ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: ВАК В СВОЯТА ТРАДИЦИЯ Е ИЗВОР НА КОРУПЦИЯ

ЕВРОПЕЙСКАТА ТРАДИЦИЯ Е ДА НЕ Е МНОГО ВИСОКА БАРИЕРАТА НА ВХОДА, А ДА Е ВИСОКА ВЪТРЕ, ПРИ УЧЕНЕТО, КАЗВА ОЩЕ БИВШИЯТ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Веселин Методиев е роден на 3 ноември 1957 г. в Силистра. През 1979 г. завършва история в СУ "Климент Охридски" .  До 1993 работи в Главно Управление на архивите. Заместник-председател на Демократическата партия. Заместник министър-председател и министър на образованието и науката в правителството на Иван Костов (1997-1999). Един от основателите на Демократи за силна България (ДСБ). Депутат в 37, 38, 40 и 41 НС. Член на Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в 41 НС. Преподава история в Нов български университет.

 

Господин Методиев, като член на комисията по образованието, науката и младежта в Народното събрание, бихте ли споделили, какво се случва с на образователната реформа, подета от Сергей Игнатов?
Министър Игнатов внесе законопроект в парламента, с който се закрива една стара и абсолютно недемократична система на администриране на науката – Закон за академичния състав. Той предизвика много  големи обсъждания и фактически в тях не се чу нищо ново. Тоест това, което беше казано преди десет години, се чу отново. Хубавото е, че този път подкрепата за промяната е много по-голяма. Този закон беше приет на първо четене още през декември м.г., а в комисията повече от половината е приет на второ четене. Промените с този закон се правят най-малко поради две причини. Първата е, че се създава възможност  за академична кариера за младите хора, бърза и по-перспективна. И втората е, че се дава възмоност университетите да имат свои преподаватели, а не гостуващи.

Кои са най-наболелите въпроси във висшето образование за момента?
Те са поне три. Първият е финансирането. Тъй като се финансира общо, на принципа, че парите са за норматив на един студент и по този начин приемът в даден институт опредепя финансирането. Което, образно казано е финансиране на калпак. Всички ректори са на едно мнение, че системата трябва да се промени.
Второ, много голяма е мрежата от университети, висши училища, колежи и тя трябва трябва да се оптимизира. Наистина това е много тежък въпрос.
Трети въпрос, който фактически е първи, е да се намери път след като се решат въпросите с финансирането и оптимизирането, българското висше образование да е конкурентно способно на европейското, тъй като младите хора имат възможност да си избират дали да учат тук или в чужбина. Част от страните на ЕС предлагат много добри условия, говоря за материални, битови и стават много силно привлекателни. По тази причина тези въпроси трябва да се решават и от българските университети.

В икономическия институт в Свищов се появиха разкрития за пране на пари, корупция, плагиатство… В Икономическия университет в София пък бяха арестувани преподаватели –  миналата година Петкан Илиев, преди дни Алексей Петров, викат за разпит бившия прокурор Филчев. Октоподът и там ли е прострял пипалата си?
Октоподът може да има пипала и там, но те са по-скора да се лъснат физиономиите, да се правят положителни образи, те не са да се конкурира самата среда вътре,  в един университет или висше училище. Корупцията в университетите, висшите училища си е дело на самите преподаватели, които нямат нищо общо с октопода. Т.е. там където студентите се срещат с такива явления, то е дело на шепа хора, които по този начин мърсят името на самия университет. И така с тези промени, когато всеки е професор в собствения си университет, в своето висше училище, ще се засили въпросът за санкциите, които съответният ВУЗ да предприеме срещу преподаватели, които уронват неговия престиж. Тогава ще се разбере, че всеки трябва да пази образа на своя университет, за да може да опази в крайна сметка и занаята на колегите си.

С даване на широка автономия, ще е възможно ли всеки университет или висше училище сами  да си  раздават титли?
С промените в тази посока става въпрос за академични длъжности. В целият свят има такива. Титулатурата е обикновено нещо почетно – почетно звание, почетна титла за огромен принос към даден унуверситет, към дадено висше училище или изобщо към науката или висшето образование. Тези титли са малък брой и по принцип са важни за развитието на даден университет.

Ако го няма ВАК, няма ли опасност корупцията да стане по-мащабна? На места започва “плащаш – получаваш”.
Титли могат да се купуват и с ВАК и без ВАК. ВАК не е спирачка за корупцията. Тези години са го доказали. Напротив, ВАК в своята традиция е извор на корупция. Защото се намесва рязко в полза на някакво малцинство, в някакъв научен съвет, изкривява мненията, променя ги. В крайна сметка по този начин ликвидира авторитета на дадения иститут или висше училище.

Да вземем за пример Шуменския университет. ДПС е с голямо присъствие в този край и, съвесем хипотетично могат да се „произведат”, изведнъж много професори…
И какво от това? Единственото, което ще се случи в Шуменския университет е, че няма да има никакво име пред публиката, децата ще откажат да учат там и ще отидат във Варна. Защото от Шумен до Варна с новата магистрала автобусът пътува, толкова, колкото от Люлин до центъра на София. Каква е разликата? Разликата е тази, че ако един университет си позволи подобно нещо – да се политизира рязко, да извърши неща като в примера, който дадохте, ще загуби авторитета си.

Не са ли прекалено много университетите и висшите училища в Бъгария? Кому е нужен университет в Перник например, само на 30 км. е от София?
Казах вече, че в България има голяма мрежа от висши учебни заведения и тя трябва да се оптимизира. Университетите са десетина, висшите училища са също десетина, колежите са някъде около шеснадесет.
Не познавам добре случаят в Перник, но знам за него две неща. Знам, че това е частна инициатива, а тя е обречена на неуспех, ако не се развият. Конкретната група от хора е успяла да убеди спомоществувателите си и започват да работят евентуално. След две години какво ще стане, ако парите свършат? България познава такъв конкретен случай – Славянския университет, който беше закрит през 1999 г. когато аз бях министър. Така че, ако ще се правят такива инициативи, за да се фалират, просто няма смисъл. Но ако се правят инициативи, които са живи, нека се правят.

Какво ще стане с все по-малко атрактивните и непривлекателни специалности в някои университети и висши  училища – педагогика, химия и други например? През тази година за някои от тях нямаше достатъчно кандидати…
Защото не са правилно разчетени големите бройки, които се отпускат. Всеки път те трябва да се редуцират, но всяко училище само за себе си да прави тази редукция. Държавата в това отношение няма задължение. Може с готвения нов закон да й се дадат допълнително права да редуцира.

След като за някои специалности има по няколко приема, докато се попълни бройката, не се ли промъкват хора, чието място въобще не е във висше училище?
Европейската традиция е да не е много висока бариерата на входа, а да е висока вътре, при ученето. А у нас има социалистическа традиция, която означава, че важно е да влезеш, а от там непременно  ще излезеш с диплома.
В другите страни навсякъде входът на висшето училище е широко отворен, има разбира се и някои дребни изисквания, които трябва да се преодолеят /обокновено те са финансови/ и след това вече, след първия семестър, младият човек разбира, че е отишъл на място, където изискванията са много високи и когато не учи и получи няколко двойки, просто престава да учи. Това би трябвало да е практика и у нас, поне към това трябва да се стремим. Плащането не спасява ситуацията, защото пак ще кажа, тежката корумпирана среда създава лоша атмосфера. Тези почтени хора искат техните деца да получат качествено образование и те няма да ги запишат в университети, известни с корупционни практики.

И накрая – един въпрос извън темата. Вие някога бяхте член на Демократическата партия, вероятно храните сантименти. Какво се случва там? В публичното пространство  Мартин Заимов  вече направи заявки за смяната на Праматарски…

Не следя този днешен сюжет на Демократическата партия. Аз имам сантимент към светлия образ на покойния Стефан Савов, към един кръг  хора от Демократическата партия от преди доста години, който се разпиля. Ние всички някак не успяхме да останем верни на това, което Стефан Савов искаше да се случи с Демократическата партия. И аз имам отговорност за това, така че не упреквам никого. Първо би трябвало да упрекна себе си.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СОЦИАЛИЗЪМ ЗА БОГАТИТЕ

ИМЕТО НА МИСТЕРИОЗНИЯ РАЗУЗНАВАЧ ПЛАМЕН АТАНАСОВ ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗПЛУВА НА НЕОЧАКВАНИ МЕСТА

КАЗУСЪТ РАДИО К2 СТАВА ВСЕ ПО-СКАНДАЛЕН

ТЕЗАТА ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ПОСТЕПЕННО СЕ ТОПИ

БОРИСОВ ПЕЧЕЛИ БИТКА, ГУБИ ВОЙНАТА!

ПРОФ. СТАНИСЛАВ СТАНИЛОВ: РЕКТОРИТЕ НА НЯКОИ ВУЗ-ОВЕ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В КРУПНИ БИЗНЕСМЕНИ

ВЪЗРАСТТА НА ЛИДЕРА -Калоян МЕТОДИЕВ

”ТЕАТЪРЪТ НА ФУРАЖКИТЕ”… РЕЖИСЬОР: ЦВ.ЦВЕТАНОВ – Добри БОЖИЛОВ

НОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА АЛЕКСИ КЕСЯКОВ НИ ВРЪЩАТ ВЪВ ВРЕМЕТО НА ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ

СБЪРКАНИЯТ ПАРТИЕН МОДЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД -Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2948

Posted by on февр. 18 2010. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.