БЪЛГАРСКИТЕ ТАТАРИ С ПОЗЦИЯ ЗА КРИМ

Hoshgiun NasufДЕКЛАРАЦИЯ

от

Сдружение „АСАБАЙ“

 

       На 27 февруари 2014 г. историческата Родина на кримските татари беше нападната и окупирана  от въоръжените сили на Русия. Под дулата на мракобесното руско оръжие е съставен нов парламент, състоящ се изцяло от кримски руски сепаратисти. Окупационните сили затвориха всички връзки на Крим с Украйна и света – по въздух, море и суша. Телевизионните и радиопредавания са поставени под тотален контрол. В нарушение на  международното право и  действащите украински закони е прието решение за  определяне съдбата на Кримската автономия чрез референдум. Чуждестранната окупацията на Крим е форма на чутовен международен бандитизъм и тероризъм, изваден от арсенала на съветския империализъм, който показно се възражда.

Какво е Крим за нас татарите, живеещи в България?

Това е  историческа Родина на нашите прадеди и  символ на кримско-татарската държавност – Кримското ханство.  То е окупирано от Русия през 1783 г. Тогава се слага начало на дългия път към геноцида над кримските  татари.  Следва страшният  период за кримско-татарския народ. Руската империя, колонизирайки Кримското ханство, води политика, целяща да изтрие от  лицето на света етноса на   един от  най-цивилизованите европейски народи- кримските татари.  Десетилетия наред се стреми да заличи  татарските  социални и културни следи, икономически традиции и  дори татарската топонимика на Крим .

Много от нашите прадеди са принудени  да напуснат Крим след  Кримската война и се установяват и в България, станала за нас , българските кримски татари втора родина.  

Но руските жестокости  и вандализъм в Крим продължават   повече от столетие и половина. Те достигат своя  трагичен връх на 18 май 1944 г. В този черен ден  по заповед на Сталин съветското ръководство в Крим товари  всичките кримски  татари от бебета до треперещи старци в ж.п. вагони  и ги депортира в концентрационни лагери и спецпоселения в Сибир, в степите и пустинните райони  на средноазиатските съветски републики.  Огромна част от  депортираните  умират още по пътя,  други намират смъртта си  в концлагерите и спецпоселения, повалени от  нечовешките условия, глада, болестите и насилието на КГБ. Световната общност отдавна е признала, че това е единственният случай на тотален етнополитически канибализъм в историята на Европа. По същия начин са депортирани и българите, живеещи в Крим. В татарските и българските кримски домове са заселени руснаци, предварително щателно проверени от КГБ.

      След 27 февруари 2014 г. в Крим местните руски шовинисти и руските окупационни сили в нарушение на всички международни норми си поставят за цел да откъснат Крим от Украйна и  да лишат на коренния народ на Крим – кримските татарите от  правото им на  нормален живот, на културна и политическа автономия в своята историческа Родина.

            Ние, кримските татари, които живеем в Р България  с гордост носим българско и европейско гражданство и сме дълбоко обезпокоени от опасния развой на събитията в Крим. Затова призоваваме българската общественост, българското и  европейските правителства  за активна роля в мирното решаване на конфликта в Крим! За нас  е очевидно, че той  носи в себе си потенциалната възможност  да  се разшири в регионален, дори в глобален мащаб и ще а има разрушителни последици за мира.

Ние изразяваме нашата солидарност със  събратята ни от Крим, с които имаме родови, езикови, религиозни, културни и вековни исторически връзки.

Ние подкрепяме призива на легендарния лидер на кримско-татарския народ  и право-защитник Мустафа Джемилев и Меджлиса на кримско- татарския народ в Крим към световната общественост за мирно решение на конфликта. Трябва  да се отчита волята и желанието на коренното население на Крим – татарите, да живеят  в мир и демокрация с всички народи на Крим и Украйна, да се запази териториалната цялост и европейската визия на Украйна, да се спазват на всички принципи и норми на правовата държава и  правата на човека.

Да  живее териториалната цялост на независима, демократична, европейска Украйна!

Кримските татари никога няма да се откажат от своята историческа Родина- Крим!

            С Уважение,

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

            СДРУЖЕНИЕ „АСАБАЙ“:                                                                                         

                                                            /Х. Насуф/

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=9021

Posted by on мар. 9 2014. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “БЪЛГАРСКИТЕ ТАТАРИ С ПОЗЦИЯ ЗА КРИМ”

  1. петров

    Кримските татари са много интелигентен народ. Ислямизмът е много далеко от тях. Правилно е да поддържат сънародниците си в Крим. Ако полуостровът стане руски татарите ще бъдат принудени с модерни руски средства да напуснат родината си.

    • някой си

      Абе кримските татари може да са интелигентни,ама ти явно не си особено… Ислямът винаги е бил част от татарската култура и обичаи ,поне през последните няколкостотин години.Кримският хаганат е бил столетия добър васал и съюзник на мюсюлманските си братя от Отоманската (Тусрска) Империя!Не са се променили особено и до днес-за ккво мислиш бяха преименуванията на мюсюлманските татарски имена през възродителния процес у нас,заедно с турците и циганите? А?И маса татари се изнесе към Турция заедно с турците тогава? И останалите хиляда и кусур татари у нас са си редовен електорат на ДПС? Същото е и в Крим. Вземи се информирай малко преди да пишеш глупости!

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.