БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ВЪРВИ КЪМ КОЛАПС ПРЕДУПРЕДИХА ОТ ПАРТИЯТА НА КУНЕВА

С НОВИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА И ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО-ТРЕВОЖНО

Според статистиката на БНБ, през първите шест месеца на 2012 година, „лошите кредити“ в банковата система (кредитите, които не се обслужват повече от 90 дни, преструктурираните такива и загубите) са общо  23.55% от всички кредити. В тази група влизат 25.94% фирмени кредити, 18.81% потребителски и 20.46% жилищни. Към края на 2009 година лошите кредити са били общо 10.7%. Фирмените такива са били 10%, потребителските 12.3% и жилищните 10.4%. Това сравнение показва темповете, с които се влошава икономическата ситуация в България и опровергава оптимизма на управляващите за скорошно излизане от кризата.

Към средата на тази година още една статистика на БНБ събуди основателна тревога. Според нея делът на кредитите, които се водят „под наблюдение”(кредитите, които не са обслужвани повече от 30 дни, но по-малко от 90 дни) е 7.45% от всички кредити. На тази база основателно може да се допусне, че част от тези кредити могат да преминат в групата на лошите.

Заради нарастването на лошите кредити, банките задържат лихвите по кредитите високи. С това те компенсират нарастващите си разходи по обезценката на кредитите и намалението на печалбите си. В тази връзка будят недоумение наскоро тиражираните изявления на управляващите, че до 2-3 месеца лихвите по кредитите ще намалеят. Това няма как да се случи и управляващите го знаят. Това е големият проблем. Защото, когато управляващите в една държава си позволяват да лъжат, то никой няма доверие на тази държава. А липсата на доверие се усеща в спада на инвестициите, свиването на икономиката и страха от предприемането на каквато и да било инициатива.

Високият ръст на лошите кредити има своя генезис в няколко основни направления:

 1. На малкия и среден бизнес е дръпната ръчната спирачка. Този бизнес не може да се развива поради влошената бизнес среда, в която липсва финансов ресурс за търсене на нови пазари, почти няма чуждестранен инвеститорски интерес и отпадат традиционни партньори. Вижда се с просто око, че огромен брой малки и средни фирми фалират непрекъснато. Този бизнес е напълно отстранен от обществените поръчки. Освен това няма условия за истинска лоялна конкуренция и пазарна свобода.

2. Няма никакви реални резултати от широко прокламираните от правителството стимули за малкия и среден бизнес.

3. Капиталовият пазар е тоталното игнориран като алтернатива за набиране на капитал и привличане на чуждестранните инвеститори към компании с потенциал за развитие. Липсват каквито и да било стимули и подкрепа на публичния статут на компаниите (листването им на борсата), което би било и реална предпоставка за намаляване на „сивия сектор“.

4. При усвояване на средствата от еврофондовете, бизнесът се сблъсква с тежка бюрокрация и  корупция.

С новите цени на тока и енергоносителите положението ще стане още по-тревожно. Разходите ще нарастват и кредитите ще стават все по-лоши. Въпреки това не се предвиждат дори минимални облекчение за бизнеса в тази посока.

В същото време безработицата се увеличава. По официални данни, през  месец май тя е била 13%. Загубата на работа ще принуди много хора да изпадат все повече в невъзможност да изплащат кредитите си, а това ще принуди банките не само да не намалят лихвите, но и да ги увеличат.

Не бива да се забравят и огромния мащаб на междуфирмената задлъжнялост и липсата на закрила отстрана на съдебната система за изрядните стопански субекти .

Ако нещата продължават така, спиралата ще продължава да се върти и колапсът, особено за малкия и среден бизнес, ще бъде неизбежен. Настоящата политика на правителството ще доведе до още фалити, по-висока безработица, още по-нисък жизнен стандарт и бягство на младите от България. Цената за некомпетентността и стимулирането на монополите в крайна сметка ще бъде платена от гражданите и те трябва да бъдат готови за това.

Екипът „Икономика“ на „Движение България на гражданите“

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5132

Posted by on авг. 7 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.