БСМ – УПАДЪКЪТ НА ЕДНА ИДЕЯ

Logo BSMНа 25 и 26 ноември 2006 г. в София се проведе 7-ият конгрес на БСМ под надслов – “Силата на една идея”. Няма нищо лошо в надслова, напротив, хубав е, но БСМ днес е всичко друго, но не и силата на една идея, защото тя върви по пътя на упадъка на една идея. Създадена през 1994 г. с идеята да обедини всички съществуващи тогава младежки социалистически организации в една към БСП. Да бъде силна, провеждаща младежка политика, да е активен участник в процесите на обновление и промени в социалистическата партия. Но още в началото не обединява всичките младежките организации, гравитиращи около БСП. Социалистическия младежки съюз (СМС) продължава да съществува. Преименува се на БСМС, но не след дълго си върна предишно наименование СМС.

БСМ е много далеч, да не кажем безвъзвратно далеч от тези цели. Едва ли е била тя по-разединена и по-малобройна от сега. Истината зависи и от гледната точка, но да твърдиш, че за ситуацията е виновна само БСП, е невярно и смехотворно. Тя си има своята вина, но едва ли тя е причината за ситуацията в организацията. БСМ има своята огромна вина, защото това, което си направиш сам, никой друг не може да ти го стори. През цялото си съществуване БСМ се изявява, меко казано, като глезеното дете на БСП, което иска постове, позиции и пари. А в отговор на това е поставяло нееднократно социалистическата партия в неудобна позиция. Нормално е една младежка организация да е коректив на партията си, но да играеш ролята на опонент, на опозиционер е прекалено. БСМ изигра голяма роля в процеса на социалдемократизацията на БСП,  на приемането на пътя за европеизация и членство на страната ни в НАТО, получи преди нея международна легитимация.

Кризата в БСМ не е от днес или от няколко месеца, тя е отдавна, но беше в границите на нормалното или се намираха варианти да бъде потушена. По един или друг повод и начин, организацията напускаха хора, които продължиха политическата си кариера по отделен път и  по-успешно. Такъв е случаят с Кристиян Вигенин – народен представител, евронаблюдател и международен секретар на БСП и Атанас Костадинов – заместник-министър на околната среда и водите.

Можеше ли все пак да бъде преодоляна днешната ситуация в БСМ ? Да, можеше, но не  и когато една група от хора иска на цената на всичко да се добере до властта в една организация. Защото без нея те са никой в публичното пространство, обладани са от болната амбиция да бъдат на предната линия под светлината на прожекторите и обективите на камерите. През 2004 г. се проведе извънреден конгрес на БСМ, за да бъде свален Михаил Балабанов от поста на председателя и да бъде овладяна организацията. Не успяха да го свалят, но успяха да блокират предложените от него членове на Изпълнителното бюро и Секретариата на Националния съвет (НС). Запазиха с малки размествания в тези два органа своите позиции, не само ги овладяха, но и ги контролираха.

На 14 май тази година на заседания на НС на БСМ е взето решение делегатите да се определят на базата издадени членски карти към тази дата. Решение е взето от 18 човека, присъстващи на заседанието от 69 членове на съвета, за неговото провеждане не са уведомени и всички членове. През септември се провежда НС с падащ кворум, на който присъстват малко над 20 души, воден е от Христо Христев. На заседанието не присъства Михаил Балабанов, но е взето решение за свалянето на Михаил Балабанов от председателския пост и избирането на  Георги Николов за временно изпълняващ длъжността, дадена е и не ласкава оценка за дейността на ДАМС. Това не е първият случай, когато в БСМ се взема решение относно отстраняване на някой от длъжност без да присъства на заседанието. Такъв е  случаят и с Виолета Чавдарова, от времето на Владимир Владимиров. На заседание на НС е решено тя да не е представител на БСМ в тогавашния Национален младежки съвет (НМС) и на нейно място е избран Христо Христев. Не само, че не присъства на заседанието, но и не е уведомена, че ще се разглежда дейността й в НМС. Стои въпросът, защо не са уведомявани за заседанията през последната една година всички членове на НС по надлежен ред или се прави избирателно, за да може да се вземат решения, угодни на една група от хора.

БСМ не се вслуша в БСП да се намери компромисен вариант и да надделее разума. Още с избора за председател на мандатната комисия на Наталия Киселова, по чието предложение е взето решението делегатите да се определят на базата на издадени членски карти, стана ясно, че разумът е далеч от залата на конгреса. Решението за членски карти в БСМ е от 1998 година, което значи ли, че следващите 3 конгреса са нелегитимни, защо има организации, които са дали заявки за издаване на членски карти още за миналия конгрес и не са ги получили и до този момент. А има точно определени региони, които са получили членски карти след юни месец 2004 г. Но отговорните за тази дейност в БСМ през последния мандат Николай Тотев и Стефан Падалски не дадоха отговор на нито един от  неудобните за тях въпроси. На тези въпроси, поставени в залата, както и на много други, ръководството, организирало конгреса, не даде отговор.  Проведе се един конгрес в стил пародия и цирк, на него не само, че не бяха прочетени единадесетте протестни декларации от страната, на него нямаше представител на ПГ на Коалиция за България, на правителството, нямаше го и председателят на партията, неговите заместници, единствено форума уважи Антон Кутев, който отговаря за младежката политика в Изпълнителното бюра на ВС на БСП. Това е най-реалната оценка за кризата и проблемите в ръководството на БСМ. Този конгрес бе на път да се проведе в пълна тайна, все едно БСМ е масонска ложа или таен рицарски орден. С такива мерки за сигурност и охрана протече, на каквито биха завидели и родните босове на подземния свят. Конгрес, в който от избраните 210 делегати се регистрираха 172, а в самото гласуване за председатели и членове на ръководните органи са участвали 139. Останалите напуснаха в знак на несъгласие с начина на провеждане и организиране на конгреса.

БСМ се превърна в една олигархична организация, в която апаратните игри и хватки са овладени до съвършенство. Управлява я една група от хора, които през 2001 г. след парламентарните избори искаха оставката на тогавашния лидер на партията Георги Първанов, които заявяваха, че ще емигрират, ако той стане президент на страната.  Ситуацията на разединение и скандали в БСМ не само, че никога не е била толкова голяма и непреодолима, но и никога не е била толкова далеч от БСП, както сега. Не остана нищо друго и БСП приветства желанието им за еманципация и получи пълна независимост и ненамеса. БСП отдавна разбра, че младежките й организации не провеждат младежка политика и се захвана самата тя да го прави и го върши не само успешно, но и въпреки тях. Пред БСП стои въпросът за създаване на единна младежка организация. БСМ загуби правото си да претендира, че тя може да бъде тази организация или центърът, около който да се създаде. Защото нейния състав от 6 000 членове за последните години е намалял повече от три пъти, а численият състав на младежите в БСП през последните години се увеличи близо три пъти и в момента е над 15 000. БСМ не само е далеч от тази цифра, тя е далеч от идеята и мисията, с която е създадена, тя е чисто и просто упадъкът на една идея.

Борислав Ангелов, политолог

30 ноември 2006 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8501

Posted by on ное. 30 2006. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.