ВАТИКАНА СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ УВЕЛИЧАВАЩИЯ СЕ БРОЙ ФАЛШИВИ РИЦАРСКИ ОРДЕНИ

С официална нота от 16 октомври 2012 г., която сайтът на Католическата църква в България публикува, Държавният секретариат на Светия престол предупреждава клира и миряните за официалното отношение на Църквата към зачестилите посвестявания в рицарски звания или свещени титли. България също е засегната от процеса на фалшива рицаризация, която често има оперетен и пародиен характер, но е свързана с набиране на средства и развиване на нелегитимна дейност.

НОТА НА ДЪРЖАВНИЯ СЕКРЕТАРИАТ НА СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ

„Държавният секретариат, в отговор на честите запитвания за информация за отношението на Светия престол към Рицарските ордени посветени на светци или ползващи свещени наименования, смята за нужно да заяви, както е правено това и преди, че освен собствените ордени (отличията на Светия престол по степен както следва): „Върховен орден Христов”, „Златна шпора”, „Пий ІХ”, „Свети Григорий Велики” и „Папа Свети Силвестър” – Светият престол признава и закриля само „Суверенния Малтийски орден“ (познат още като: „Суверенен военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта“) и „Рицарския орден на Божи гроб в Ерусалим“ и не възнамерява да променя становището си.

Всички рицарски ордени, които са създадени наскоро или се считат за наследници на средновековни ордени не са признати от Светия престол, който не може да се ангажира да гарантира тяхната историческа или юридическа легитимност, както и намеренията на техните организационни структури.

С цел да бъдат избегнати за съжаление възможни недоразумения, както и заради издаването на незаконни документи за несъответстващо използване на свети места и с цел възпрепятстването на злоупотреби, които в крайна сметка засягат добронамерени хора, Светият престол потвърждава, че не отдава никакво значение на рицарски дипломи или съответните им отличия издавани от непризнати сдружения и не счита за подходящо използването на църковни храмове или параклиси за така наречени церемони за въвеждане в рицарски санове”.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5523

Posted by on окт. 29 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.