БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ВОДЕЩАТА СТРАНА В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

Двама гърци си говорят и единият казва:
– Любчо Георгиевски взел български паспорт.
А другият му отговаря:
– Знам, знам. При българите винаги е имало предатели.

Малко са моментите през последните 17 години, когато висш български управник да заяви твърда позиция, която да отговаря на очакванията на обществото и на националните ни интереси. Гордост събуди министър Калфин у нас гражданите.  Думите му,  че “ България подкрепя еврочленството на Македония, но не е нормално подкрепата да бъде безусловна, защото има критерии, които трябва да се изпълняват” и че “Ще настояваме за спазване на принципите на добросъседство и липса на агресия към българската нация или история от страна на македонските власти” бяха чакани с години. Най-накрая някой да удари по масата и да скръцне със зъби.

Тази позиция бе изразена не случайно на работното съвещание с ръководителите на българските дипломатически и консулски представители в чужбина, на което се начертават насоките на българската външна политика и в момент, в който България очаква да стане пълноправен член на ЕС. Както се казва – доживяхме София да размаха пръст на Скопие. Нахокахме ги и с право.
Реакцията на Македония в стил ощипана госпожица показа, че не е очаквала такава позиция на България. Не може да не буди адмирация отклоняването на всякакви опити и стремежи на посланика на Македония в София Абдираман Алити да иска обяснение за позицията на външния ни министър. От 1991 г. насам Македония нееднократно е провеждала и провежда антибългарска кампания и аспирации от най-различен характер, вместо активна политика на сътрудничество и партньорство с България. София не само първа призна Македония и то с конституционното й име, но активно помага за нейната международна идентификация и признание по пътя й на демокрация. Примерите са много и няма смисъл да ги повтаряме, целият свят ги вижда, единствено Скопие си затваря очите. Македония свикна да очаква безусловна помощ и подкрепа в най-трудните за нея моменти именно от наша страна. Още повече, че се прави във финалната фаза на преговорите на страна ни с ЕС, когато все още Германия, Франция, Дания и Белгия не са ратифицирали договора ни. Трябва да е кристално ясно, че няма друг път на развитие за Македония и  македонските граждани, освен пътя през София. Това са реалностите. България е сърцето на региона – неговият център.

Позицията на Ивайло Калфин за Македония трябва да получи подкрепата на всички политически сили в страната и на цялото ни общество, защото тя отговаря на националния ни интерес. Външната политика няма цвят или по-скоро има: това е цветът на родния трибагреник.  Тя трябва да постави и началото на ролята, която трябва да играе България на Балканите. България рано или късно ще бъде лидер в Югоизточна Европа и ще задава тона във всички сфери на икономическия, политическия и обществен живот в региона. И страни, които не го разбират, ще трупат само и единствено пасиви.

 
БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ
Политолог

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=435

Posted by on юли 27 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.