Бояна и става стръмна. След около 500 метра се излиза в м. Голямо градище. Отляво минава отклонение с много по-стръмно изкачване до билото. До местността Голямо градище може да се стигне и по коларския път, който тръгва от паркинга над Драгалевския манастир.

Оттук пътеката пресича шосето до Алеко и върви под линията на лифта до м. Бай Кръстьо. Цялото това пътешествие ви отнема около 40-50 минути. Тук може да починете и изсушите във винарната, в която има много приятна голяма камина, или в изградените кътове за почивка със скамейки, маси и огнища.

След м.Бай Кръстьо започва вторият етап от прехода. На около 40 метра над павилиона пътеката пресича шосето при острия почти на 180 ° завой. На около 20 метра след като пресечете шосето се оформя кръстовище – наляво тръгва ски просека, а надясно, с доста стръмна част пътеката за х.Алеко. След около 100 м., които са доста стръмни,  пътеката тръгва на серпентини под линията на лифта. Нагоре навлизате в гъста иглолистна гора, като се отклонявате в ляво от линията на лифта, вървейки по широка пътека до чешмата в под вр. Вълчата скала. През зимата след чешмата трябва да сте много внимателни, тъй като ще трябва да пресечете  ски пистата под хижа Сълзица. По-нататък пътеката след около 10 минути излиза на шосето за х.Алеко над м.Романски. На разклона на дясно е пътя за х.Сълзица, наляво е шосето за х.Алеко, а напред и нагоре е един стръмен участък, който през зимата се използва за ски писта. След него тръгвате надясно по каменист път, по която след около стотина метра стигате до Горната станция на лифта Драгалевци – Голи връх. Тук можете да приключите втората част от прехода, която както първата може да ви отнеме от 40 до 50 минути.

Първите два етапа от маршрута са част от Европейски маршрут Е-4 с бяло-червено-бяла маркировка.

Третата част на маршрута започва от Горната станция на Драгалевския лифт, като продължите да вървите по пътя и достигнете до началото на Платото. От тук пътя завива наляво и върви покрай стълбове с маркировка, които ви отвеждат до Черни връх. Тази последна част от маршрута се преминава за около 70-90 минути.

 За да прекарате приятни часове в планината не трябва да забравяте няколко основни правила:

Организирайте предварително много старателно вашето туристическо начинание.

Не подценявайте планината, времето в нея се мени за минути.

Тръгвайте на поход само с хора с които имате физическа и психическа съвместимост.

Дори и за излет на Витоша подгответе внимателно екипировката си – обувки, облекло, вода, храна.

Тръгвайте само ако сте здрави.

Движете се с умерен ход. Усложнявайте и удължавайте прехода постепенно с придобиване на опитност и издръжливост.

Внимавайте за опасност от загубване – на Витоша често падат мъгли.

Внимавайте за опасността от измръзване и лавини.

Ако спазвате тези основни правила сигурен съм, че ще прекарате много приятни часове.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КАЛИНИНГРАД – МЯСТО ИЗВЪН ПРОТОКОЛА

КИЛИМАНДЖАРО

ЗЕРМАТ, ШВЕЙЦАРИЯ

НA СКИ В ШВЕЦИЯ

ФРАНЦИЯ – ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ


 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1659

Posted by on ное. 10 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.