БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕДАВА – „НОВО КОСОВО” НАДЕЖДАТА НА БАЛКАНИТЕ

КОСОВО ЩЕ СТАНЕ РЕГИОНАЛНА ЕНЕРГИЙНА СИЛА

Прищина, 2 август – Високопоставени представители на новото българско правителство декларираха наскоро, че тази страна трябва да преразгледа своите ангажименти в стратегическите енергийни проекти и да приеме реалността на цифрите. Новината беше публикувана от местните медии. Новият председател на парламентарната комисия по икономика, Мартин Димитров, каза, че проектът за атомна електроцентрала с инсталирани мощности от 2000 мегавата, е много спорен и може да заплаши финансовата стабилност на страната. „Ако се намери частен инвеститор готов да се ангажира с този проект и, ако поеме върху себе си рисковете, тогава ни можем да дискутираме. Но проектът не може да се реализира, ако застрашава парите на българските данъкоплатци”, каза той. И новият министър на финансите, Симеон Дянков, добави, че проектът е много спорен и, че бюджетът на България е много малък, за да се справи с такава инвестиция. България трябва да даде гаранция за кредита от 3.9 млрд. евро, който ще изтегли публичната компания отговорна за построяването на електроцентралата, но засега, правителството трябва да се концентрира как да покрие дефицита от един милиард евро за тази година. По-рано беше създаден консорциум между българската публична компания НЕК и германската RWE за построяването на централата. Проектът на България беше възприеман като надежда за целите Балкани, но сега изглежда, че построяването на ТЕЦ „Ново Косово” в нашата страна, ще бъде единствената надежда за Балканите. Правителството на Косово взе решение на 15 юли за започването на проекта за построяване на ТЕЦ „Ново Косово”. Решението предвижда стратегия за действие от пет точки, където всяка фаза ще се развива паралелно с другите, за да се разреши, както е посочено, хроничният проблем на енергетиката в Косово. Предвижда се това да бъде най-големият проект, който е започнал да се реализира досега в Косово с помощта на международната общност. Цената на този проект, според досегашните изчисления, се предвижда да достигне до 3.5 млрд. евро. Решението за ТЕЦ „Ново Косово” предвижда и отдаването под концесия на мината в Сибовци за срок от 40 години на компанията, която спечели търга за построяването на новата термоцентрала. Нуждите на Косово от нови енергийни мощности се изчисляват на 700-800 мегавата, но правителството на страната възнамерява да изнася електрическа енергия. Правителството има план и за построяването на водноелектрическа централа с капацитет от 300 мегавата. Нашият район е в дълбока енергийна криза и през 2012 г. се очаква положението да се влоши, поради факта, че се предвижда и България, която е единственият износител в района, да произвежда по-малко от търсенето за консумация.

Статия публикувана на първа страница във вестник “Bota Sot” от 02.08.2009 г.  Превод от албански Антон Панчев


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НЕМИНУЕМО В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА СЕ СТИГА ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И ПЕТРОЛА

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ДАНО ДЯНКОВ НЕ Е СЪЩИЯ КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

НЕУЧРЕДЕНАТА ГРУПА НА РЗС В ПАРЛАМЕНТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ

БСП С ПО-МАЛКО ДЕПУТАТИ ОТ ДПС

НИКИ ВАСИЛЕВ ДА СИ ЗАВРЕ ФЛАШКАТА В…*

АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ: ОЧАКВА НИ УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ Е ТЮРЛЮГЮВЕЧ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2409

Posted by on авг. 5 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.