БЪЛГАРСКАТА ФОНДОВА БОРСА – ПОДХОД ЗА ИНДИВИДУАЛНИЯ ИНВЕСТИТОР

Екипът на Общество.net вече на няколко пъти ми предоставя трибуна за изказване на мнение по въпроси, свързани с икономиката на България. Този път бих искал да предизвикам дискусия между будните читатели на Общесво.net. Темата е БГ Фондов пазар и каква роля би играл той в портфолиото на индивидуалния инвеститор.

Теорията ни учи, че развития капиталов пазар на една държава превръща банки, магазини за мебели, фабрики за цигари, заводи за електричество, мобилни оператори и всякакъв друг вид бизнес – в акции. С други думи, ако на индивидуалния инвеститор му харесва как се развива магазин “АБЦ Хранителни стоки”, ако вярва, че фирмата ще продължи да расте, да бие конкуренцията и да постига печалба, тогава инвеститорът би си купил не хладилник зад един от щандовете му, а акция на фирмата. Тази акция носи дивиденти, дава му възможност да бъде част от компанията, съответно да расте с нея и да споделя част от нейните печалби. Акцията може да се обърне лесно в пари и да се търгува между анонимни купувачи и продавачи. Цената всъщност е разделената оценка на всички активи и дейности на една компания. Но освен това, ежедневните изменения на цените отразяват очакванията на инвеститорите за бъдещото развитие на всяка една  компания, икономиката на страната като цяло и множество други фактори.    
 

По този начин капиталовият пазар ни позволява да купуваме части от компании в различни сфери – лека, тежка промишленост, търговия, туризъм и др. и така да получим разпределение на риска. Ако една от компаниите в нашето портфолио фалира, то тогава друга би могла да увеличи мнoгoкратно продажбите си на нови пазари и да навакса за загубата от фалита на първата.
 

Развитите фондови борси представляват двупосочно платно за движение. Както инвеститори могат да влагат там спестяванията си, в обратната посока, компании, които искат да съберат капитал за бъдещо си развитие, могат да продават акциите си на борсата, вместо да взимат високо лихвени заеми от банките.
 

Всичко до тук е теория. Тази теория е практика в борсите на САЩ, Eвропа, Япония и редица други страни. Но освен тях има и дълъг лист с държави (България включително), в които фондовата борса не изпълнява една или няколко от гореописаните функции. Засега е рядкост българска компания да набере капитал  чрез продажба на акции на открития пазар. Дори и да излезе на пазара, веднъж официално търгувани, повечето акции се разменят в много ниски обеми. С други думи, ако съм купил акция на “АБЦ Хранителни Стоки”, дори и да е пораснала като стойност, тя всъщност е само хартия, при условие, че няма потенциален купувач за тази акция. 
 

На нашия пазар цените на този етап се определят от размяна на пакети между собственици на компании, финансови институции и доверителни фондове. Борсовата търговия не отразява реалния пулс на икономиката на страната, а размяната или разпределението на вътрешни интереси между по големите пазарни участници.
 

Това звучи като доста тежка характеристика за българския фондов пазар, но всъщност фактът, че на него се прави солидна печалба, не може да се отрече. Индексът SOFIX е нараснал със 136% в последните 3 години, а индексът BG 40 със 75% от началото на 2005. Това се феноменални резултати по всякакви стандарти!
 

Нека да вземем за пример едни от най-често търгуваните компании на българската борса.
 

Име                                                                Период                       Възвръщаемост
 

Албена Инвест Холдинг АД                       3 г.                              328.34%
Албена АД                                                    3 г.                              228.33%
Алкомет АД                                                  3 г.                              237.66%
Биовет АД                                                    3 г.                              235.35%
Софарма” АД                                                3 г.                              333.88%
Доверие Обединен Холдинг                      3 г.                                25.64%
Индустриален Холдинг България              3 г.                              765.38%
Неохим АД                                                   3 г.                              827.64%
Оргахим АД                                                  3 г.                              383.29%
Синергон Холдинг АД                                3 г.                              156.67%
Петрол АД                                                    3 г.                                11.29%
М+С хидравлик АД                                     3 г.                                1167.87%
 

*** Данни на Investor.bg
 

В горната таблица цифрите говорят сами. За сравнение с лихвената възвръщаемост по срочни депозити в банките (между 2.5-7%) не може и да се говори. Дали такива печалби могат да се повторят отново е доста съмнително! Аз съм твърдо убеден, че така както България ще продължи да се развива, така и нашта фондова борса ще преодолее недостатъците си и ще се нареди в листа на развитите капиталови пазари, които се движат в релсите на историческото взаимоотношение: риск – възвръщаемост.
 

А дотогава? Дотогава аз искам да печеля пари, не знам за вас. Така че въпросът се свежда до подход и инвестиционна стратегия за този частично развит български фондов пазар. Една стратегия е да се инвестира в index (като този на Дневник 15), който пасивно да следи най-големите по капитализация и най-търгуваните български компании. По този начин се разпределя рискът и се капитализира на бъдещия растеж на страната и на компаниите, които ни представят на световните и вътрешни пазари. Друг подход би бил да се доверите на един от множеството финансови фондове, които срещу комисионна биха управлявали портфолиото по избрана от тях стратегия. Като се имат предвид банковите фалити и финансови кражби от близкото минало, ще отнеме няколко години преди менажерите на финансови портфейли да докажат, че могат да провеждат стратегия в интерес на клиента, а не свой собствен. Трети вариант е да се инвестира в индивидуални акции на компании. Доста по-рисковано, но при правилен избор печалбата би могла да е значително по-висока. Въпросът тогава се свежда до правилния избор на компания. Какви критерии ще се използват за този избор – дали печалби спрямо продажби, дали ръст на печалби и продажби спрямо минали периоди, дали конкурентна позиция на пазара, дали наличие на дивиденти, дали стабилни акционери – дали, дали, дали? За тези, които се осмелят да се замислят, да поемат риск и да изберат правилен подход, потенциалната възвръщаемост би могла да бъде в размер на горе положената таблица.
 

Всички коментари са добре дошли.
Светлин Шамли
 

Авторът има позиция към Advance Invest
Резултати от минали години не гарантират положителни резултати за в бъдеще

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=656

Posted by on сеп. 28 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.