ВАНЯ МАНЧЕВА: ПО-ТРУДНО Е ДА СЕ СПРАТ ЦИГАРИТЕ ЧРЕЗ НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЙКАТА, ОТКОЛКОТО ИЗВЕДНЪЖ

Д-р Ваня Манчева е завеждащ кабинет за отказване от тютютнопушенето, главен експерт в Дирекция опазване на общественото здраве в РИОКОЗ – Велико Търново


Интервю на obshtestvo.net

Как се казва новоучреденият клуб на непушачите?
„Тим против дим” – така се казва клубът. Той е новосъздаден от тази година. В началото на февруари проведохме едно тридневно обучение на нови членове, като от старите членове бяха останали 5-6 човека, които се включиха в това обучение, всички те вече са завършили и затова се наложи да се обнови състава. Предишният клуб беше само от Хуманитарна гимназия, от там е тръгнал, а тази година се включиха и много други училища.

Участниците в клуба провеждат разчупени лекции, т.нар. тренинги по училищата с цел да запознаят учениците с рисковете от тютюнопушенето и възможностите за отказване от него. Кой е най-ефектният момент в един такъв тренинг?
Почти всичко им харесва в обучението, но най-много им харесват ролевите игри, методът на „мозъчна атака”, „асоциативният облак”, всички тези неща, които бяха по-раздвижени.

А тук в РИОКОЗ осъществяват ли се някакви консултации за отказване от тютюнопушенето?
Има си функциониращ кабинет за отказване от цигарите. Идват пациенти – всеки в различен етап на отказване, някои от тях са само с мисли за отказване, други са с готово решение, всеки е индивидуален и всеки има свои въпроси и проблеми, които иска да обсъди. Възсрастовата граница е голяма – от 17 г. до хора на 65-70г.

Вярно ли е, че ако се намаляват постепенно цигарите, е по-трудно да се откажат, отколкото ако се спрат изведнъж?
Повечето доказателства сочат, че това е вярно, тъй като рязкото спиране на цигарите е всъщност да решиш проблема, а при постепенното спиране идва един момент, в който отново се увеличава бройката на цигарите и в един момент се усещаш, че пушиш същото количество цигари, каквото е, когато си решил да започнеш да ги спираш.

Можете ли да ги сравните с някой друг наркотик?
Наскоро четох, че е близко до марихуаната, дори има малко по-силна психическа зависимост от нея. Може би е като тревата.

Има ли нови проекти в клуба?
По принцип всяка година Министерството на здравеопазването спуска проекти, по който кандидатстваме.  Тази година кандидатствахме по един проект за CD игра и фотографска олимпиада с наименование „Аз знам всичко за цигарите” и за наша радост го спечелихме и сега през есента ще реализираме дейностите – издванане на тази компютърна игра, която е по-скоро диск с информация за тютюнопушенето и тест, а олимпиадата ще представлява състезание между различните училища с излъчването на победители и съответно награди.

Медикаментите, които се предлагат за отказване от цигарите, според Вас, ефективни ли са или не?
Не мога да преценя, защото всеки човек си е индивидуален. Някои казват, че изобщо не са им подействали, а това което се препоръчва в кабинените за отказване от тютюнопушене са таблетки и никотинови лентички, зависи и от това доколко пациентът е пристрастен към тютюнопушенето, каква е неговата мотивация и нагласа. В зависимост от факторите може да се препоръча медикамент – или единия или другия, но всеки човек ги понася по различен начин и по различен начин му действат.

Коя зависимост е по-силна – психическата или физическата?
Физическата зависимост може да се преодолее в рамките на 3 месеца, една година максимум, докато психическата може да остане за много по-дълго време, дори за цял живот. Психическата зависимост всъщност е навикът, това което ни кара да запалим цигара – сутрин с кафето, с приятели, с алкохол, когато сме нервни и т.н.

Какви съвети могат да се дадат за преодоляването на желанието да се запали цигара?
Например – припомнете си най-важните за Вас причини, поради които искате да оставите цигарите, вземете освежаващ душ, напръскайте лицето си със студена вода. Ако имате възможност измийте зъбите си с освежаваща паста или пък изпийте чаша вода или натурален сок. Раздвижете се. Купете си дъвка. Отклонете вниманието си с нещо приятно. Дишайте дълбоко – вдишайте през носа, колкото може повече въздух, издишайте бавно и почнете да броите от 30 до 1. Повторете упражнението няколко пъти. Това ще Ви отнеме 2-3 минути – желанието за пушене ще намелее и вие ще се почувствате релаксиран/а. Интересно е, че срокът в който продължава желанието да запалиш цигара е около 2-3 секунди. Ако в този период ти успееш да си насочиш мисълта в друга посока – например започнеш за мислиш за нещо друго, изядеш някакъв плод и просто си обърнеш хода на мисълта и не запалиш цигара, то в следващите секунди това желание намалява. Това е един лесен трик, който преодолява много голямото желание за запалване на цигара.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=798

Posted by on авг. 31 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.