ВИКТОР ОРБАН: ДЕМОКРАЦИЯТА ИЛИ ЩЕ БЪДЕ ХРИСТИЯНСКА ИЛИ НЯМА ДА БЪДЕ

Виктор Орбан, роден нa 31 май 1963 г. в Секешфехервар. За втори път е министър-председател на Унгария. Председател наконсервативната партия ФИДЕС. Орбан е завършил право, протестант-калвинист. Женен е и има пет деца.
 

Новата конституция влиза в сила на първи януари 2012 година. Каква е същността на тази нова конституция?
Опитът на последните две десетилетия постави духовната рамка и съдържанието на тази нова конституция. Може да се обобщи в едно изречение: Ако една страна не е уверена в самоуважението си, ако не е уверена в самата себе си, ако не познава духовните си основи, то тогава тя не може да бъде успешна и в икономическо отношение. Това е моето убеждение. В Европа силни ще станат страните, чието чувство за национална самостойност и национално самоуважение е силно. Към това бъдеще се адаптира новият основен закон.

Как си обяснявате факта, че интелектуалци и учени критикуват новата унгарска конституция и с това изграждат представата за този основен закон на Запад?
Духовните структури в Унгария и в другите части на Европа са еднакви. Преобладава либералният възглед, който иска да деконструира всички традиционни ценности. Срещу него стои консервативният възглед, който иска да запази традиционните ценности. Това протипоставяне съществува сред интелектуалците, както и в медиите, в Европейския парламент, както и в цялата общественост.

Голяма част от познатите лично на Запад унгарски интелектуалци се обръща срещу новата конституция. Критиката се насочва главно към споменаването на Светата корона (короната на Свети Стефан, използвана при коронацията на унгарските крале) в преамбюла на конституцията. Защо това споменаване беше необходимо – през 2011 г.?
В осемте милиона анкетни карти, които бяха изпратени на гражданите за съдържанието на бъдещата Конституция, стоеше и въпросът, кое нещо трябва безусловно да присъства в Основния закон. В деветстотинте хиляди анкетни карти, които гражданите попълниха и изпратиха обратно – това би било представителен резултат във всяка страна – непрестанно се споменава короната. Освен това съществуват проучвания, кой предмет на изкуството, архитектурата или други от този вид, най-силно символизира унгарската нация. В това отношение короната е далеч напред, далеч преди трикольора или верижния мост в Будапеща. Затова беше нужно да я споменем достойно в Основния закон.

В страната съществува предположението, че короната символизира Велика Унгария и така се накърняват интересите на днешните съседни на Унгария страни.
На първо място, унгарската конституция е валидна само в рамките на унгарските държавни граници, извън държавните граници тя не е в сила. Освен това: Заблуда е, че короната символизира Велика Унгария. Няма Велика Унгария. Използването на тази дума принизява мисленото на нивото на бленуваните Велики сили като Велика Албания или Велика Моравия. Ние говорим винаги за „историческа Унгария.” Това, че по-рано Унгария нямаше тези размери и не се ограничаваше върху същата площ, както днес, не е легенда, не измислица или идеология, а един исторически факт.
От друга страна короната не се отнася за унгарските територии, а за хората, които са под тази корона. Следователно короната символизира не области, а вътрешната сплотеност на всички унгарци: Народът на короната, гражданите на короната. Този символ на вътрешна сплотеност няма нищо общо с потребност или желание за ревизия на териториите.

Докато много страни правно утвърждават признаването на еднополовите форми на съжителство, унгарската конституция изтъква на предно място семейството. Какво означава това за другите форми на живот?
В Унгария също има правни разпоредби, които гарантират съвместния живот на еднополовите двойки. Ние толерираме всички форми на живот, но това не означава, че издигаме изключението в правило. Между другото трябва също така да се обърне внимание, че напливът на хора към радикалните партии в Европа е свързан с тези неща. Унгария е убедена, че под знака на културата на признание трябва се толерират малцинствата, но да се зачита начина на живот на мнозинството и да се съхраняват неговите виждания.

При продължилата четиридесет години съветска окупация Унгария се е отдалечила от християнската вяра. В новия основен закон вие сте приели споменаването на Бога. По този начин някои части от населението не се ли чувстват изключени от конституционната общност?
Конституцията започва с първия стих на националния химн, „Боже, благослови унгареца”. На това единствено място, само на това място се споменава Бог. Химнът, обаче, е важен за всички унгарци, за вярващи, както и за невярващи, за последователите на други религии, също както и за християни. Тъй като химнът се пее в много случаи от всички унгарци, никой не може да се чувства изключен. Впрочем аз съм убеден, че както Унгария, така и Европа в бъдеще или ще бъдат християнски или няма да бъдат. Аз ще напомня Шуман, който каза, че демокрацията или ще бъде християнска или няма да бъде.

Ще се осмелите ли да отправите поглед към по-близкото или по-далечно бъдеще. Ако Вашата политика продължи и ако Вашата икономическа и финансова политика е успешна, в коя година еврото може да бъде въведено в Унгария?
Ако нещата останат при сегашните условия, то това ще е вероятно през 2020 година. Но трябва да се знае, че условията могат да се променят. В пакта „Евро плюс” определена роля играят и такива условия, които по-рано не бяха част от предпоставките. Например, по-рано не се говореше за стъпки към хармонизация на данъците. В защита на еврото се поставят все нови изисквания, които трябва да приемем, ако искаме да имаме евро. От друга страна, налице е задължението на членовете на Европейския съюз да се стремят към въвеждане на еврото.
Унгария е една бедна страна. Средният доход е 700 евро. Унгария има двама големи врагове: безработицата и държавния дълг. Моята икономическа политика има за цел да постигне пробив в тези две направления.

 
 
Превод: Господин Тонев; със съкращения от „Фракфуртер алгемайне цайтунг”; публикувано в www.cao.bg
*Заглавието е на Общество.нет
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СИРИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНАЮрий ЩЕГЛОВИН
  

МОЖЕ ЛИ ЗАСТАРЯВАЩА ГЕРМАНИЯ ДА СПАСИ ЕВРОПА?Патрик БЮКЯНЪН
  

ПРИОРИТЕТИТЕ НА ИРАНСКАТА РАКЕТНА ПРОГРАМА – ГЛОБАЛНИ, ИЛИ РЕГИОНАЛНИ? -Румен МИШЕВ

МОЛДОВА Е ПОРАЗЕНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА Кънчо АНГЕЛОВ
 
 

ЗА ПОРЕДНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПРОЯВА В МАКЕДОНИЯ АЛАРМИРАХА ОТ АРГО

КУБРАТ ТОМОВ: ВСЕЛЕНАТА Е ПЪЛНА С БЕЗБРОЙ ЦИВИЛИЗАЦИИ С РАЗЛИЧНО НИВО НА РАЗВИТИЕ

ВОДИ СЕ ТИХА ВОЙНА МЕЖДУ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ И КИТАЙ – Лев Наврозов

ЯДРЕНИЯТ СИНТЕЗ – НАШАТА НАЙ-ДОБРА ЕНЕРГИЙНА ВЪЗМОЖНОСТ

ДИКТАТУРА НА КОНСЕРВАТИВНИТЕ THINK-TANK’-ОВЕ

ГЕОРГИ МИРСКИ: СИРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ШИИТСКА СЕКТА, В КОЯТО ВЛИЗА 11% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО

РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В СИРИЯ

ЙЕМЕН: ЗАПЛИТАНЕ НА КОНФРОНТАЦИЯТА

ХИСПАНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4202

Posted by on дек. 25 2011. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.