БУКУРЕЩ – СИВО, ТА СИВО

Незнайно кой и защо е лепнал на Букурещ етикета – Малкият Париж, но той си стои. Румънската столица е разположена в най-южната част на страната, само на 70 километра от т.нар. Малка Виена – нашенското Русе. И докато аналогията на австрийската столица с нашата дунавска до голяма степен е вярна, то тази на Букурещ с Париж издиша по всички линии.
Натрапчивата сивота на града лъха от всеки ъгъл. Грозното комунистическо строителство е белязало централните части, като остатък от грандоманските идеи на последния румънски диктатор – Николае Чаушеску. А  за да продължим със сравненията – нашия тоталитарен режим е като детска приказка в сравнение с чаушескувите престъпления.

Още си спомням една училищна екскурзия до Чехословакия през 1987 година. Преди да минем Дунав мост всички врати бяха надлежно заключени и стюардите  ни предупредиха по никакъв начин да не се отварят прозорците. На първата гара тълпи голи цигънета нападнаха влака, между гарите преживяхме канонада от  камъни и за капак на всичко на друга гара се появи мъж с каракулен калпак и нож, който се опита да разбие вратата на вагона. Като стана въпрос за рунтави калпаци те все още са неизменен атрибут сред по-възрастното поколение в Румъния. Още, като минете границата и влезете в Гюргево ви се набиват на очи.
Пътя от Русе до румънската столица е само 70 километра, но минава през „китни” села в някои от които път няма. Мантинелата също все още не е на мода в пътностроителния бранш на северните ни съседи. Докато у нас  през 5 метра край пътя върви схемата полицай-проститутка-полицай, там я няма. Заместена е от схемата мъртво куче – мъртва котка – мъртъв кон.
На входа на Букурещ от двете страни ви посрещат нещо като 2 замъка, строени веднага след промените от 2-ма цигански барони, търговци на метали. Сивите сгради са полуразрушени, мръсни и само на един от вторите етажи, подобно на закъсали нашенски строежи, стърчи един кюнец и няколко реда изпрано мръсно бельо.
Градът е сиво сивеещ и може би точната дума, която кореспондиира с настроението е западнал. Мърляви фонтани опасват централната част. Неподдържани градинки, високи олющени блокове, скитащи бездомни кучета и десетки просяци допълват картината на парижката посестрима. Не е за изпускане гигантският сноп от кабели, които минават през всяко кръстовище. Ако не заради друго, заради това си заслужава да отидете – другаде няма да видите подобно нещо . Това трябва да се погледне от добрата страна – опитът за самоубийство чрез скачане от високо се превръща в трудна работа.
Старият град на Букурещ е низ от вековни сгради, които са на ръба на разрухата. Тук таме някоя е реновирана, но стои като кръпка на овехтяло пиратско корабно платно. Мръсотия и  разкопани улици, през които трудно се преминава се допълват от витрини на магазини, които няма вече къде да видите у нас – късен социализъм, прашни витрини, стоки демоде…
Прехваленият парламент, построен от грандомана Чаушеску не е нищо повече от триумф на човешката глупост. От която и посока да го погледнете е един и същ. Толкова е голям, че се наложило да се вкарват разглобени станове, за да се изтъкат килимите за някои от залите му. Хм, не са я знаели думичката целесъобразност.
Паркът Чишмиджиу що годе има по-нормален вид, но и в него има оня характерен мирис на зеленясало и старо, а безкрайните тунели от зелена растителност убиват идеята за въздух, свежест и простор
Любезните домакини ни предупредиха да внимаваме, защото много се краде. Май даже някой каза, че именно поради това покривите на всички къщи са ламаринени, а не са покрити с керемиди. Да не говорим за дребни детайли, които видяхме на няколко места – тоалетната хартия да се заключва с катинар.
Почти всяка кола е дачия. Немските возила, които доминират българския автопарк са много по-редки. Няма как да отидете до Румъния и да не похапнето от националното им ястие – мамалига (качамак). Заради него в нашата история ги наричаме мамалигари, а те нас фасулковци, заради нашенската боб чорба. Тучитурата е нещо подобно на тас кебапа,  посредата има мамалига с яйце и около него свинско,телешко месо и зеленчуци със сос. Не забравяйте да си купите и прочутото румънско плодово шампанско – прасковеното и ягодовото са най-добри.
А ако се запитате защо има толкова много български думи в  румънския език и ритъмът му  понякога поразително прилича на нашия, то е защото до 18 в. официалният писмен и говорим език в тези земи е бил българският. Постепенно след освобождението си от турците започват да търсят своя идентичност. Приемат името Румъния – като смятат себе си за наследници на римската империя и започват да си създават език. След няколко езикови реформи изхвърлят по-голяма част от българския език, като за последен път през 1945 година от употреба са извадени над 500 български думи. Любопитен факт е, че т.к. в Румъния живее най-голямата група циганско население в Европа – над 5 милиона, те също решават, че са наследници на древните римляни и приемат името роми, а исконното си име цигани загърбват и някои по-образовани приемат за обидно.
Твърде много нашенци повтарят подобно на папагали колко били по-добре в Румъния, как били по-богати, било по-чисто…  Може би поради тази причина настоящият материал е малко по-критичен. Букурещ не е Румъния, а не всичко в Букурещ е лошо. Определено има какво интересно и смислено да се види и направи там. Критичният поглед, обаче, ни дава възможност още по-добре да оценим хубавите неща и да им се насладим.

С благодарност на сем. Траянеску за прекараното време в Букурещ

 
 
Кабели на бул. кралица Елизабета
 
 
Без коментар
 
 
Красивият парк  Чишмиджиу
 
 


 ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

КАК РЕАГИРАТ ИСПАНЦИТЕ НА КРИЗАТА?

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

МЕТЕОРА – СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2230

Posted by on май 4 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.