ВАСИЛ ПЕНЕВ: РОДНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ СЕ ПОДИГРАВАТ СЪС САМИТЕ СЕБЕ СИ

КОГАТО СЕ ПОДИГРАВАТ С МАЙМУНСКАТА СТОЙКА НА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, ЗЪБИТЕ НА ПЕТЪР СТОЯНОВ ИЛИ АГЕНТУРНИЯ ПСЕВОДНИМ НА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

УБЕЖДЕНИЕТО НА ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН, ЧЕ Е БИЛ ИЗБРАН ЗА МОНАРХ, НЕ БУДИ НИ НАЙ-МАЛКО УЧУДВАНЕ, КАЗВА ОЩЕ ДОЦ. ПЕНЕВ

Васил Пенев е роден на 3 май 1959г. в София. Завършва философия и френска филология в СУ ”Св. Климент Охридски”. Специализира “Политически науки” в Германия и Франция. Доцент по политология и преподавател в Софийския университет. Кавалер на френския държавен орден “Palmes Academiques”.

 
 

Г-н Пенев, как виждате президентските избори пет месеца преди тяхното провеждане?
Общественият интерес към предстоящите президентски избори е много силен, а все още няма ясна конфигурация от кандидати. Големите играчи заявяват, че ще обявят своите кандидати  непосредствено преди изборите – през август, дори в началото на септември. Това поставя България извън всички световни стандарти – европейски, американски, азиатски. В старанието си да разшири своето влияние и да напомни на избирателите за себе си, един от кандидатите е готов дори да обезсмисли усилията на поколения българи за осъществяване на мирен и толерантен преход към демокрация в страната.

Днес Ивайло Калфин обяви, че и той е готов да се кандидатира. Как преценявате неговата кандидатура?
Преценявам я като слаба и непопулярна – просто една от многото в червеното пространство.

Какво е Вашето мнение за възможната кандидатура на Меглена Кунева?
Това не е нещо ново. От преди три години се знае, че нейните шансове са в подкрепата на скромните католически общности, в електората на ДПС и в онези червени избиратели, които гледат с носталгия на битието й като снаха на ЦК на БКП. Силната критика по отношение на Меглена Кунева е свързана с преговорния процес по присъединяването на България към Европейския съюз, но там тя едва ли носи някаква персонална вина. Има обаче и група от технократично настроени хора, които виждат в нейно лице най-подходящия кандидат.

Понесе се слух за кандидатура на Ангел  Марин…
Вицепрезидентът е човек със солидно мъжко поведение, излъчващ стабилност и авторитет. Той самоотвержено защитаваше поставянето на най-модерните в света  ракетни установки в Самоковските картофени полета като дело на живота си. За съжаление обаче лично аз трудно си го представям застанал наред с държавните глави на Европа.  Вие можете ли да си го представите до Хуан Карлос или до Маргрете Втора, или до кралица Елизабет? И на какви ли езици биха могли да си говорят?

Бойко Борисов също не говори никакви езици…
Е, да, но той е единствената печеливша кандидатура, с която разполага политическата сила, намираща се днес на гребена на вълната.  Той има особена харизма, която се оценява и на Изток, и на Запад. Към днешна дата той е най-вероятният победител в тези избори.

Десницата…
Съжалявам… стига, моля Ви се. (смее се) Това са хора с доказани сериозни лични способности, но с нищожна електорална вероятност.

Доколко е важна конкретната личност в рамките на самата институция?
Личността е много важна. На България е необходим човек, който да може да общува свободно с държавните лидери от целия свят, както и да бъде желан и добре приет в техния „Клуб”.

Как бихте обяснили характера на институцията „държавен глава” в контекста на предишни Ваши изказвания по темата?
В България към институцията „държавен глава” съществува отколешно пренебрежение, свързано със скромните й прерогативи. За обществото е важно да знае, че тази институция води произхода си от монархическата институция. Можем да търсим корените й в ония векове, когато личността на монарха е съдържала в себе си и върховния законодател, и изпълнителната власт, и върховната съдебна власт – буквално, той „коли и беси” в държавата. Такива са били и българските царе. В този контекст убеждението на Джордж Вашингтон, че е бил избран за монарх, не буди ни най-малко учудване. С развитието на обществото, от личните прерогативи на монарха отпадат всевъзможни неща – например регалиите (скиптър, корона…). Харчовете на двора са гласувани и одобрявани от парламента. Последните български царе са имали ясното съзнание, че са царе „по Божия милост и народна воля” – че не са Богоизбрани. Ако Симеон Втори беше станал цар, то също шеше да бъде „по Божията милост и народната воля”, но тук парадоксално Божията милост се озовава в ръцете на Сталин, Чърчил и Ф.Д. Рузвелт, а народната воля се обявява против монархията. В публичните прерогативи изпълнителната власт е предадена в ръцете на министър-председателя и неговите министри. Законодателната власт е в парламента, съдебната власт е независима, при което Държавния глава може само да помилва и да опрощава дългове, а амнистията се гласува от Народното събрание – всички присъди се издават по френски образец „в името на народа”, каквото и да означава това. Формулата, че Държавния глава е „Свещен и неприкосновен” е отхвърлена, но нещо все пак е съхранено: съдебни процеси срещу президенти се водят рядко, а Жак Ширак май още е невинен, задето харчил всеки ден по една минимална заплата за деликатеси. Но престъпленията срещу президента обикновено се квалифицират като престъпления срещу Републиката.
Крайно време е българите да придобият навика да се отнасят уважително към Държавния си глава, а това би означавало да пристъпват към избора му с огромна отговорност. Защото, когато се подиграват с маймунската стойка на Желю Желев, зъбите на Петър Стоянов или агентурния псеводним на Георги Първанов, родните избиратели всъщност се подиграват със самите себе си.ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ВЪЗМОЖНО Е ВСЕКИ ТРЕТИ ПОТРЕБИТЕЛ В ИНТЕРНЕТ ДА Е ПРИХВАНАТ ОТ МВР

ЯНАКИ СТОИЛОВ И МЕГЛЕНА КУНЕВА ЦЕПЯТ БСП НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ

МАРИ ЛЬО ПЕН: ИНТЕРЕСИТЕ НА ФРАНЦИЯ В ГОЛЯМА ЕВРОПА НАЙ-ВЕЧЕ ВКЛЮЧВАТ ПАРТНЬОРСТВО С РУСИЯ

МИЛКО СИРАКОВ: БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА МНОГО ЛИБЕРАЛНА СТРАНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА АБОРТИТЕ

РЕЖИМЪТ НА КАДАФИ ПУСНА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ ОТ АФРИКА КЪМ ЕВРОПА

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА

ДИЗЕЛЪТ В БЪЛГАРИЯ РЕКОРДНО СКЪП – В ЕВРОПА ПО-ЕВТИН

ЦЕНИ НА НАЙ-МАСОВИЯ БЕНЗИН 95 В СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ГЕРБ, БСП И АТАКА НАЙ-НАКРАЯ СЕ СЕТИХА

БОЙКО БОРИСОВ: НАТИСКЪТ НА ЮЖНАТА НИ ГРАНИЦА МОЖЕ ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА НИ ОГЪНЕ

БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПО-ЗАПЛАШЕНА ОТ ЕМИГРАНТСКИ НАТИСК

НИКОЛА САРКОЗИ: МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ

БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ДЕЙВИД КАМЕРЪН: МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ

КАРЛ БИЛТ: СЕВЕРНА АФРИКА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД ДЕМОГРАФСКО ЦУНАМИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3900

Posted by on май 31 2011. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.