ВАСИЛ ДИМИТРОВ: ВЕЧЕ Е СЪЗДАДЕНА ЕДНА НОВА ПУБЛИКА

Васил Димитров

МУЗИКАТА ЗА НАШИТЕ РАДИА СЕ ТЕСТВА ОТ ФОКУС ГРУПИ ПОДБРАНИ ОТ СОЦИОЛОГИЧЕСКА АГЕНЦИЯ

Васил Димитров е изпълнителен директор е Радиокомпания Си Джей и „Кантус Фирмус”. Радиокомпания Си Джей  е собственик на радиостанциите Класик ФМ, Джаз ФМ, Енджой, Мелоди, Зи Рок и на оркестъра на Класик FM. 

Г-н Димитров, цял живот сте се готвили за музикант, а като Изпълнителен директор на Радиокомпания Си Джей  днес се занимавате с бизнес. Какво се крие се крие зад това?

Зад Радиокомпания Си Джей стоят няколко радиа. Съдбата ме срещна с възможността да направя радио, и то за класическа музика. Приех предложението след кратък разговор. Все пак това имаше връзка с музиката. Така през 1994 г. се роди Класик FM радио. И то тръгна най-напред на честотата на радио „Свободна Европа”, което имаше честоти в България, но не можеше да запълва цялото време с програма. Беше една добра комбинация – правихме 14 часови програми, от които 6 часа коментари на „Свободна Европа”.
Трудно ли се стартира такова радио?
В онези години наистина беше много трудно да се опитваш да бъдеш частно радио и то с класическа музика. Сега изпитвам гордост, че сме оцелели цели 14 години.
Казахте в началото на разговора, че притежавате няколко радиа. Кои са другите?
Когато през 2000 г. започна лицензирането, създадохме втора станция „Джаз FM”, името подсказва, че е за джазова музика. То събра много симпатични слушатели. През 2006 г. тръгна радио „Енджой”, което е за забавна, популярна музика ориентирана към млади хора. Последва го четвъртото ни радио – “Z Rock” за рок музика. За две години то отбеляза голям ръст. За тази година стои на първо място по рейтинг сред градското население, което е твърде приятно признание. И последното радио е „Мелъди”, което също има добър рейтинг.
Всъщност, освен радиата имаме и собствен оркестър.
Частен оркестър! Как го създадохте?
Създадохме оркесър „Класим FM радио” преди 7 години и то по твърде интересен начин. Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе беше организирал майсторски клас по свирене в оркестър, който се водеше от цигуларя Минчо Минчев и един английски виолончелист – Робърт Коен. Директорката на фестивала ги похвали и аз реших да им помогна да пробият в София. Наех зала „България”, опитах да намеря спонсори за първия концерт, но нали името на Минчо Минчев е пробивно, минахме и без тях. Справихме се. БТВ тъкмо беше тръгнала, пуснахме реклама, която много точно беше прицелена. Имената на Минчев, Коен привлякоха много публика, залата се препълни. След време направихме коцерт и с Васко Василев и групата му „Лауреат”.  Постигнахме блестящ успех и се изкушихме – оркестърът стана постоянен.
Вероятно никак не е лесно да имаш постояннен оркестър – как се справяте?
Най-вече от спонсорство и с помощта на М-тел. В замяна пожелаха оркестъра да се нарича „Класик FM-тел”, което е прекрасно – една голяма компания да е свързана с класическа музика. Другият ни източник на средства е продажбата на билети. Когато имаш пари, правиш интересни програми, добра реклама и хората идват и купуват билети. Освен това в началото на сезона предлагаме 10% намаление с абонаментни карти за 10 концерта.
А как се издържат радиата?
Изключително от реклама.
Кое от всичко, което говорихме ви удовлетворява най-вече?
Всичко ме удовлетворява. Радиостанциите са чист бизнес, а оркестърът е нещо, което Създадохме и то създава култура  без да разчитаме на държавата.
Колко души са в състава му?
60-70, понякога 40 до 20. Заплащаме на всеки спрямо броя на участията. С ядрото на оркестъра работи един много добър концерт майстор – Людмил Ненчев. В момента е концерт майстор и оркестъра на Националното радио.
Каква музика предпочита вашата публика?
Оркестърът е за класическа музика, но често разнообразява програмите и с друг род музика. Ние направихме концерт с примата на португалската фадо музика – Мариза. Прекрасен концерт. На 28 декември ще бъде излъчен и по Националната телевизия. Зрителите ще се насладят на една наистина уникална музика. Зала  "България" се оказа тясна за почитателите на Мариза. При това цената на билетите стигаше 180 лева.
Но основна за нас остава класическата музика. Радваме се и на повече посетители. Започнахме работа с оркестъра в едно време, когато традицията беше нарушена. По принцип филхармонията се слуша от по-възрастни хора, които няма възможност да си купят билети и тя е принудена да поддържа по-ниски цени.
Сега билетите, които предлагаме, стават все по-скъпи, въпреки съществуващата конкуренция с държавните оркестри. Това, че залите се пълнят означава, че вече е създадена една нова публика, която търси, харесва това, което предлагаме.
Колкото до радиата, те са форматирани: Kласик FM за класическа музика, Z Rock – само за рок и т.н. Музиката за тях се тества от фокус групи, които се подбират от социологическа агенция.
Като ценител на класиката в музиката, как гледате на чалгата?
Винаги съм бил встрани от това нещо, наблюдавал съм го като процес, смятам че интересът към чалгата не е какъвто беше. Кич в музиката – това е. Сега рок и поп музиката са толкова силни, че скоро тя ще бъде забравена.

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СИЛВАНА ПРЪВЧЕВА: КРИЗИТЕ СИ ОТИВАТ, А ВКУС, ВЪЗПИТАНИЕ, ЕЛЕГАНТНОСТ СЕ СЪЗДАВАТ МНОГО ТРУДНО

НОВИ КНИГИ

РУМЕН ЛЕОНИДОВ: НЕ СЛУЧАЙНО ВИКАМЕ МЕРСИ, ВМЕСТО БЛАГОДАРЯ

„СМЪРТТА НА СИНЯТА МЕЧТА”

СИЛВИЯ КАЦАРОВА: ИНТЕРНЕТ СРИНА ШОУБИЗНЕСА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1843

Posted by on дек. 22 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.