БЪЛГАРСКОТО КИНО СЛЕД ПРЕХОДА

„Ще ви изпея една песен за морето, любовта… и още нещо…”, „ А-а, ще видите вие кон боб яде ли!!!”, „Една боза от шест” – незабравими реплики, от невероятни филми. Някогашните продукции завладяваха сърцата ни, увличаха умовете ни с непринудения си чар и обаяние. А сега, двадесет-тридесет години по-късно се „наслаждаваме” на американски високобюджетни екшъни.

Навярно мнозина се чудят какво се случи, защо не е както преди и както се казваше в една известна тв реклама – „къде сбъркахме?”. Може би липсата на добро финансиране е причината в днешно време да се говори с насмешка за българско кино. Лично аз, не смятам, че това е единственият проблем.  Днешните филми имат за цел да бъдат уникални сами по себе си, да предизвикат фурор в публиката. Изгуби се предишната простота и най-вече човечността във филмите ни. За да бъда по-достоверен и обективен, изгледах четири сравнително нови филма: „Писмо до Америка”, „Следвай ме”, „Мила от Марс” и „Бунтът на Л”. За моя изненада, не останах чак толкова разочарован, колкото очаквах. Смея да твърдя дори, че „Следвай ме” и „Писмо до Америка” ми харесаха. Очевидно е, че за снимането им не са налети достатъчно пари, но за сметка на това са по-достъпни и реални. По свой начин отразяват българската действителност и са някък трогващи, затова искрено ви препоръчвам да им обърнете внимание. На противоположното мнение съм за другите два филма. С цел да ви предпазя от грешката да гледате „Мила от Марс” ще ви споделя, че филм, в който главните герои са десетина възрастни, пушещи трева, определено не си струва двата часа. За мен този филм е същински оксиморон – подобие на фантастика с елементи на реалност. Интересното е, че той взе наградата на Съюза на българските филмови дейци за игрален филм на 2006 г., – все пак различни хора, различни мнения. Може да ме наречете тесногръд или старомоден, но просто не виждам смисъла в този филм, да не говорим за поука.

Колкото до „Бунтът на Л”, в главните роли – Део и Дичо… не бих искал да коментирам. Въпреки че и двамата са ми много симпатични, нещо в играта им куцаше, както и в целия филм. Времето, което отделих за този филм, щеше да бъде по-добре оползотворено, ако бях гледал птичките в небето – те поне разиграват някакво действие и могат да заинтригуват човек. Все пак, ако имате време, отделете няколко часа, за да прецените качеството на изброените филми.

В крайна сметка не мисля, че някога българското кино ще бъде на почит, както преди деветдесета година, но човек никога не знае, нали надеждата умира последна…


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЧЕТИРИМА БЪЛГАРИ ПОКАЗАХА ДЪРВОРЕЗБАРСКИ УМЕНИЯ В АМЕРИКА

НАРИСУВАНА ЛЮБОВ

ЧУДОТВОРНА ИКОНА В МАНАСТИРА “ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” ПОМАГА НА БЕЗДЕТНИ

ИТАЛИАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ДАВА СТИПЕНДИИ НА БЪЛГАРСКИ ДИЗАЙНЕРИ И АРХИТЕКТИ

БОЛЕСТИТЕ НА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1442

Posted by on сеп. 14 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.