БСП Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БСП

За една политическа партия и един от най-трудните периоди е съставянето на предизборните листи за национален парламент. БСП не прави изключение в това. Изготвянето на макета, това как ще изглежда съставът на една бъдеща парламентарна група не е лесно. Трябва да намериш необходимото представителство на хора с познания и умения в различните сфери на обществения, политическия и икономическия живот, което да създаде предпоставка да провеждаш ефективна и ефикасна политическа дейност. Трудностите възникват, когато трябва да се попълни макетът на тази група. На БСП не и стигат проблемите, който има и възникват с местата за коалиционните и партньори, с налагането и определянето на водачите на листите, с различните регионални сблъсъци, а прие и критерии за въвеждането на квоти за жени и младежи. Това крие една голяма опасност и може да доведе до големи последици, ако не се вземат преди това предпазни мерки. След изборите ще бъде късно, както казва народа след дъжд качулка. Няма нищо по-добро за политическите опоненти на социалистите, когато БСП е най-големият враг на БСП. А това може и да се случи.

Квотният принцип е характерен за някои леви партии в Западна Европа, но големият въпрос е дали той е нужен и удачен у нас. Това, че се прилага навън не бива да се пренася автоматически, най-малко без да се съобразиш с особеностите и условията у нас. Това, че навън някой има проблем, не означава, че и ти имаш същия проблем. В социалистическата партия приемствеността и обновлението, политическото израстване и реализация не се получават както трябва, процесът върви бавно, трудно и мъчително. Да бъдеш син, дъщеря или внук на някой, комсомолски деятел или послушен човек се възприема като много по-голяма възможност и предимство, но не и като носене на по-голяма отговорност.  Подмладяването на партията, не означава подмяна. Но навлизането на младите хора в политическите редици не бива да притеснява старите, защото техния страх ги кара да правят  и предприемат действия, от който в крайна сметка губят самите те. Този процес трябва да се извършва непрекъснато и постепенно, а не с въвеждане на квоти. Недоверието между едните и другите, както и страхът от конкуренцията не се премахват с квотен принцип.
Човек влиза в политиката не защото е млад или жена, а  защото се чувства силен и може да постигне нещо в полза на обществото. Опасността за БСП е, че квотния принцип ще бъде за сметка на личности в тази партия, известни и популярни сред обществото, доказали нееднократно своята почтеност, които имат привърженици извън самата нея. През 2007 г. БСП бе на път да спечели изборите за Европейски парламент даже и с „Б” отбора си, когато листата бе потредена по квотен принцип. Върху резултата влияние оказа скандалът около Румен Овчаров и Корнелия Нинова, както и блокадата на центъра на София заради свидетелстването на Маджо, но ако в челото на листата присъстваше поне една личност те щяха да спечелят. От тогава насам социалистическата партия отстъпи първото място, което се доказа на местните избори през есента на същата година, както и от социологическите проучвания през последните близо 2 години. Победата на БСП тогава бе стратегически важна, но не беше разбрана от нейното ръководство.
Квотния принцип крие голяма опасност да остави качествата, възможностите и потенциала на кандидатите на заден план, не на последно място и лоялността им.  Много по-лесно е да си пробие някой път в политиката заради това, че е млад или жена, но дали има качествата за това, гаранция за това не дава и магистърската степен. Това, че някои има висше образование, не означава, че не трябва да върши работа и сама заради образованието си трябва да получава заплата. Квотния принцип поощрява клиентелизма и егоистичния кариеризъм. Квотният принцип е един вид криворазбраната равнопоставеност.
Българската партийна система е в криза и нейните симптоми се появиха още по-време на местните избори през 1995 г. Недоверието към политическите партии расте, пропастта между политици и избиратели се увеличава.  С въвеждане на квоти  и на мажоритарна система няма да разрешим този проблем. Необходим е сблъсък на каузи, на идеологии. Това може да се осъществи от формации, които съумяват да привличат хората с потенциал и да им дават шанс и най-вече възможност за развитие и реализация на техните идеи, а не да ги отблъскват и отвращават от политиката. С квотния принцип не даваш реално път на младите и жените, а създаваш предпоставки за конфликти и занижаване на нивото на представителство в листите си. Избори се печелят не с квоти, а с личности, почтени и уважавани.
През декември 2005 г., когато БСП въведе на 46-мия си конгрес квотите за делегираните членове на Висшия съвет за всяка област да бъдат представени от един младеж и от една жена се говореше, че най-голямото предимство е да бъдеш жена и да си до 35 години, сега предимството за листите е да бъдеш жена, до 40 години и да имаш магистърска степен.

Борислав Ангелов
Политолог

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

ПАЗИ БОЖЕ, ДА ИМАШ КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ НА БСП – РЕКЕТЬОРИ ОТ НАЙ-ВИСША СТЕПЕН Борислав АНГЕЛОВ 

ИДЕИТЕ ЗА ПРОГРАМНИ ИЛИ ЕКСПЕРТНИ ПРАВИТЕЛСТВА Е БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ – Борислав АНГЕЛОВ

„УПРАВЛЯВАЩИ” ИЛИ „ПРАВИТЕЛСТВО”? Благовест ГЕРМАНОВ

БРЮКСЕЛ 3 В 1Калоян МЕТОДИЕВ 

ИДЕЯТА ЗА ПРОМЯНА И ЕФИМЕРНИЯ МАЖОРИТАРЕН ВОТКалоян МЕТОДИЕВ 

НОВИЯТ ДЕМОКРАТ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2136

Posted by on мар. 20 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.