ВАТЕРЛОТО НА ВОЙВОДАТА ОТ РЗС

Протестното шествие, организирано от РЗС на 10 март, ни дава възможност да надникнем към един по – широк контекст. Като че ли митингът може да ни даде и отговор на въпроса за политическото бъдеще на този проект като цяло.

На първо място бих искал да уточня, че партията на Янев е фундаметнално идейно сбъркана. Поставена е на грешна основа. Още преди европейските избори през юни 2009г., РЗС легитимира себе си като консервативна партия. Не знам доколко Янев разбира от консерватизъм, но по всичко личи, че то не е много. Още в началото на годината лидерът на партията отрече български преход, като исторически период, от който нищо хубаво не може да се запази. В предизборната кампания се обяви срещу настоящата конституция и заяви намерението си да работи за нов основен закон. Това превърна РЗС, като единствената анти-системна партия в българския политически живот. От всички научни изследвания върху консерватизма, можем да стигнем до заключението, че антисистемността и консерватизмът са на двата противоположни полюса в идейната битка.  Чрез тези си действия РЗС погазват основните принципи – като традицията и приемственността, върху които е изграден консерватизмът като идеология.
    Тук вероятно ще се постави въпросът, защо европейските консерватори дадоха своята подкпрепа за РЗС преди изборите за европейски парламент? След разцеплението на Европейската народна партия и обособяването й в нова група на Европейските консерватори и реформисти, британските десни търсиха максимално широко представителство от колкото се може повече европейски десни партии, за да не изглежда, че само те се отцепват от единната европейска десница. Моментът беше такъв и те бяха съгалсни да вземат каквото и да е, само и само да им докара поне един евродепутат и да могат да представят себе си като европейски консерватори, а не като британски такива в европейският парламент. Янев правилно усети тази благоприятна за него конюктура. На него му беше нужна европейска легитимация, а евентуално членство на партията му в ЕНП беше поставено под много сериозни въпросителни.
    През ноември месец партията на европейските консерватори и реформисти направи своята регистрация без РЗС, което беше първият сигнал за оттегляне на подкрепата от Янев. Малко след това те не дойдоха и на срещата, която се предвиждаше в София. А преди около месец, Димитър Абаджиев, който беше връзката между европейските консерватори и РЗС, подаде оставка от партията, което беше ясен сигнал, че е свършено с европейската подкрепа за българският консервативен проект.
    Връщайки се на български терен, разпада на парламентарната група на РЗС бе първият сериозен удар, който партията понесе след парламентарните избори. Това лиши Янев от властовите позиции във върховния законодателен орган. Не може да се пропусне и факта, че седмица след разпадането, Яне Янев трябваше да оглави комисията за контрол на ДАНС. Това са важни информационни ресурси, които партията можеше да използва за своите цели. Една част от причините за разпада на парламентарната група на РЗС, се коренят в изборните резултати на партията от 5 юли. Те им отредиха малка парламентарна група, която се крепи на един депутат. А нееднородността на групата и наличието на „политически номади" в нея (Марио Тагарински – сменил няколко парламентарни групи през цялата си кариера), усложни запазването на целостта на групата.
    След атакуването в Конституционния съд от РЗС, на вота в някои от секциите в Турция, се стигна до рокади в 41НС, от които беше засегната и РЗС. Парадоксално, но факт – инициаторът на юридическата атака срещу изборите зад граница Атанас Семов стана жертва на собственият си ход. Това допълнително обезкърви интелектуално останките от разформированата вече парламентарна група на РЗС.
    Логично, Янев реши да заявява своята опозиция спрямо кабинета чрез извънпарламентарни средства, най – вече поради липсата на силно присъствие в Народното събрание.
    След множество обиколки в страната, кулминацията се очакваше на 10 март – протестното шествие на РЗС срещу политиката на настоящото правителство и искането им за нова конституция. Ще пропусна спорните моменти около организацията и участниците на митинга, но като цяло той мина слабо и вяло. Основните послания не застанаха дори на първите страници на националните всекидневници. Неуспешният опит за реализирането на извънпарламентарен инструментариум, ни показва еднозначно, че политическия пулс на РЗС показва права линия. Оставката на Димитър Чукарски още на следващия ден даде финалната оценка – ден на смъртта – 10 март 2010г.
 

Димитър ГАНЕВ е студент по политология в СУ"Св. Кл.Охридски"

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПОЛИЦИЯТА В XXI ВЕК СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА НА АВТОСТОП

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РАЗРЕШИ ОЩЕ 4 ГЕННОМОДИФИЦИРАНИ КУЛТУРИ

КАКВО ИСКАМЕ ЗА ДЕЦАТА СИ?

КОНТРОЛЪТ ВЪРХУ ОРЪЖИЯТА НАМАЛЯВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА – МИТ ИЛИ ИСТИНА?

ДЪРЖАВНИЯТ КОНТРОЛ Е ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО ПРИ БЕЗОПАСНОСТТА НА ХРАНИТЕ

ШВЕЦИЯ И НОРВЕГИЯ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ТИКТАКAЩА БОМБА НА ИСЛЯМСКО НАСИЛИЕ

ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ ИМА ГРАНИЦИ: ОСКАР ФРАЙЗИНГЕР OT ШВЕЙЦАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ПРЕД ДАРИК РАДИО

КАЗВАМ СЕ БЕНОВСКА, ИЛИАНА. ПОЛИТИЧЕСКИ ЖУРНАЛИСТ СЪМ. ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ЕДНА ИСТОРИЯ:

В ПОЛИТИЧЕСКА ИМПОТЕНТНОСТ ЛИ Е БСП?

ПЕТЪР ПЕТРОВ: В ТУРЦИЯ НЯМА НОВИНИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

БЪЛГАРИН СЪДИ КИПЪР В СТРАСБУРГ ЗА 3 МЛН. ЕВРО

ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ ЗА БЪЛГАРИНА, ГЛУПОСТТА, ПРИРОДАТА, ЧАЛГАТА, ПОЛИТИКАТА, ВИЦОВЕТЕ…

ОРЪЖИЕ СПОРЕД ЧЕРГАТА

ТОП 3 НА НАЙ-ТРАГИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПР-И В БЪЛГАРИЯ

АРХИЕПИСКОП ЙЕРОНИМУС: НЕ САМО МАЛЦИНСТВАТА, МНОЗИНСТВАТА СЪЩО ИМАТ ПРАВА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3034

Posted by on мар. 15 2010. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.