ВАСИЛИАННА МЕРХЕБ – САРА: КЪДЕТО ИМА КОМПЮТЪР И МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН – ТАМ ВЕЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ ИЗЛЪЧВАТ РАДИАЦИЯ, НА ВСЕКИ РАЗУМЕН ЧОВЕК ДА Е ЯСНО, ЧЕ ТОВА СА УСТРОЙСТВА ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ

ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ СЛЕД ВРЕМЕ, ЧЕ ИМАМЕ ЕГН ИЛИ ID НЕ САМО В ПАСПОРТА, НО И В ТЕЛАТА НИ

В  СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ВСИЧКО Е ИМИТАЦИЯ, МЕНТЕ НА ИСТИННОТО ОБЩУВАНЕ. ТАЗИ ГОДИНА ЕДИН МОЙ ПОЗНАТ БЕШЕ ЗАКЛАН, КАТО ПРАСЕ В ДОМА СИ, ЗАЩОТО ДОПУСНАЛ ПРИЯТЕЛ ОТ ЕДНА СОЦИАЛНА МРЕЖА НА ГОСТИ В ДОМА СИ

АФЕРАТА „УИКИЛИЙКС” Е КИБЕР-ПРЕСТЪПЛЕНИЕ                  

Василианна Мерхеб – Сара е дипломант в НБУ, департамент Политически Науки, специалност Политология. През годините на следването си е изразявала своята гражданска позиция, като организатор и участник в инициативи свързани с решаването на редица обществено значими проблеми. Някои от тях са: “Комитет за демокрация в Ирак”,”Гонг за пробуждане”. В университета е била член и координатор на студентски клуб “Нова дипломация”. Определя себе си, като горд представител на ново поколение българи- като граждани на света,  почитащи всички достойнства на българската идентичност. 

 

Г-це Мeрхеб, какви видове кибер-престъпления има днес?
Престъпленията за съжаление са не малко видове. Ще се опитам да опиша основните. Те са по-често срещани и познати престъпления, като:
Кибер тероризъм – атакуване на сигурността на всички нива (от финансова до човешка и териториална).
Кибер измама– Спууфинг (пародия, измама), пиратство.
Кибер кражба– лични данни, кодове за достъп, авторско право, класифицирана информация.
Дезинформация– Хакерска атака, Вирус, Спам, Злонамерена информация.
Казвам познати, защото въпреки, че това явление съществува от скоро, то е познато на всеки интерНЕТ – Мрежов потребител. Бих уточнила също, че всички тези изброени престъпления имат своите разновидности и постоянно някой работи за тяхното усъвършенстване.

Дайте конкретни примери?
Кибер фишинг– явлението се нарича “фишинг”(“phishing*”-“зарибяване”, произлиза от fishing – риболов), защото електронните съобщения, които се разпращат, са като “въдици”. Измамниците се надяват някои от получателите да се “хванат”, поради своята неопитност и неосведоменост, като им отговорят. Например, знаете за тези мейли, в които получавате писмо, че ваш близък е пострадал и са нужни едни пари, но трябва да пуснете превод веднага или код на пощата за достъп до някаква си информация и така нататък. Тези съобщения могат да имат много вариации от гледна точка на повода и темата на мейла, но основната им цел е измама, като получат банков превод, кодове за достъп до личната поща или кредитна карта и какво ли още не от доверчиви хора.
Друг пример е Кибер фарминг– cyber farming – “от ферма”, подобно на фишинга, но там не даваш данни или да натискаш линкове, а директно те катапултират и препращат в друг (в повечето случаи- фалшив) нежелан сайт и с това възпрепятстват свободното ползване на информация.
Кибер булинг – cyber bullying* или Кибер тормоз – когато в интерНЕТ, мобилния телефон или други устройства се изпращат мнения на текст или изображения с основна цел – нараняване, болка и заплахи.Този род престъпление взе своите жертви, за голямо съжаление повечето от тях са деца, посегнали на живота си от страх, че някой ще ги тероризира. В САЩ има няколко популярни случаи (придобили пословичност, има ги и в Уикипедия ), които сa допълнителен повод за активните действия на Америка, нейното присъединяване към Конвенцията на Съвета на Европа за Киберпрестъпления, както и участие в инициирането на изработване на допълнителните протоколи-от 2001 г., касаещи Защита на личните данни и от 2003 г., касаещ Криминализиране на расизъм и ксенофобия.
Досадните спамове, както и  всичките по-горе изброени производни на Кибер-престъпленията са пускани да действат, като картечен поток без лимит на мунициите. За техните разновидности можем да изпишем доста, но нека да очертаем основните проблеми около опасностите и последствията, които крие участието ни в новата Кибер среда. Ясно е, че всеки притежател на електронна поща е ставал свидетел или жертва на тези шмекерии, но това за жалост е най-малкия проблем, защото това е само щрих от цялото. Може би, където има компютър, както и мобилен телефон- там вече има проблем, заради опасностите и несъвършенствата, които крие всяка компютърна и софтуерна системата с нейната система за сигурност. Има примери и в това е бедата. В тази Глобална- Виртуална  Мрежа сме свидетели на всичко, което можем да пренесем от реалния свят, но за съжаление ако то има злонамерен характер може да бъде многократно по- тежко, като последствие, мащаб и разкритие. Тази среда е изключително благоприятна за всичко това, времето за което се случва, анонимността, липсата на материално и физическо присъствие са достатъчен повод за притеснение.Ако в реалността имаме една действителност, то във виртуалния свят сме уязвени от паяжините на Мрежата с всичките и проявления. Проблемът се състои в това, че ако всичко случващо се в Кибер пространството си оставаше на тази територия някак си е лесно, но тук се оказва, че става дума за пренасяне, рефлектиране, деформация и пряко въздействие върху реалния ни свят и Живот.

Кои са най-опасните форми на кибер-престъстъпност?
Всичко е опасно.Още повече, когато става дума за престъпления.Много е коварна тази Кибер територия. Тя е скрита зад декора на безобидна и свободна за достъп информационна среда, като иновация –  високо технологична, която да е в полезност на обществата и хората. Това, обаче – дали е така? Дали това не е  един голям капан, в който сме попаднали? Тук става дума за Огледален свят, Матрица, Нова територия, в която не се знае Кой определя правилата, дава се Свобода до достъп, но дали това не е достъп до лъжата и сестра й измамата? За контрол повече от трудно да се говори, защото границите на действие са размити- между машината, нейната мрежа и нашите традиционни представи за възможно и невъзможно. Питаме ли се: Кой е поръчал тази музика и ще допуснем ли доброволно той да определя и правилата?
Ние сме потребители на изкусно създадена мрежа, която ползваме по-често вече от собствения си човешки Разум, свикнали сме, клъвнали сме. Много хора, заради финансови интереси и материална философия непримиримо ще защитават високите технологични постижения, но това не сме всички.Историята помни и не малко обрати по повод  отричането на машината и издигането и в култ, като съвършена и достойно заменяща човека, но това е друга тема. Лошото е, че най-уязвими са децата и обикновените хора, които не подозират въобще някаква опасност или вредно влияние.
Горе казаните термини са незначителни на фона на криминогенния характер, който се крие в Мрежата от гледна точка на манипулация, контрол и подмяна на Истината, нали говорим за Мрежа на информацията. Това разбира се, го казвам извън контекста на ползването на информация чисто в работен план, за административни нужди и т.н., макар че ако ти хакнат сортираната информация, например банкова или счетоводна- ти си работи колкото искаш, но ще си с вързани ръце, защото някой ти е подменил информацията или ти е  възпрепятствал достъпа до нея.

Аферата „Уикилийкс” свързана с източването на американската дипломатическа  поща форма ли е на кибер-престъпление?                   
Категорично – ДА, защото има криминален характер и си личи, че става дума за контролирано изпускане на информация. Друг е въпросът до колко има дефиниция за този род манипулация, защото тук става дума за висш пилотаж манипулация чрез или без шпионаж.Това е случай с политически характер, но който нанася вреда и щети върху външната и вътрешна политика на САЩ. Този случай е добър пример за онагледяване мощното въздействие през кибер среда. Бързината, с която се разпространява и обгръща Земята е ясно, че действа скорострелно, мигновено и навсякъде където има Мрежа по-бързо и от най-агресивната зараза. Това е Глобалната Мрежа. Не случайно след това не закъсня и руски  опит, който атакува руското правителство и дипломация, даже за толкова кратко време и ние се включихме с наш български сайт “Болканлийкс”. Това наше упражнение е много бледо по сила и характер, лишено е от всякаква причинно-следствена връзка и си личи аматьорския похват, а с това загуби тежест и дори появи съмнение за достоверност. Сравнено с рожбата на г-н Асандж и екипът му в сянка е меко казано несериозно, но за да сме обективни е добре да не забравяме нашето непреодолимо желание- да не изневеряваме на братушките, а също и да подражаваме на Щатските маниери.
Да оставим нас, по-добре да се позамислим къде са държави от гледна точка на сигурността, като: Китай, Корея, Русия, Япония, Израел, Турция и Арабските страни? Знаем ли те с какво информационно оръжие или защита от такова разполагат? Светът има ли готовност за анти-кибер -престъпност и тероризъм?

Каква е застраховката на всеки един обикновен потребител, че няма да стане жертва на престъпление в нета?
Човекът с неговия разум и свободна воля е на първо място гарант за недопускане на пробив в неговата лична територия. За това, обаче, той трябва да е добре информиран и да има култура на ползване услугите на Мрежата, защото обект на  нейните паяжини могат да бъдат от невинно попаднали деца до цели държави и последствията от това не се изчистват с едно клипване, както лош резултат в електронна игра. Добре ще бъде да не забравяме, че NET с български превод значи Мрежа в смисъла на всичко пряко и преносно, на всичко реално и виртуално.
За да стане по-ясно ще се опитам да изброя основните сфери на обществените отношения и връзки, в които удря този нов и опасен проблем:
Към личността, човешките права и достойнство – трафик на хора и стоки, наркотици, обругаване, преследване, проституция, порнография, детска порнография, педофилия, изнудване, кражба на видовете лични данни и злоупотреба с тях.
Финансови и икономически – кражба на банкови кодове, източване на кредитни карти и сметки, черен хазарт и основно загуба на приходи.
Политически – например, нежелана електронна предизборна агитация в личния мейл и др., манипулиране, фалшифициране и възпрепятстване на действия свързани с политическа дейност, а също и on line гласуването- Remote Internet Voting.
Национална сигурност– атаки срещу информационните системи за сигурност в стратегически обекти (всички важни обекти със специален статут, включително банки и болници).
Лична сигурност – подслушване, следене, изнудване и използване на не регламентирани разузнавателни средства (вкл. и Специални), ползване на записи от улични камери на обществени и частни обекти.
Религия – агитация и агресивно поведение на верска основа- секти и религиозен фундаментализъм.
Културно – образователни- подмяна и последователно моделиране на реалните-традиционни ценности с виртуални, в които няма коректив и достоверност.
 Здраве – поради прикриването на вредното влияние на мобилния телефон, компютъра и всички излъчващи радио честотни електро – магнитни полета устройства, които създават радиоактивен фон, включително антените сме длъжни да имаме поне идея за това., че е опасно. Увреждането на цялостното здраве, както и психиката и възприятията са притеснителни последствия, за които психолозите все по-често говорят, като за болест на хилядолетието.   
 
Как социалните мрежи, като Фейсбук например, могат да станат част от престъпление или да навредят на своите ползватели?
Анонимността е достатъчен повод за притеснение. В тези “социални мрежи” всичко е имитация, менте на истинното общуване. Отделно никой не пита: Кои са тези хора, които имат достъп до неговата лична информация?
Кой следи чатовете, мейла, посещенията в сайтовете, личната кореспонденция, личните данни, които те приканват да попълниш в полетата за регистрация?
Защо не се замислим кои са създателите на социалните мрежи и дали службите съвестно използват достъпа до тази информация?
Какво е google  street view, google earth, дали са безобидна програма или друго? Съгласни ли сме да бъдем пред очите на незнайно кой, за какви цели и защо?
Добре е  да стане ясно, че виртуалното не е реално и че Мрежата е опасна с имитацията на истинност и всичко, до което имаме достъп в нея може да бъде използвано срещу нас и нашата свобода, здраве и дори живот. Самата ни регистрация, присъствие и активност са вече повод за такива разсъждения, защото нищо от този нереален свят не може да бъде гарант в смисъла на “око да види-ръка да пипне”за нас или да замести истинското общуване. Може да бъде опасно и дори фатално.
Ще дам пример от България: тази година един мой познат беше заклан, като прасе в дома си, защото допуснал приятел от една социална мрежа на гости в дома си (в търсачката го има, с ключови думи- Краси, фризьор, квартал Лозенец, 2010).
Друг случай лятото на 2010 г. Станах неволен свидетел на прословутия педофилски скандал във Велинград (ключови думи- служители от БАН, момчета, порно клипове), който е свързан с филмирането на престъпни деяния, качването им в мрежата и заплаха и изнудване на жертвите (в случая непълнолетни деца).
Помните известните случай с унищожаването на достойнството на една известна манекенка чрез клипове от сексуален характер имаме и една известна танцьорка пострадала, но това има друг характер ще каже някой, да но моралът и етичните норми са изключително важни – нищо, че ги водим престъпления от друг характер. Трябва да знаем, че on line общуването е опасно и че никой не е застрахован, всичко зависи от нас, дали ще допуснем това. Нужна е хигиена в ползването на Мрежата. Трябва да филтрираме информацията и то много зорко, защото това не е игра и забава – срещу теб няма лице, съответно и извършителя е труден за намиране, като зъл дух. 

Какви опасности крият мобилните телефони, от които хората стават все по-зависими?
На първо място здравословни, защото освен радиацията, която излъчват самите апарати има и мрежа на предавателите, които са върху всеки жилищен блок. За ползването на gsm-ите е нужна също култура, защото в противен случай ставаме отново жертва, но този път на незнанието. На второ място трябва на всеки разумен човек да е ясно, че мобилния телефон е устройство за проследяване. Особено smart phone, така наречените “умни телефони” в тях има вграден чип и дори да не са включени може да бъде определено тяхното местонахождение. Те могат да бъдат отключвани от разстояние и така цялата информация в тях става достъпна за този, който има програмата за влизане. Това се отнася и за електронните тефтери и книги – Note book/pad. Тeзи кибер машинки са много интересно постижение, даже имат и дизайни. Лошото е, че все по-често срещам хора, които казват: “не мога да живея без моя smart phone”, “чатенето и Face book са всичко, от което имам нужда”, “ще проверя в Мрежата”, “ще те намеря в Мрежата” и т.н., но това е въпрос на съвсем друга тема.

Как развитието на интернет и мобилните технологии ще повлияят на националната и глобална сигурност в света?
Ако можех да кажа как, сигурно щях да получа минимум Нобелова награда за Мир, това е в рамките на шегата, но виждаме, че фактите говорят за нужда от осмисляне на много неща, които касаят сигурността и  живота ни. Високите технологии ни вкарват в Икономиката на знанието*, която все повече ще навлиза в живота ни, но и поставя глобални въпроси за фундаментален избор – да сме представители на високо-технологична или високо-духовна цивилизация. Този въпрос е важен и глобален, той поставя темата за нуждата от задълбочени, обществено достъпни анализи, оценки и изследвания, които трябва да бъдат широко оповестявани.Отговорът на този цивилизационен избор ще предопредели много важни неща, а полезността на конференциите и другите видове форуми, може и трябва да придобие по ясна чуваемост, защото тайните доклади и разработки бяха актуални по времето на студената война.Сега вече са други времена и откритите и прозрачни действия наистина отговарят на поведение адекватно на времето и нуждите на хората.Каква по-добра застраховка от това?
Това допринася не само за спокойствието на хората, за националната сигурност, дипломацията, но и за глобалната сигурност и мир. Не случайно основните световни лидери започват да говорят активно за информационно и технологично въоръжаване и обучение на армията (а има такива, които не говорят, но са в пълен ход по въпроса). Един последен пример за това даде руския президент Медведев, който в годишното си обръщение към нацията подчерта, че това ще бъде основен приоритет за страната. Няма да пропусна и посещението на българския министър на вътрешните работи на РБ Цветан Цветанов наскоро в САЩ, който след като се върна, каза че геостратегически страната ни е важен партньор на САЩ в борбата с кибер престъпленията и тероризма. Дори, е обещал изграждането на регионални “кибер центрове”, които да имат не само превантивна дейност. Застраховка са и медиите, които трябва да са съвестни и да са по-бдителни и отговорни по тези теми, техен дълг е да информират хората за всички лоши предпоставки.

Какви промени са необходими, за да се ограничат негативните тенденции?

Умереност, предпазливост, бдителност и висока чувствителност на хората, като граждани, потребители и представители на Глобалното Мрежово Общество. По повод самите престъпления е ясно, че повече от всичко, когато става дума за престъпление е нужно да има работеща съдебна система, защото това следва да има и превантивен характер. От гледна точка на България са нужни промени и подобряване законодателството по отношение на инкриминирането на кибер- престъпленията и тероризма в Наказателния Кодекс. Полагане на повече усилия за борбата с тези “нови”престъпления от държавните структури. Реално прилагане на конвенцията на Съвета на Европа от 2001 г. (и допълнителните протоколи), която сме ратифицирали и ние. А, защо не една законодателна инициативност на България с повече самочувствие, като достоен и равноправен партньор с Евроатлантическа ориентация и членство в ЕС. Най-накрая резултати от тези промени, като например справедливо осъдени престъпници с истинската строгост на Закона, което е основен гарант за демокрация, без която пътя на България към по-добро развитие е немислим.

Младите и технологичната революция…
Компютърните детски игри никога няма да са по-полезни с агресията и измислените си герои от майчината ласка, бащина закрила и приятелската прегръдка. Търсенето на приятелство и любов през монитор е меко казано извратено и може да задоволи нуждите на болен, но не и на здрав човек. Ползването на услугите на изкуствения интелект и виртуалните участия в групи може да е чисто работно понятие, а не начин на живот. Дигитализирането на живота ни крие много тайни, които скоро и все по-често ще излизат наяве и ако от днешна дата имплантирането на чипове в животни за нас изглежда модерна и несъвместима с живота ни приумица и недоразумение, то да не се окаже след време, че имаме ЕГН или ID не само в паспорта, но и в телата ни.
Много е важно да не забравяме, че сме човешки същества, които имат свръх сетива и притежаваме безценен дар – разум и душа. Изпитваме любов и тя се съдържа в сърцето, а не в сървъра и имаме нужда от постоянна връзка с природата и живите същества, с които сме едно цяло, защото сме главен носител на Живота, който всъщност е всичко, което имаме.  

________________________________________

* За правописа на думата – в “хакерската терминология”, когато думите започват с “f”, `често се изписват с “ph”.

* Това е икономика, в която информацията и знанието са основен продукт и ресурс.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ОТПРАВИХА ПОГЛЕД КЪМ ИНДИЯ

ДОЦ. ИВО ХРИСТОВ: ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ Е В ДОЛНА МЪРТВА ТОЧКА

„ДОБРИТЕ“ ЖУРНАЛИСТИ СРЕЩУ „ЛОШИТЕ“ ЖУРНАЛИСТИ – 1-0

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: В СТРАНАТА В МОМЕНТА ЦАРИ ХАОС

НИКОЛАЙ ЦАЧЕВ: БРАЗИЛИЯ Е ДЪРЖАВА-СУБКОНТИНЕНТ

ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В ДЪРЖАВАТА

ПРЕМИЕРЪТ НА БАВАРИЯ ПРИЗОВА ДА СЕ СПРАТ ЕМИГРАНТИТЕ ОТ ТУРЦИЯ И АРАБСКИЯ СВЯТ

ИЗОСТАВАНЕТО В РЕФОРМИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА ЗАБАВИХА ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

СЕГА БУЛО, АМИ УТРЕ? И КОЙ ЗНАЕ ДАЛИ ЗАД БУЛОТО НЕ СЕ КРИЕ БРАДА?

САЩ И ВОЙНАТА, „АЛ КАЙДА“ И ДЖИХАДА

ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ: ПЛАНИРА СЕ ФИНАНСОВА КРИЗА, ПОДОБНА НА ТАЗИ 1996-7 ГОДИНА

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: ЗДРАВНА КАСА Е ПИРАМИДА

АДВОКАТ МАРИН МАРКОВСКИ: ПО ПРАВИЛО, ПАДНАЛИТЕ НЯМАТ ПРИЯТЕЛИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3542

Posted by on дек. 18 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.