ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: ЕЛИТЪТ НИ НЯМА ЗДРАВИ ЕВРОПЕЙСКИ КОРЕНИ

ПЪРВАНОВ ПЛАНИРА ОТДАВНА ТАЗИ КОНФРОНТАЦИЯ; ОЧАКВАМ ПРОЦЕДУРАТА ПО ИМПИЙЧМЪНТ НА ПРЕЗИДЕНТА ДА УСПЕЕ; ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОГРАМИ НА ГЕРБ И АТАКА СА АБСОЛЮТНО НЕСЪВМЕСТИМИ; АКО БОЙКО БОРИСОВ ИСКА ДА СТАВА ПРЕЗИДЕНТ И ТАКА ДА СЕ СПАСИ ОТ НЕПОСИЛНОТО ЗА НЕГО ПРЕМИЕРСКО БРЕМЕ, ТОЙ ТРЯБВА ДА ПРОВОКИРА ИЗБОРИ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ; ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е ФАСАДАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА  ПРИКРИЕ АЛЧНИТЕ СХВАТКИ ЗА АМЕРИКАНСКАТА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА И РУСКИТЕ ПАРИ
 
 
Велизар Енчев е водещ "Дискусионно студио" в Телевизия СКАТ. Работил е като журналист и дипломат. Университетски преподавател по балканистика. Доктор по международно право и международни отношения. Роден на 7 януари 1953 г. Завършил журналистика и международни отношения в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е като кореспондент на в. „Отечествен фронт”, „Отечествен вестник” и Българската национална телевизия в Югославия (1987-1993), външнополитически коментатор на БНТ (1994-1995), посланик на България в Република Хърватия (1997-2002).
 
 

В книгата си „Аз бях в разузнаването” разказвате за  една официална вечеря в Загреб, където сте бил посланик. Там пишете дословно: „Познавах Първанов от десетина години и знаех, колко предпазлив е като човек и политик”. Как мислите, защо той, точно в този момент, тръгна на тази рязка атака към управляващите? Нервите си ли изпусна или отново е премерен ход?
В случая "предпазлив като човек и политик" замества определението "страхлив политик". Във външната политика неговата предпазливост прикрива страха му да не сгреши пред новите господари. Днес Първанов е слуга на трима господари. Първо е слуга на Москва, където е пъпната му политическа връв. Отношенията му с Кремъл обаче охладняха, след като Първанов благослови американнските бази у нас и подкрепи разполагането на противоракетната отбрана  (ПРО) на САЩ. Второ слугува на Вашингтон, където са новите му геополитически родители. Там са неговите куклововоди, независимо дали е държавен глава или бъдещ лидер на партия. На трето, последно място, са шефовете му в Брюксел. За него те са сравнително безобидни. Защото не разполагат нито с военни бази в България, нито с тайни резидентури за влияние върху българската политика, нито могат да финансират бъдещия му проект.  Що се отнася до атаката му към Симеон Дянков, убеден съм в едно: Първанов допусна грешка с обявяването на стенограмата от разговора с финансовия министър. Не мога да преценя дали президентът е нарушил конституцията, тук нека си кажат думите конституционните съдии. Затова много ми се иска Яне Янев да осигури конституционното мнозинство за импийчмънт на президента. Но в чисто морален план Първанов претърпя тежка политическа катастрофа. Защото с публикуването на стенограмата /без нито да е уведомил предварително Дянков за записа, нито да го е предупредил за намерението си след срещата/, бившият лидер на БСП показа, че не е скъсал с БКП-рефлексите си – да мачка всеки неудобен му противник, да налага силово волята си, винаги да се представя като последна инстанция на истината. Неговата истина.  Впрочем Първанов отдавна търси повод да атакува правителството. Което само по себе не е лошо. Това правителство управлява лошо, предприема антисоциални мерки, работи на принципа "проба-грешка". Но защо точно сега Първанов реши да играе ролята на опозиция? Защо не си отвори устата, когато при премиерстването на Симеон Сакскобургготски разпродадоха БТК и сложиха на приватизационната гилотина електроразпределителните дружества? Защо не се разбунтува, когато при тройното правителство БСП и ДПС реализираха заменки на атрактивни морски и планински терени за десетки милиони? Защо не спря издевателствата над болните от частните дружества – доставчици на лекарства за раковоболните в България? И отговарям веднага – защото крадците на БТК, Енергото, морските парцели са от червените олигархически кръгове. НДСВ и ДПС са издънки на криминалната червена буржоазия, преродила се в капиталистически елит. У нас икономическите корени на всички партийни формации са червени. Тук слагам и ГЕРБ – партията на бившите милиционери, на партийните секретари, изобщо на вторият ешелон на политикоикономическата номенклатура на БКП. Първанов не си изпусна нервите. Той планира отдавна тази конфронтация. Просто сгреши с избрания ход, който го показва като непочтен човек и коварен политик. 
 
В изказването си от 12 март 2010 той говори за налагане на „еднополюсен партиен модел в България”. Дефакто с това зачеркна БСП като някакъв политически фактор. По какъв начин, според вас, той ще се включи в политиката?
Не мога да тълкувам речите на Първанов, нито закачките му с БСП. Това са някакви неясни послания към двама-трима души в държавата, които той сервира на няколко милиона граждани. При тези политици не са важни думите или режисираните  им пресконференции, на които се опитват да се покажат в най-добрата светлина. Тук единственият критерий за истинност са делата.  До момента делата на Георги Първанов го представят като политик с десни икономически разбирания, камуфлирани като ляво говорене. Да сте чули от социалния Първанов дори едно плахо послание в духа на Барак Обама и Никола Саркози – че е време да почне одържавяване на важни икономически и финансови отрасли. И няма да чуете. Защото ограбеното от народа /разбирай приватизираното/ е в ръцете на червените барони, с които Първанов ходи на лов. Във външната политика Първанов е копие Джордж Буш-младши. Подкрепи войната в Ирак, сега с две ръце гласува за изпращане на още български войници в Афганистан. За базите и ПРО-то на САЩ вече казах. Време е да осъзнаем, че ако Първанов направи нова партия, това ще е десен проект, представен като ляв. За да измами разочарованите симпатизанти на БСП. И за да осигури за години напред икономическата база на червения капитализъм. Защото кръговете около Първанов си дават сметка, че заграбеното от тях трябва не само да се узакони. Нужна им е гаранцията, че поне в близко бъдеще народът няма отново да излезе на улицата и да им потърси сметка за грабежа. Първанов е техният гарант, че няма да има социална революция. А тя е неизбежна. След като дори Саркози призна, че този капитализъм или ще се хуманизира, или ще изчезне. Това не им дава сън.

В речта си той неколкократно спомена външнополитически фактори – Обама, европейски лидери. Едва ли това са изпуснати реплики. Мислите ли, че може да е намерил нова геополитическа подкрепа, връзка или да променя ориентацията си в момента?
Категоричен съм. Първанов, както и целият политически елит, без изключение, слушат само посланията от САЩ. Дори и т.нар. проруско лоби в БСП са цинични прагматици, които размахват русофилството си пред левия електорат, но хитро осребряват десните си убеждения зад океана. Дори европейските съюзници на БСП и ГЕРБ са от лагера на т.нар. американофили –  напр. първите европриятели на Борисов са Силвио Берлускони  и германските консерватори, които са безрезервни съюзници на Щатите. В това обаче няма нищо лошо. САЩ са световен лидер и ние трябва да имаме стабилни отношения с тях. Лошото е, че елитът ни няма здрави европейски корени. По една стара порочна традиция от 130 години управниците ни се обвързват само с един външен съюзник, загърбвайки останалите геополитически сили. През Първата световна война изцяло заложихме на Австро-Унгария и Германия. През Втората световна също – осланяхме се само на нацистка Германия и обявихме война на САЩ и Великобритания. Реултатът е известен. Национални катастрофи, без право на поправителен изпит. Във външната ни политика липсва геополитически баланс, чувство за мярка и самоуважение. Сборът от тези три качества води до прагматизъм. Прагматизмът във външната политика налага отношенията с външния свят да са подчинени на социалното – хората да живеят по-добре, да са по-здрави и да не си лягат с мисълта за утрешния ден, който ги унищожава с недоимък, убийствени цени, данъци и престъпност.

 Как виждате ситуирането на ГЕРБ в триъгълника Европейски съюз, Съединени щати и Русия?
Пълна зависимост от САЩ, което гарантира на Борисов безметежно управление. Заиграване с Русия, от което ще се цели вземането на солидни комисионни от енергийните проекти. Битката за Русия е тиха война за изместването на БСП-лобито от енергетиката и наместването в тази ниша на хора и корпорации на ГЕРБ. Европейският съюз е фасадата, която трябва да  прикрие алчните схватки за американската геополитическа подкрепа и руските пари. Ако ЕС овладее икономическата криза, създаде своя собствена военна организация и стане глобален играч, тогава може би и нашият елит ще се европеизира. Това обаче е продължителен процес, развиващ се успоредно с икономическия бум на Китай и другите азиатски тигри.

А как ви се струва все по-странното роене и конфигуриране на парламентарната, не точно коалиция, а нещо като подкрепящо мнозинство?

Днес имаме нова тройна коалиция – ГЕРБ, Атака и Сините. Но твърдото ядро на коалицията е оста "ГЕРБ – Атака". Така, който се е излъгал да гласува за Волен Сидеров, е дал гласа си на Бойко Борисов. Това е уникална измама в новата ни политическа история. Защото политическите програми на ГЕРБ и Атака са абсолютно несъвместими. Тотално несъвместими! Герберите са за НАТО и чуждите военни мисии зад граница, Атака – категорично против. ГЕРБ е за пълна приватизация на останалото, на недокраденото, в програматга на Атака се иска национализация. През есента ГЕРБ отказа да свали 20-те процента ДДС върху лекарствата. Атака ги подкрепи, забравяйки точката в програмата, обещаваща падане на това ДДС. Каквото и да кажа за измяната на атакистите към избирателите, то няма да е достатъчно. Отвратен съм от идеологическия завой на Атака към ГЕРБ.

Какво очаква правителството в следващите месеци по ваша преценка?
Какво очаква Борисов аз не зная. Неговите милиони не му позволяват да има точна преценка за събитията зад хоризонта. Богатите мислят само за едно в тези тежки години – как да не загубят официално спечелените пари, как да скрият крадените милиони в швейцарски банки и офшорни фирми на Сейшелите, как да увеличат авоарите си. По-важно е какво очаква народът. Лично аз очаквам нервите на Борисов да не издържат и да подаде оставка. Това ще е добър изход, който ще отвори пътя за раждането на нови политически сили, нямащи нищо общо със сегашните партии в парламента. Очаквам процедурата по импийчмънт на президента да успее. Ако се случи, това ще е първият полезен за обществото ход на герберите. След което могат да отидат на избори.

Как виждате следващите президентски избори?

С всеки изминал ден рейтингът на ГЕРБ и Борисов пада. Това се вижда с просто око и не са нужни социологически сондажи. Правителството удари 2 милиона възрастни с идеята да се облагат с данък мизерните пенсии, ако пенсионерът работи. Вдигането на здравната осигуровка с 25 процента е удар по най-малко два милиона пациенти. Намерението на Дянков държавните служители, военните и полицаите изцяло да поемат здравното и социалното осигуряване е още един изгубен от ГЕРБ социален сегмент – около 200 000 избиратели. Да не говорим за унизеното лекарско съсловие. Оттам ГЕРБ няма да вземе и един глас, ако изборите са днес. Ако иска да става президент и така да се спаси от непосилното за него премиерско бреме, Борисов трябва да провокира избори в най-скоро време. Което и прави в момента. Дали обаче ще ги спечели, вече не съм толкова сигурен, колкото преди година.  Иска ми се да се появят нови личности. Които мислят не за себе си и за бизнесклановете си, а за народа. Които няма да се лекуват като божества  в Правителствена болница, а ще станат простосмъртни. Които няма да закриват болниците на хората в провинцията, след което да им вдигат здравната вноска.  Има такива хора!
 

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

АНКЕТА ПО ПОВОД ОЧАКВАНЕТО ВДИГАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ

ОНБ СКОЧИ СРЕЩУ ПО-ВИСОКИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

ОТ КЪДЕ ТРЪГВА 8 МАРТ?

НАЧЕЛО НА ГЕРМАНСКИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД ЗАСТАНА НАЙ-МЛАДИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ В ИСТОРИЯТА МУ

ПРОФ. ЦАЧЕВСКИ: ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ НЕ Е ЗАВЪРШИЛА

ДМИТРИЙ ЗАБОРИН: УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЕКУВАНА, АКО ВЪВ ВЛАСТТА ВЛЯЗАТ МОЩНО ЛЕВИТЕ СИЛИ

ОНБ СРЕЩУ ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОМОЩ ЗА ХАИТИ

ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ: ДА НЕ СЕ БЪРЗА С ОСВОБОЖДАВАНЕ В ОКОЛНАТА СРЕДА НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: ОТДАВНА СМЕ НА ПАЗАРНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НО НА ЧЕРНИЯ ПАЗАР

ЗНАЕ ЛИ МИНИСТЪР НАНЕВ КОЛКО ПАЦИЕНТА РЕАЛНО ИМА В ЕДНА БОЛНИЦА?

МИРА РАДЕВА: ДОВЕРИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ ПАРТНЬОРИ Е НЕОБХОДИМАТА ИНЖЕКЦИЯ ЗА ИКОНОМИКАТА НИ

ВЪПРОСЪТ НЕ Е ДАЛИ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИЗПРАЩА ОЩЕ ВОЙНИЦИ В АФГАНИСТАН, А КАКВО ПРАВИМ ТАМ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3032

Posted by on мар. 14 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.