България – заложник на турско-европейската игра

Министър-председателят на България Бойко Борисов на срещата в Истанбул с президента на Турция Реджеп Ердоган и турският Бинали Йълдъръм заяви за заинтересоваността на София за нормализиране на отношенията по линията Брюксел – Анкара.

Йълдъръм обобщи резултата от срещата, подчертавайки, че съществуващите проблеми не разделят, а обединяват Турция и България. И беше прав, доколкото Турция и България, всяка по своему, станаха заложници на политиката на Европейския съюз в Югоизточна Европа и на Близкия Изток.

България не може да си позволи да се скара с Турция. След изявлението на френския президент Емануел Макрон за липса у Турция на перспектива за членство в ЕС, София се опитва да минимизира възможни щети от възможни ответни действия на Анкара. В крайна сметка Ердоган отговори на Макрон, че Брюксел сам тласка Турция към ответни крачки, заставяйки я от 1963 г. да чака членство в ЕС.

„Ответните крачки“ може да бъдат и манипулиране от страна на Турция с потока на близкоизточни мигранти в Европа, и самостоятелни действия в страните от Черноморския регион. Ако Турция открие миграционните шлюзове, нелегалните тълпи ще нахлуят на територията на България, смачквайки нейната слаба икономика.

Визитата на Борисов в Турция беше свързана с откриването на реставрираната в Истанбул българска църква св. Стефан. В отговор Ердоган, тълкувайки  за „обединението на религиите“, изрази пожелание за реставриране в България на джамии и исторически паметници на мюсюлманското присъствие. Обаче за българите, пребивавали под турско иго половин хилядолетие, това не е полезно. През това време българската земя е обрасла с множество следи на ислямско присъствие. Тяхната реставрация е равнозначна на възстановяване на паметта за турско господство и забрава на освободителната борба на българите съвместно с руснаците против Османската империя.

За България, където живеят половин милион турци, това е много чувствителен въпрос. На парламентарните избори през 2017 година Анкара открито призоваваше българските турци да гласуват за асоциацията на турските партии ДОСТ, репетирайки възстановяването на своето влияние в отделно взета балканска страна. Турският фактор в българската политика, видимо ще продължава да се усилва.

Собствен кореспондент на ФСК (Фонд за стратегическа култура)

8 януари 2018

Назаем от електронното периодическо издание „Фонд за стратегическа култура“

Превод от руски: Борислав Ангелов (политолог)

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13646

Posted by on ян. 9 2018. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.