ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА

АЕЦ БЕЛЕНЕ НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОИ

НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО В БЪДЕЩЕ, НИЕ ДА ПОЧУВСТВАМЕ НЕДОСТИГ НА ВОДА ЗА ПИЕНЕ И НАПОЯВАНЕ

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ДАДЕ ЗЕЛЕНА УЛИЦА И ДА СПОМОГНЕ ЗА ВРЪЗКАТА НА БЪЛГАРСКАТА ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА С ТУРСКАТА. ИМА ТАКЪВ ПРОЕКТ НА БЮРОТО НА БОЙКО БОРИСОВ

Васил Филипов е завършил ВИИ “Карл Маркс” /сега УНСС/ през 1979 г., специалност “Вътрешна търговия”. Бил е изпълнителен директор на “Булгаргаз” в периода 1997-98 г. В момента е енергиен експерт и анализатор на енергийни проекти.

 
 

Г-н Филипов, взривовете в японската ядрена централа „Фокошима” означват ли край на колебливата сага около строителството на АЕЦ „Белене”, който междувпрочем, също е в сеизмична зона?
Бедата, която сполеят Япония, заради земетресенията и последствията от тях, заслужават съчувствието на цялата световна общност. Япония, която е сред водещите в света технологични държави, не си направи сметката и не прецизира факта, че на Източния бряг е опасно да се строят централи. Земетресението не е опасният елемент в тази трагедия. Той е цунамито. Ядрени централи трябва да се строят на Западния бряг, където няма условия за цунами.
Ядрената енергетика няма аналог, тя не може да бъде заменена от друг такъв крупен източник на електроенергия. Ние трябва да построим бъдещата наша атомна централа, така че да бъде осигурена на земетръс до осма степен, а и при нас цунами няма. Не бива да се спираме, да истеризираме. Трябва да сме разумни и отговорни.
АЕЦ Белене непременно трябва да се построи, да оставим на следващото поколение действаща атомна цетрала. Тя е с всички разрешения, които са съгласувани навсякъде  и е готова за строеж. А строителството никога и никъде няма да поевтинее, напротив – непрекъснато ще се оскъпява.
Всяко нещо трябва да се предвижда. За нашата централа се прие реактор, който е по-удачен от реактор на „Уестин Хаус”. При нас, обаче, е избран най-добрият вариант и затова не бива да се спира с АЕЦ Белене, да се подаваме на разни лобисти, които се мъчат да прокарат друга теза.

Говори се, че единият реактор за Белене, който ще е готов на пролет, би могъл да се монтира в АЕЦ Козлодуй…
Има такива приказки. То имаше и много по-рано готов реактор, но го продадоха през 1990-та година. Тогава продадоха и големите натрупвания от метали, крановете… Големи бели се направиха. Всичко това беше резултат на една мафия, която е от едно котило. Знаем го котилото и човекът, който го ръководеше.

Наистина ли ще строим водно-електрически централи и колко рентабилно е това?

Не е лошо да се строят водноелектрически централи. Ние трябва незабавно да завирим всички старопланински ждрела. Там, където минават реки, където има вода. Трябва да запазваме, да задържаме водата. При промяна на климата не е изключено в бъдеще, ние да почувстваме недостиг на вода за пиене и напояване. Трябва да пази водата!
Във водно-електрическите централи има скъпа инвестиция, после – евтина електроенергия, предимно за битови нужди. Но… може и да няма вода. Затова на тези централи не винаги може да се разчита. Тогава? Технологиите се развиват бурно, предстоящо е въвеждането на водородните двигатели, които ще консумират водород, ще бъде разлагана водата, за което ще трябва мощна електроенергия. Тоест трябват ни атомни централи. Другото е спомагателно. Тези алтернативи, които бързат да реализират разни перачи на пари, през фотоволтанични и ветро паркове, отново ще заробят българина.

Продължават ли опасенията от руското влияние в енергетиката?
Винаги съм твърдял, че ние с Русия трябва да поддържаме добри, приятелски, партньорски отношения. Лошото е, че тя, която с определени възможности винаги е желала от един ефект да получи 5 ползи. В желанието да има световно господство тя не подбира сили и средства да подчинява други народи и държави, като в това число ние сме били много вързни, подчинени и наведени и до ден днешен. Именно затова западните ни партньори настояват ние да диверсифицираме нашите енергийни потребности. Така че имаме ли диверсификация, тя ще е основание да търсим партньорство, а не някой непрекъснато да ни размахва юмрук в лицето, да ни заплашва, ограничава, изнудва.

Очаква се ново поскъпване на цената на газа. Какво става с газопроводите „Набуко” и ”Южен поток”?
Всичко поскъпва. Ако преди години цената на 1000 добивани кубика беше 5 $, днес отива към 30 $.  Аз дебело бих подчертал, ние сме малка държава и можем да бъдем, специално в Набуко и Южен поток, просто партньори, да осгуряваме преминаването на тръбите през наша територия и експлоатацията на транзита. Не е това обаче нашият проблем. Той е да диверсифицираме, да намерим алтернативна доставка за България.
През 1997 г. аз ходих в Турция и с тогавашния министър на енергетиката чертахме трасето на газопровод, който трябваше да дойде откъм Иран, където са едни от най-големите запаси на газ. Международната политическа обстановка обаче се влоши, Иран изпадна извън зоната на интересите, засега. Ние не бива да зачертаваме тази възможност. Всеки ще проумее мястото си и ще приеме, че трябва да бъде полезен на останалите. Така че „Набуко” да заповяда. Неговата стойност обаче се увеличи над 2 пъти от времето, когато беше замислен. За „Южен поток” проблемите са още повече. В Русия добивът на газ намаля. Там трябва да се извършат огромни строежи на газопроводи, станции. Дори още технологично не е развит проектът затова как ще мине по дъното на Черно море. На каква цена газът ще идва на наша територия? За сведение ние купуваме газа по 360 $, Турция по 140 $. Очевадна е разликата.
Цената на газа, който минава през Син поток, поради скъпото съоръжение е двойно по-голяма за Турция – 285 – 290 $. Колко ще струва от над три пъти и нещо по-дългия, до българска земя, газопровод – Южен поток? И виждате, че онзи ден Путин пусна поредния блъф и вече залагаме на кораби със сгъстен газ. А както дойде на нашия бряг кораба и бурното Черно море се разлюлее, какво ще го правят?
Добре, че се отказаха от Бургас-Александруполис, преди да е станало бедствие, което да ни залее и да ни съсипе бреговете.
България трябва незабавно да даде зелена улица и да спомогне за връзката на българската газопреносна мрежа с турската. Има такъв проект, има такова предложение, което е на бюрото на министъра на икономиката и енергетиката и на бюрото на министър-председателя. Турската компания „Сетгаз” е получила благословията на турското правителство да направи такава връзка. Това е спасението за нас. Турция е газоснабдяване от 5 места.

В предишно интервю за „Общество.нет” казахте, че политиката и енергетиката са като скачени съдове. Сега има масови протести заради цените на горивата. В състояние ли е правителството на ГЕРБ да овладее ситуацията? Плащаме едни от средните цени за Европа, а имеме най-ниските доходи.
Нека да бъде откровени – управляващите не могат да се справят. Но и никой друг не може да се справи. Никой! Който и откъдето да го докарат, не може. Бойко Борисов е куражлия, мъж с характер… и толкова. При над бедствието е заложено още при свалянето на Тодор Живков и ужким промяната на модела. Няма икономика, няма умни хора, няма правилно управление на държавата. Вървим непрекъснато надолу. Всичко друго са блъфове, пропаганда. Създадоха се медии, управлявани от тоя и оня. Цялото общество е ориентирано само към потребление, консумация. Всеки се оплаква, никой не работи. А и какво да работи след като го управляват неправилно, управляващите загубиха вече и доверието на международната общност. Вече никъде нямаме приятели.
Това, че управлващите се снимат в Брюксел, нищо не значи. Нищо положително не се прави. Назначават се почти поголовно неподходящи хора – вчера бил комунист, след това седесар, царедворец, днес е гербаджия и накаря ги гледаме едни и същи отрепки, които стоят и управляват. Създали сме таква управляваща прослойка, която живее луксозен живот. Идете по офисите им, по министерствата да видите – навсякъде лукс. Излезете ли навън – опростачени хора, които ръмжат, мрънкат и незнаят накъде да тръгнат. Трябва спешно да се смени моделът. Защото никой не може да управлява успешно (казвал съм го и на Бойко Борисов) при така действащата съдебна система в България. И Борисов ще пропадне поради тази причина. Не че нещо друго е свършил полезно. А то е защото  няма с кого. Коневръзът му е коневръз от троянски коне, от предатели, от мошеници, които е заварил. И от куци коне, които той е назначил. С такива не се стига далеч. Бедствието е близо! Нищо добро не ни чака. Гьонсуратлък и пердеклък клатят нашите управляващи. Много говорене и нищо правене. Това е.

 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДИЗЕЛЪТ В БЪЛГАРИЯ РЕКОРДНО СКЪП – В ЕВРОПА ПО-ЕВТИН

ЦЕНИ НА НАЙ-МАСОВИЯ БЕНЗИН 95 В СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ГЕРБ, БСП И АТАКА НАЙ-НАКРАЯ СЕ СЕТИХА

БОЙКО БОРИСОВ: НАТИСКЪТ НА ЮЖНАТА НИ ГРАНИЦА МОЖЕ ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА НИ ОГЪНЕ

БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПО-ЗАПЛАШЕНА ОТ ЕМИГРАНТСКИ НАТИСК

НИКОЛА САРКОЗИ: МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ

БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ДЕЙВИД КАМЕРЪН: МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ

КАРЛ БИЛТ: СЕВЕРНА АФРИКА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД ДЕМОГРАФСКО ЦУНАМИ

ЗАМЕНКИТЕ НА ГОРИ ПРЕЛЯХА ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ КЪМ ГЕРБ

МИХАИЛ МИХАЙЛОВ: НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ГЕРБ ЩЕ БЪДАТ МНОГО РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ТОВА, КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БАКАЛОB ЗА БЪЛГАРСКИТЕ АРХИВИ ДЪРЖАНИ В МОСКВА И КАЗУСА С ТРАКИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ

ВНЕСОХА ЖАЛБА СРЕЩУ НАРЕДБАТА ЗА ТАКСА СМЕТ В СОФИЯ – ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ

СТЕФАН СОФИЯНСКИ: ТРЯБВАТ НЕСТАНДАРТНИ, РАДИКАЛНИ СТЪПКИ

ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3741

Posted by on мар. 17 2011. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.