БФС ударно ни води към групата на футболните аутсайдери

Borislav MihajlovКаквото и да кажем за срещата Хърватия – България, завършила 3:0, от 10 октомври 2015 г. ще бъде малко и оптимистичното ще липсва, а доколкото ще присъства ще бъде от страна на представители на БФС и техни верни почитатели и последователи. Отборът на БФС прилича на всичко друго, но не и на отбор.

Статистиката от мача говори красноречиво: един единствен точен удар, само 334 паса, а вратарят е с повече пасове от трима полеви играчи. Сега ще кажете, че и тримата са играли по едно полувреме и какво от това. Да се благодарим, че срещата в Загреб се игра на празни трибуни и домакините нямаха допълнителен стимул съвсем да развинтят избраниците на родната ни футболна централа. Лесно ще бъде да се прехвърли вината на футболистите, че толкова си могат, на треньора Петев, на родните журналисти, че не пишат хвалебствия или пък на привържениците, че не подкрепят отбора, на държавата или пък на международното положение. А вина във всичко това няма, че и не бива даже да се мисли, че има БФС.

Преди 21 години бяхме 4-ти в света, а сега ще се борим да сме четвърти в група H за Евро 2016. Евентуална домакинска загуба от Азербайджан няма да бъде изненада, а евентуална победа над тях не бива в никакъв случай да успокоява родната публика, а от БФС да се правят, че всичко е наред и върви футболът ни в правилна посока.

Да, Албания ще има отбор на европейското, Холандия може и да няма, но не се дадоха без бой. Сърбия поне спечели битката на честта в Тирана, а ние за пореден път от 2004 г. ще гледаме голямо първенство пред телевизора. А на 21 октомври 2005 г. ще честваме едва ли не 10 години от неговото ръководене на футбола и как не можем да се класираме за голям форум, а вървим все по надолу. За класиране на световното през 2018 г. е меко казано мисия невъзможна. Не може да се смята, че футболната централа няма вина и тя не играе на терена. Къде се намира родните национални формации, къде се намират родните ни футболни клубове в европейските турнири, къде е стратегията за развитие на футболните школи у нас, намесват ли се в съставите на представителните отбори мениджъри и собственици на футболни клубове, въпроси, въпроси и пак въпроси? А, отговори няма, освен заучени фрази и общи приказки. Позициите в международните футболни организации, местата в разни комисии и т.н. не са атестат за силен футбол, а и са до време.

Новата мярка за един титуляр в мачовете на отборите от А група под 21 години е закъсняла, която самият треньор на младежкия представителен тим Антони Здравков да заяви, че помага. За някои „футболни босове“ е деградивна и това е на фона, когато става все по-актуален въпросът не колко играчи имаме в чужбина, а колко играят в родното първенство като титуляри. В цялата тази ситуация и май въпреки всичко точно възпитаниците на Здравков имат реален шанс да се класират на европейското през 2017 г.

Заиграването със силните, разкриването на трибуни и правенето на футболни игрища по проекти е добро, но не означава, че футболът е тръгнал по пътя на успеха. Особено на общия фон на проблема със стадионите и тяхното стопанисване и управление. Както вървят нещата, приходите от билети, от рекламодатели и от телевизионни права няма да се увеличават, а ще намаляват и това в бъдеще ще доведе до конфликти и дрязги за тях. За какъв спортен мениджмънт може да говорим ?!

Отборът на БФС ударно ни води към групата на футболните аутсайдери, а там не е нашето място. Не е нужна само промяна на думи, а коренна, революционна промяна на действия и тя започва от начина на управление на родния футбол, а след това вече идва ред на другото, включително и помощта от държавата. Ако ще чакаме Димитър Бербатов да спре с футболната си кариера и да ни оправи футбола, както бе казал преди време, май е по-добре да се започне всичко от начало. Друг е въпросът, че за България по-различни причини и поводи не играят в момента нито най-добрият ни футболист Димитър Бербатов, нито най-добрият ни волейболист Матей Казийски, нито пък най-добрият ни тенисист Григор Димитров?!

Borislav AngelovБорислав Ангелов

12 октомври 2015 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=12607

Posted by on окт. 12 2015. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.