ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: АЗ ПОЗДРАВЯВАМ ЧЕЗ, ЗАЩОТО ИЗЛЯЗОХА УМНИ

ВЕЧЕ НЯМА ВНОСКИ В БЮДЖЕТА, ЗА ДА СЕ ОСИГУРЯТ НАСТОЯЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ

Веселин Бончев е роден през 1943 г. Завършил е „Международни икономически отношения”. Работил е във Външно-търговска банка, в дирекция “Внос на комплектни обекти за енергетиката” на Техноимпорт-експорт. Дълги години е бил представител на фирми за енергийно и медицинско оборудване. Депутат в 38-ото Народно събрание от Българския бизнес блок.

 

Господин Бончев, като специалист по международни икономически отношения и ексдепутат, как преценявате, възможно ли е в близките месеци икономиката ни да отлепи от дъното, да започне да излиза от кризата?
Само преди дни една голяма мeждународна агенция по икономика и финанси- “Ей джи-монитор”, даде кратко определение за кризата в България. А то е, че трудно може да се говори за излизане от нея до 2011 г. включително и пояснява защо. Според агенцията три неща  тежат като воденичен камък на шията на родната икономика.
Първо, България има огромен външен дълг. Според неофициални данни на специалисти (интересно защо това не се публикува?) в момента той е над 50 млрд. долара, и днес не вярвам, че може да се намери някой икономист, който да каже кога и как може да бъде изплатен той. Тук ще отворя една скоба -съгласно данни от 01.01.1990 г., т.е. месец и половина след големите демократични промени, които за мен са криминални, довели до абсолютна разруха, България има външен дълг само около 10 млрд.долара. И по-интересното е, че около 60% от него (това може да се намери в архивите на Министерството на финансите) са отишли за построяването на големите заводи за тежко машиностроене, лека промишленост, химия и т.н., които с лека ръка се бастисха, продадоха, приватизираха. И вместо външният дълг да намалее от продаденото и приватизираното, той се увеличи пет пъти.
Второ, посочено от “Ей джи-монитор” за България е почти нулевия износ. Страната ни е приключила 1988 г. с 24 млрд. долара стоков износ. Тоест стоки произведени у нас, изнесени и реализирани. Сега не се публикува колко е износът, но по неофициални данни той е около 3 млрд., т.е. осем пъти по-малко. А от износа идват свежите пари за бюджета, другото е от такси, данъци, скъпи цени т.е. свличане кожата на хората. И няма защо да се чудим-няма производство, няма износ, няма свежи пари.
 И третата причина според агенцията е валутният борд.
Тези три неща – огромния външен дълг, минималния износ и валутния борд, доказват и на най-непросветения икономист, че България скоро няма да излезе от кризата, а напротив, тя ще се задълбочава.

В разговор с Цветанка Ризова в предаването “На четри очи” финансовият министър Дянков каза, че през тази година се очаква малък растеж в икономиката  – 3 млрд. в продукция, не в пари.

Интересно е, когато се говори за ръст, да се каже откъде и от какво ще дойде той. Добре е – продукция за 3 млрд.! Но все пак от какво ще бъде тя, кой ще я произведе и кой ще я реализира? Ето това са въпросите, на които трябва да се отговори. Ще си послужа с един пример. Вие във вашата градина сте отгледали домати за 10 хиляди лева. Естествено, вие няма да можете да ги изядете, не можете и да ги продадете. Което означава, че продукцията ще бъде съсипана. Затова, когато се говори с високопарни думи, би следвало да се обясни всичко – производство, реализация и т.н.
Освен това продукцията се произвежда от работна сила. А в момента, и според данните на  Стопанската камара и други икономисти, безработицата ежедневно се увеличава и се очаква в края на годината да достигне 20%. Ето защо, според мен, прогнозата на министър Дянков е нереалистична. И друго – да речем, че този ръст е налице и продукцията е реализирана, при такава огромна безработица, огромен външен дълг, при такива високи цени и ниски доходи, може ли някой да каже къде по-напред ще отидат тези пари – за здравеопазване ли, за образование ли… и т.н. Сега се закриват болници, училища, вдига се пенсионната възраст. И защо никой не казва истинската причина за последното. А тя е такава – пенсионната възраст ще се вдига, защото вече няма вноски в бюджета, за да се осигурят настоящите пенсионери. Всяко работещо поколение осигурява пенсиите на тези преди него. В момента над 800 000 млади българи работят в чужбина, осигуряват се там и нямат намерение да се върнат. Тогава откъде пари за пенсии.
Във връзка с вдигането възраста за пенсиониране тези дни чух един виц, който звучи доста зловещо, поне така го почувствах. В него се преформулира значението на  думата патриот. Та, патриот бил онзи, който умре преди да получи първата си пенсия. Тъжна работа!
И друго – тези 800 000 души навън водят и до демографски срив, унищожаване на нацията. Тоталитарния режим изгони 500 – 600 души т.е. емигранти по политически причини, които се върнаха и станаха герои. Демокрацията изгони близо милион млади хора, които никога няма да се върнат. Нацията започва да се топи и това е страшно. Заминава ли си България като държава, като нация, като етнос. Според мен – да.

Понеже споменахте свежи пари, ние имахме приходи, и то не малко, и от енергийния сектор. Какво е положението там?
Застъпихте болна тема. Абсолютно сигурно е, че в момента никой не може да посочи област в икономиката, която може да направи експорт 300млн. за година, както това ставаше преди да бъдат затворени трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”. В края на 2007г.,на кръгла маса в БАН, организирана от Бойко Борисов и кмета на Козлодуй Милко Торбов, президентът Георги Първанов заяви, че спасяването на трети и четвърти блок е национална кауза.
И как стана така, че тази национална кауза беше бързо забравена? Въпреки писмото на председателя на световните ядрени оператори проф. Майсьо в защита на АЕЦ “Козлодуй”, въпреки изказването на евродепутата Анри Ватанен за политическия шантаж срещу България по отношение на двата ядрени блока.
Сега ние губим 300 млн. евро годишно, заради това, че не можем да изнасяме ток. Според мен висши служители от три български правителства заедно с висш служител от  ЕС извършиха един престъпен политически и икономически акт срещу България. И какво се получи? Губим всяка година 300 млн.евро, а ни компенсират еднократно с 300 млн.евра!
България е най-бедната страна в Европейския съюз, защото ние бастисахме всичко, което се произвеждаше и можеше да се реализира!

Все пак затворена страница ли са трети и четвърти блок на АЕЦ?
Не, тази страница, съгласно новите документи на ЕС, не може да е затворена. В енергийната стратегия на ЕС от 2007г. се казва, че ядрената енергетика на всяка държава-членка се решава от самата нея, а не от ЕС. Правителствата на Литва, Унгария, Чехия не си затвориха централите.

Какво трябва да правят бизнесмените в тази икономическа ситуация?
То се вижда какво правят. Вместо да разкриват нови работни места, съкращават работници. Нямат доходи за да плащат заплати. Очаква се още стотици малки и средни фирми да фалират. Няма производство, няма износ, няма доходи.
Говори се за подкрепа на бизнеса. Бизнес се подкрепя, когато има производство и реализация на международния пазар , когато идват свежи пари.
Положението и с кредитите е лошо. На кой бизнесмен банка ще отпусне кредит, след като от плана му не става ясно ще може ли и кога ще го погаси?
Да бъдем справедливи – разрухата в икономиката не е дело на сегашното правителство. Настоящата криза не е нищо в сравнение с тази, в която България влезе с промените на 10-ти ноември. Моята дефиниция за 20-годишния демократичен преход е 20-годишен криминален преход. Време, през което бе унищожено производството, земеделието, износа. Питам се коя криза е по-голяма. Днес България едва свързва двата края.

Кой ще понесе отговорност?
Каква отговорност? Ние тръгнахме по съвсем друг път, за разлика от всички, които живееха при този така наречен социализъм. Тръгнахме по лош път.
Като народен представител и член на Комисията по енергетика през 1999 г. по покана на чешката комисия по енергетика отидохме на посещение. Чехите, позовавайки се на своя опит, ни посъветваха да не приватизираме в енергетиката – тя е икономика, тя е стратегия. Ние направихме точно обратното, започнахме да затваряме реактори. Държавата Чехия, в лицето на държавната си фирма ЧЕЗ приватизира у нас два огромни енергийни обекта – ТЕЦ ”Варна” и едно от електроразпределителните дружества, и милионите вмето да остават в България отиват в Чехия. Аз поздравявам ЧЕЗ защото излязоха умни. Щом нещо се продава и ти имаш пари – купувай. Защо нашата НЕК не отиде да купува в Чехия?
В чешкия парламент се запознах с депутат от тяхната комисия по земеделие. Завършил аграрни науки в Пловдив, казва че България му е втора родина. С прекрасни впечатления е от българското земеделие. Но не иска повече да стъпи у нас, защото всичко е бастисано и земята прилича на пустиня. В Чехия земята също е била кооперирана, техните земеделски стопанства се казваха кооперативи. За разлика от нас обаче, земята не била разпарчетосана, а само към кооператив “X” прибавили АД. Чехите не са разсипали една керемида, докато ние изклахме крави които струваха по 50 хиляди швейцарски франка. И сега по думите на депутата, индустриална Чехия произвежда повече селскостопанска продукция, отколкото земеделска България.
Тези два примера са илюстрация на това по какъв път тръгна съсипията на държавата.

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЕЗАДРЕСНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ КОНСТИТУЦИЯТА СА АБСУРДНИ

БОРИС ПОПИВАНОВ: ПУКНА БАЛОНЪТ НА ШИРОКОТО ЕВРОПЕЙСКО ДОВЕРИЕ В БОЙКО БОРИСОВ

ИСПАНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ПОЛИТОЛОГА ВЛАДИМИР ШОПОВ

НА РЪБА НА ФИНАНСОВА СМЪРТ ЛИ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ? -Ричард РАН

ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНАТА ОЦЕНКА НА БАН Е ОГРАНИЧЕНА И ЕДНОСТРАНЧИВА -Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ – Любомир ВЪЛКОВ

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БАНКОВОТО ЛОБИ НАДДЕЛЯ НАД ИНТЕРЕСА НА НАРОДА – Лъчезар ПОПОВ

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: “БАЛКАН” БЕШЕ БИСЕРЪТ В КОРОНАТА НА БЪЛГАРИЯ

СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: НИЕ СМЕ ПРИЧИНАТА ЕС ДА ПОМИСЛИ КАК ДА СТАНЕ ПО-ЕФЕКТИВЕН

БЪЛГАРСКАТА ДЕСНИЦА – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА БЪДЕЩЕТО – проф. Димитър ЛУДЖЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2902

Posted by on февр. 3 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.