ВАСИЛ ПЕНЕВ: ЗАЛОГЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ Е ЕДНОВРЕМЕННО ЗНАЧИМ И ФАЛШИВ

СИЛНИЯТ ПАРЛАМЕНТАРИЗЪМ В ИТАЛИЯ И ВАЙМАРСКАТА РЕПУБЛИКА В ГЕРМАНИЯ ДОВЕДОХА НА ВЛАСТ ПРЕЗ XX ВЕК ХИТЛЕР И МУСОЛИНИ, КАЗВА ОЩЕ ДОЦ. ПЕНЕВ

Васил Пенев е роден на 3 май 1959 г. в София. Завършва философия и френска филология в СУ ”Св. Климент Охридски”. Специализира “Политически науки” в Германия и Франция. Доцент по политология и преподавател в Софийския университет. Кавалер на френския държавен орден “Palmes Academiques”.

 


Г-н Пенев, откъде води началото си президентската институция?
В модерната история президентската институция се реализира със създаването на САЩ, но трябва да се има предвид, че цялата Конституция и система на Съединените щати са измислени от най-изявените юристи на Новия континент. Като концепция те  се създават първоначално във Франция и Англия, а след това се преподават в най-старите американски университети, които са от 16-ти век. С други думи, макар и копирана от достиженията на европейската политическа мисъл, американската правно-конституционна теория е утвърдена далеч преди самите Съединени щати. Там президентската институция е в един невероятно изчистен вид. Тя изцяло съвпада с изпълнителната власт – тя е самата изпълнителна власт. Например, когато президентът назначава държавен секретар, той всъщност назначава министър на външните работи на САЩ. Това е класическият президентски режим, който и до ден днешен е най-разпространен и в Северна, и в Южна Америка.
 
А кога идва в Европа?
Приблизително век по-късно. Първоначално в Европа има само две републики – едната е Швейцария, която е изключително децентрализирана, и другата е Франция, в която президентската институция се изгражда бавно. Отхвърляйки най-напред монархията, след това и якобинската диктатура, и властта на Наполеон, франзуците накрая стигат до идеята за парламентарна република, при която, за да се намали до минимум ролята на държавния глава, президентът има предимно представителни функции. В изграждащите се през 19-ти век републики доминира точно този модел – на господстващия парламент. За съжаление, тъкмо тези републики доведоха до очевидност всички негативи на класическия либерализъм и предизвикаха съответно фашизма в Италия, фалангизма в Испания, салазаризма в Португалия, нацизма в Германия. Парламентарната демокрация със слаба президентска власт, създадена като отрицание на монархическата диктатура, сама доведе до нови диктатури. Най-ясният пример за това е Ваймарската република.
Най-грубо казано, преобладаващата част от републиките в Европа през 20-ти век продължават да бъдат парламентарни, при което държавният глава най-често се избира от парламента – Италия, Германия, Гърция, Унгария, и други.
Същевременно след Втората световна война се появи нов вариант – на тъй-наречената полу-президентска република. За неин създател се счита Шарл де Гол. При този режим президентът се избира пряко от народа. Нему принадлежи изпълнителната власт, но отделно има и премиер-министър и министри, които са много зависими от парламента. Същият този модел беше възприет преди 20 години в Руската федерация. Този тип режим е изключително гъвкав, оцелява при най-невероятни социални трусове, и същевременно е напълно демократичен. Това е режимът, при който Митеран управляваше с десни правителства, а Елцин често си сменяше премиер-министрите.

Как се появи президентската институция в България?
Появи се като реакция срещу живковизма. В България не само президентската институция, но и режимът е погрешен. Президентът се избира мажоритарно от цялата нация. Той е най-легитимният политик, а всъщност разполага с нищожни властнически правомощия. Само в изключителни моменти, при неработещ парламент и то за много кратко време, президентът може да назначава правителство и да му въздейства. Това противоречие доведе и до най-големите напрежения в политическия живот през последните 20 години. Практически няма президент, който да не е бил в конфликти с правителствата и с мнозинствата в парламента. Независимо от това, че в част от мандата на Първанов противоречията му с НДСВ и Тройната коалиция бяха приглушени, това не ги правеше по-малко реални. Петър Младенов беше изгонен със скандал. Желю Желев влезе в конфликт с Филип Димитров, после и с бившия си съветник проф. Беров. Петър Стоянов беше в конфликт с Иван Костов. В самия характер на президентската институция е заложена една предпоставка за напрежения в цялостния политически живот. Убеден съм, че законодателят не е желаел да предпостави конфликти, а да създаде условия за сътрудничество между институциите. На практика обаче става обратното. Заради това залогът за президентската институция е едновременно значим и  фалшив. Избираш най-важния политик в държавата, а той няма правомощия за реална власт. Как може Георги Първанов да бъде социален президент, когато по конституция правомощия та му са нищожни?


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЗА ОСАМА БИН ЛАДЕН ИЛИ С ДОБРО, ИЛИ С НИЩО

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В ДЕСЕТИЛЕTИЯ НА НЕСТАБИЛНОСТ

ТРАЙБАЛИЗМЪТ ЛИ Е БЪДЕЩЕТО? – Патрик БЮКЯНЪН

ВЪПРОСЪТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ С ГЪРЦИЯ- Ирина СВИСТУНОВА

ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ -Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3866

Posted by on май 9 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.