ВЕРОНИКА ДЕНЕВА: В МОНЕТАТА ВИНАГИ ИМА ДВЕ СТРАНИ

Вероника Денева е родена през 1984 г. в гр. Русе. Завършва Английската езикова гимназия в гр. Русе и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Владее свободно английски и френски език. В момента работи като експерт човешки ресурси в София. Посвещава свободното си време на аржентинското танго и на пътувания до най-отдалечените кътчета на България. Автор на романа: „Един друг живот”. Романът спечели наградата в категория проза в Четвъртия национален литературен конкурс „Хермес“ през 2010 година.
 

Как един писател се озова в специалност политология?
Истината е, че записването ми в специалност политология беше по-скоро моментен порив в мен, породен от някои положителни промени в политическата обстановка на страната по онова време. След като страстите поутихнаха, се насочих отново към нещата, които са подходящи за моята личност и моите способности. В никакъв случай обаче не съжалявам, че съм завършила политология – от една страна, тя ми даде невероятно широка обща култура и коренно различен поглед за световните процеси, а от друга страна, може би ми е трябвало точно това загубване, точно това лутане от едно призвание в друго, за да мога в крайна сметка да стана издаван писател. 

Какво ви даде за писането науката за политиката?
Науката за политиката ми даде възможност за развитие на по-многопластова мисъл. Политологията ни учеше да търсим минимум пет източника на мнение по даден въпрос. Мисля, че успях да приложа това при изграждането на характерите на героите си. Старая се те винаги да са реални, нито изцяло положителни, нито изцяло отрицателни, така както монетата винаги има две страни. Следя постоянно за това действията на героите ми да са подчинени на логика, произхождаща от техния характер, от настоящата ситуация или от предишен опит. Този непрекъснат стремеж да представя максимално достоверно нещата определено е развит и от науката за политиката, която вечно търси, анализира и открива връзки.  

Каква емоция  е написването на първа книга?
Емоцията е като да осъзнаеш, че мечтите се сбъдват.

Как ви промени тя?
Самото спечелване на конкурса и издаването на книгата ме направи много по-уверена и по-убедена в това, че хората наистина трябва да вярват, че когато искат нещо силно, то рано или късно се случва. И по-точно, не толкова да вярват в мечтите си, колкото да са сигурни, че те заслужават сбъдването им. Когато изпратих ръкописа в издателството, бях убедена, че няма да съм точно аз тази, която ще спечели конкурса, но въпреки това бях повече от сигурна, че моят роман заслужава да победи.

Наричат писателите инженерите на човешките души. Къде виждате основните проблеми на българското общество днес?
Не се чувствам толкова компетентна, за да регистрирам основните проблеми на българското общество днес, но моето лично мнение се състои в това, че един от важните проблеми е липсата на достатъчно самочувствие на българина и подценяването на всичко българско. Оттам вече следва и липсата на здраво гражданско общество, което да е активно и което да вярва, че усилията му си струват и могат да обърнат хода на важни събития за страната. Това са характерни черти на българите, най-малкото исторически обусловени естествено, но не знам колко време ще трябва да отмине, докато се отървем от тях и дали изобщо сме способни да се променим. 

Може ли човек да се издържа с писане в България?
Сигурна съм, че има хора в България, които могат да се издържат с писане. Писатели, които имат дълго присъствие на книжния пазар, чиито произведения биват екранизирани или пък са подкрепяни от медиите, определено биха могли да изкарват достатъчно. Но по-голямата част от творците за съжаление трябва да делят ежедневието си и с друга професия.

Над какво работите в момента?
Приключих наскоро написването на втория си роман, който, за мое огромно щастие, е одобрен от моите издатели, и ще излезе под знака на Издателска къща „Хермес” през септември или октомври тази година. Книгата „Един друг живот” описва борбата на човек с това, което е той, докато втората разкрива борбата на героя с живота такъв, какъвто е.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДЖИЙН САСЪН: НЯМАХ ПРЕДСТАВА КАК МОЖЕ ТОЛКОВА БОГАТА ФАМИЛИЯ ДА ЖИВЕЕ ТОЛКОВА БЕДНО

„ИЕРИХОН”С ПРОМОЦИЯ НА НОВО ВИДЕО – „МНОГО”

ЛАБИРИНТ   – Владимир Домозетски

ИЗВИНЯВАЙ, САЧМО!

ОТВОРЕНИ И ЗАТВОРЕНИ МАСИ – Елиас КАНЕТИ

МАСИТЕ – Елиас КАНЕТИ

УНИКАЛНАТА КОЛЕКЦИЯ НА БАНКЕРА ХАЙНРИХ ВАГЕНЕР ПРЕДСТАВЕНА В БЕРЛИН

СТАРТИРА ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ОНЛАЙН ПАРЛАМЕНТ

ПЕТЯ ПАВЛОВА: В БЪЛГАРИЯ НЕЩАТА СТАВАТ, НО МНОГО БАВНО И С ГОЛЯМ ЗОР

ЕДНА ПРИЧИНА В ПОВЕЧЕ ДА КАЖЕМ “HAPPY THANK YOU MORE PLEASE”

ОБЕДИНЕНИ В ОМРАЗАТА

ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 25 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА МАРК ШАГАЛ

НОВАТА КНИГА С РАЗГОВОРИ С ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3993

Posted by on юли 13 2011. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.