“Великолепната шесторка” е тук, а къде е държавата?

“Великолепната шесторка” стартира бляскаво в понеделник вечерта. Шоуто цели събиране на средства за дома за деца с увреждания в село Могилино. В акцията се включиха български певци и известни личности от политиката, спорта и шоубизнеса, които ще направят съвместни дуети и ще забавляват зрителите в продължение на няколко седмици.

През това време са отворени благотворителните банкови сметки на дома в Могилино, в които да влязат дарения от sms-ите на загрижените за съдбата на тези деца българи.

До тук добре. Благотворителността се развива от години по цял свят и от проекти като “Българската коледа” и “Не сте сами” е видно, че тя донякъде има почва и у нас. Българите са състрадателни хора и винаги ще дадат риза на ближния, дори ако трябва да я смъкнат от собствения си гръб.

Къде е обаче държавата? Т.е къде беше през всичките тези години, през които децата /не само в този дом/ бяха оставени да мизерстват. Нима трябваше BBC да пусне филма си, за да съобщи реалността на родните ни политици. Защо те не се вслушваха в репортажите на нашите си журналисти, защо през всичките тези години на нова демокрация нямаше целенасочена социлна политика за тези домове?! Въпросите могат да продължат до безкрайност, но отговорът е един и ако не беше толкова тъжен, щеше да е смешен.

Истината е, че държавата абдикира и от тази си важна функция. Не е само оправданието, че няма пари. Пари има, но те са в други сметки, извън благотворителните.

Истина е и че политиците се занимават със собствените си лидерски амбиции, занимават се с проекти, които са угодни повече за тях самите и за техния PR образ в медиите, отколкото за хората. С две думи занимават се със себе си.

Всичко това се случва, докато децата умират и то не просто защото са болни, а защото грижите за тях са подсъдни. Могилино е само малка точка на картата. Има още много такива. И за тях ли ще чакаме репортажи по BBC или най-после ще осъзнаем, че политиката не е само гладко говорене, нова прическа и снимка в медиите…


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Тази седмица мислех да пиша първо за снега, но някакси темата се преекспонира, а работата остана нес

Гробището около нас

Обществено – “журналистическата” импотентост ражда чудовища

БЕЗОЧИЕ

ЛИЦЕМЕРИЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=99

Posted by on ян. 17 2008. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.