БЪЛГАРИЯ Е НАША, А НЕ ВАША!

ПРОТЕСТЪТ НА МЛАДОСТТА – БЛОГЪРИ И СТУДЕНТИ – ЯНУАРИ 2009 Г.
Технологичната революция на младите и гражданският им протест

Ако нещо придава специфика на Мирния протест на българите през месец януари 2009 г. и ги отличава от Януарския мирен протест през 1997 г. е тоталното използване на новите технологии и Интернет за създаване на акценти, сочещи реалното положение в държавата и пътищата за излизането от тоталната криза чрез формата на гражданското участие и гражданския протест.

Впечатляващо е, че хора, чиято професионална подготовка е главно в областта на информационните технологии, а не обществото, са доловили изключително точно пулса на времето и характеристиките на политическата ситуация в държавата.

Клиповете, блоговете, форумите са жанровете, които изобилстват в Интернет и дават облика на всеки ден от протестите, започнали с Националния мирен протест на 14.01.2009 г., съдържат сериозни акценти на критика на политиката на правителството, законодателната власт, президента. Общо е яростното противопоставяне на агресията, все едно откъде идва тя, включително и от непремерените действия на полицаите в побоя на мирни демонстранти.

Патриотични акценти

Основни ключови думи в клиповете, блоговете, форумите са: България, обединение, единство, ключови лозунги – Стига сън, всички навън;  България е наша.

Основен песенен фон на клиповете са обичани революционни български песни, песента на Камен Воденичаров за оставането на младите хора в България, на Васко Кръпката, които свързват Мирния протест през  януари 2009 с мирния протест през януари 1997 г. и митингите и шествията на българите през 90-те г. Не липсва обаче и хард-рокът, особено в клиповете, демонстриращи насилието на полицията спрямо мирно протестиращите граждани, не провокаторите, а именно мирните демонстранти в драстично нарушение на техните граждански права.

На първо място в музикалния фон на самия протест пред Народното събрание е българският химн, следван от български рок и рап. В началото на хорото от българското знаме. Обединителният акцент е България независимо от семиотичните системи, които се използват в Протеста.

Инициативата на обединените блогъри – „България е наша”

Лозунгът „България е наша, а не ваша!” е призив към всички българи да отправят тези думи към тройната коалиция, безчинстващите полицаи и всички, които им помагат да останат безнаказани.

Обединените блогъри от цялата страна, като се присъединяват към каузата на протестиращите групи, отправят искания държавните институции да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София; за вземане на незабавни мерки срещу тоталната корупция, която влошава живота на българите; за спешни и категорични мерки по въпроса с образователната и здравната реформа в България; за пряко гражданско участие и контрол при вземането на важни решения и пр.

Предстои нова битка за демокрация и живот в нормална държава, се казва в блога. И призива: „Събуди от амнезията, апатията и безразличието приятели, близки и познати!”

Форумът  sofianci.com

Форумът, събрал за кратко време 1049 мнения, има четири отправни пункта: кога и къде е протестът; какво очакваме да постигнем; защо излизаме на протест; обръщение към гражданите.

Сред исканията са: работещи механизми за борба с корупцията; незабавна реформа на съдебната власт; незабавни мерки за подобряване на жизнения стандарт на всички Българи, по който показател сме последни в ЕС; незабавни реформи в образованието и здравеопазването; прозрачно правителство, незабавни мерки за защита на природните богатства на България; незабавна промяна в избирателния закон и мерки за стимулиране на избирателната активност; незабавна административна реформа.

Форумът изобилства от конкретни негативни факти на съвременния ни политически живот.

В призива се казва: „От сърце ви моля – изгледайте клипчето и елате на протеста. Политиците са свикнали да гледат един куп пенсионери по тези протести и затова не им обръщат внимание. Нека този път е по-различно. Нека този път видят бъдещето на България – и недоволството ни”.

Блогът СРОКСОС – Сдружение за развитие и обществен контрол

Блогът съдържа аргументация на серията протести с начална дата 14.01.2009 г., сред които са: бедността и корупцията в страната; безнаказаното избиване на колегите, приятелите и децата ни, живота в страх; липсата на възприети европейски практики в страната ни дори и след 2-годишно членство в ЕС; образование и развитие тук, а не в чужбина; бъдеще за децата в България.

„Стига мизерия, стига корупция – искаме обновление, искаме шанс, искаме да живеем нормално”, се казва в блога. „Настояваме за смяна на системата, а не просто на лицата. Настояваме за прозрачно управление и пряк граждански контрол. Важните за страната решения трябва да се взимат с прякото участие на гражданите”. По-нататък се казва, че СРОКСОС отхвърля всякаква дискриминация – на расова, етническа, верска, полова и социална основа.

Исканията на студентите в бюлетина „Призив”

Уводният материал на бюлетина сочи, че е възможно и наложително учащите се да вземат в своите собствени ръце делото по подобряването на условията за следване и извънаудиторийната /на общежитията/ среда.

Основна е борбата „Студентски град – на студентите”, основният метод – „натиск отдолу” и убеждаване, като се въвличат все повече студенти от наброяващия 40 000 души Студентски град.

Има съзнание, че в борбата за подобряване средата в общежитията са нужни продължителни, организационно добре обмислени и постепенно увеличаващи се като градация на силата на натиска спрямо властите усилия и действия.

Видеоклипът показва мрачната разруха и мизерия, в която живеят студентите в Студентския град – снимката на убития студент, мухъла в баните на общежитията, счупените пейки, липсващото осветление, небоядисаните блокове и интериора им на фона на казината и „ремонта” „made in МОН /Министерство на образованието и науката/”. В строен ред клипът показва исканията на студентите, за да стигне до призива „Стига сън! Всички навън! И констатацията – „От нас зависи”.

Бунтът на поколението – първото поколение от новия исторически период след Промяната от 1989 г. в България – и използването на високите технологии за разкриване на многообразните акценти и гледни точки на Мирния протест само показват, че за в бъдеще ще бъде все по-трудно да бъде манипулирано общественото съзнание. В клиповете се вижда не само насилието върху гражданите, дочуват се  репликите на, явно, изнервените полицаи. А този факт от своя страна показва, че държавата трябва да положи много усилия за обучението на българската полиция, за да се превърне тя от милиция в полиция. Явно 20-те години от демократизацията на страната не са достатъчен период като време за промяна в редиците на българската полиция.

Като обобщение ми се иска да перифразирам крилатия израз на премиера Станишев „Демокрацията е скъпо удоволствие”. Гражданският протест през януари 2009 г., бунтът и стройната организация на младите хора, използването на Интернет-пространството за широк обхват на протестните действия показват, че демокрацията освен скъпо удоволствие е и отговорност – на политиците към гражданите и на гражданите – към политиците.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ СОФИЯ – ПЕЧАТНИЦА ЗА ПАРИ*

ТАКИВА ЛИ СМЕ , КАКВИТО НИ ВЪЗПРИЕМАТ?

СТАНЧО ТОТОВ: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДНОВРЕМЕННО В РОЛЯТА НА ЯН ХУС И НА БАБАТА СЪС СЪЧКИТЕ

НА ХОД СА МЛАДИТЕ – ТЕ И НИКОЙ ДРУГ -НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ

БАН СЕ СТРАХУВА ОТ ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1928

Posted by on ян. 19 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.