ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НЕМИНУЕМО В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА СЕ СТИГА ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И ПЕТРОЛА

ОЩЕ ПРЕЗ 1991 Г. АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ, ПРЕДЛОЖИ ВЪВ ВИЕНА ДА БЪДАТ СПРЕНИ ПЪРВИТЕ ДВА РЕАКТОРА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ, КАЗВА ОЩЕ ЕНЕРГИЙНИЯ ЕКСПЕРТ

Васил Филипов е завършил ВИИ “Карл Маркс” /сега УНСС/ през 1979 г., специалност “Вътрешна търговия”. Бил е изпълнителен директор на “Булгаргаз” в периода 1997-98 г. Енергиен експерт и анализатор на енергийни проекти. В момента е управител на „Газ Гео Терм”

Г-н Филипов, Бойко Борисов дни преди смяната на кабинета поиска замразяване на два знакови проекта за българската енергетика – АЕЦ Белене и Южен поток, които биха се реализирали с участието на Русия. Няма ли опасност новият премиер да влезе в капан?
Спиране, а не замразяване е точната дума , след което ще се направи внимателен анализ за ползите и негативите на нашата държава. Някои проекти много набързо бяха подписани от предишното промосковско правителство, доминирано от хора, които са получили и образованието си, и успехите в живота благодарение на руската агентура в България и въобще на руската помощ. Те бяха предани на Москва и подписваха каквото им кажат. Сега е време за преоценка.
За Борисов няма никакъв капан – вижда се ситуацията, преценява се и се взема управленско решение. Кой би изпълнявал безпрекословно решения, договаряни преди това от други? Става въпрос за много пари, за ангажименти в бъдеще. Затова слага се всичко на масата, проверява се, и което не му изнася, да го отрече.

Спирането на АЕЦ Белене няма ли да носи загуба? Казват, че досега били вложени около 800 милиона?
Не съм запознат, не знам какво е вложено, но твърдя, че АЕЦ Белене трябва да се строи.

Замразяването на двата проекта ще се отрази ли на отношенията ни с Русия? А на отношенията с „Газпром”?
Това не би трябвало да повлияе и мисля, че няма да повлияе на отношенията  с Русия. Ние сме длъжни да гоним интереса на нашата държава. А какъв ни е интересът за участие в Южен поток, след като не е сигурно как ще се пълни тръбата?
Колкото до „Газпром”? Той не е наш проблем, имат свои проблеми – да си ги решават. От дълго време те превърнаха газа в оръжие, в тояга, хем големи пари да получават, хем да натискат други държави – да ги изнудват да получават политически отстъпки. Много благини, с един куршум по пет заека стреляха. Лошото е, че газа им намалява, нямат разкрити нови находища, нямат пари да търсят нови, да изграждат газопроводи, компресорни станции. Пари са необходими, а Русия ги няма и това е лошото.
Аз си мисля обаче, че светът пак ще се притече на помощ на Русия – да им разкрият нови находища, да им изградят газопроводи. За да има Русия какво да продава и Европа съответно да купува. Така виждам нещата в бъдеще. И още нещо – неминуемо в условията на тази криза се стига до намаляване на цените на газа и петрола.

Това е все пак перспектива. Какво ще правим, ако се повтори ситуацията от тази зима?
Ще сърбаме това, което сме надробили през минали години. Бойко Борисов и „Герб” трябва да изчистят този отрасъл от негодниците и крадците. Да ги разследват и съдят. В енергийния отрасъл има много пари, а държавата е в невъзможност да се захранва с енергодеривати.

Какво става с „Набуко”? Смята се, че това е най-големият европейски енергиен проект, който България е подписала.

 През 1997 г. ние трасирахме пътя на НАБУКО през Турция – да пресече през Дарданелите Мраморно море, да дойде до Странджа, да пресече Стара планина край Котел и д завие на Запад. Разработихме 3 варианта на пресичане на Дунава от този газопровод. Единадесет години минаха и нищо повече не е направено. Маршируване на място от българските правителства бих казал, блъфиране. Всички пречеха без изключение на тази добра идея, всички, които са наведени към Русия. Стоя    ха и чакаха да ни сполетяват кризи, д ни изнудват за пари. Тези хора не работиха за нашата държава. Работиха за себе си и за руските интереси.
Но, НАБУКО ще стане, нещата узряха. Европа разполага с пари, с политическо влияние, и ние ще бъдем едни от участниците. Ще се създаде техническа възможност при криза да получаваме газ и оттам.
Иначе…В пространството много приказки се изприказваха за този проект. През цялото време хората, които говореха на тази тема, ограбваха „Булгаргаз”, а дори една компресорна станция не направиха, не направиха като хората дори ремонти, обновление. В същото време откраднаха десетки милиони. Въпросът е в най-близко бъдеще да започне разследване и съм убеден, че всеки ще получи каквото е направил и ще върне каквото е заграбил.
В областта на газа нищо не е правено – само кражби. От 1990 г. насам кражби, кражби, в които са набъркани всички държавни институции, успели да се докопат до тези проекти.

В геополитически план намерението на Борисов по отношение на АЕЦ Белене и Южен поток касае ли по някакъв начин Европа?
Не. Но зависимост на Европа, включително и на България, от Русия винаги ще има, защото от там идва горивото и в обозримо бъдеще могат да ни прецакват, да ни изнудват с по-високи цени, да действат както искат.
Трябва да мислим занапред и за следващите поколения, енергия винаги ще е необходима. Петролът ще свърши, и то много по-скоро отколкото ще е животът на АЕЦ Белене. Трябва да има диверсификация на енергийните доставки, на енергийните източници. Трябва да се говори освен за построяване на централата и освен да се гони диверсифициране, да се мисли за доставките и за съхранението на отработилото гориво.
Атомната енергетика трябва да се развива, тъй като сегашната, на базата на въглища и т.н., ще бъде спъвана като замърсител на околната среда, а е и с по-голяма себестойност. Ако навремето малоумници не спряха проекта АЕЦ Белене, тя не само отдавна щеше да е готова, но и щеше да се е изплатила. А днес цената й ще е с пъти по-висока. Вече не трябва да се допускат хора с нисък политически морал и качества да се докосват до властта, до пари и бъдни стратегии. Днес някой трябва да плаща, а в момента няма пари. Пари всички искат – пенсионери, нетрудоспособни и трудоспособни хора, че и стотици хиляди кьорави врабци от държавната администрация. От къде? Целият свят е в криза.

България имаше амбицията да бъде енергиен център на Балканите…
Това са приумици на болни мозъци. Ние горе долу сме били естествен разпределител на енергията на Балканите – газа идва от североизток, имаме АЕЦ Козлодуй и т.н. Навремето произвеждахме най-много електроенергия на глава от населението – над 50 милиарда киловатчаса, но и изразходвахме много, имахме индустрия. И се стигна дотам (мнозина може би не знаят този факт), че през 1991 г. Александър Томов, небезизвестния Лупи, във Виена ни в клин, ни в ръкав предложи да бъдат спрени първите два реактора на АЕЦ Козлодуй. Той е човекът, който пръв се изхвърли в тази посока и след него се наредиха ред експерти като Никита Шеваршидзе, трети, пети…с още по-драстични предложения. Такива са фактите, а бяхме най-добре конституираната територия на Балканите с източници на електроенергия и въобще на енергия. Казах вече – газа минаваше през нас, имаме и най-голямата на Балканския полуостров нефтопреработвателна рафинерия край Бургас. И какво стана? Рафинерията се даде за смешно малко пари, като по-голямата част от акциите са на приносител от офшорки. Можем да подозираме, че Иван Костов и там си е запазил присъствието. Защото приходите от нея са под 100 милиона долара годишно. Преценете само – работеща рафинерия, най-голямата на Балканите! Тя струва милиарди!


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ДАНО ДЯНКОВ НЕ Е СЪЩИЯ КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

НЕУЧРЕДЕНАТА ГРУПА НА РЗС В ПАРЛАМЕНТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ

БСП С ПО-МАЛКО ДЕПУТАТИ ОТ ДПС

НИКИ ВАСИЛЕВ ДА СИ ЗАВРЕ ФЛАШКАТА В…*

АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ: ОЧАКВА НИ УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ Е ТЮРЛЮГЮВЕЧ

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА: СИНЯТА КОАЛИЦИЯ Е НОВАТА АБРАВИАТУРА НА ПАРТИЯТА НА ИВАН КОСТОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2390

Posted by on юли 23 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24814 лв
 CHF =  1.72502 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18346 лв
100  RUB =  2.5461 лв
 USD =  1.717 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.