БРЮКСЕЛСКИ ДНЕВНИК

ГРАДЪТ НА ГОДИВА

Брюксел, столицата на Белгия, е един от най-богатите и подредени градове в Европа. Ако посетите града днес, няма да може да кажете, че повече от година, Белгия няма правителство – и май на никой не му пука особено от този факт. Или най-малкото никой не протестира на никой от трите говорими езика  – немски, френски и фламандски.
Брюксел има най-нафуканото летище на света, но внимавайте с duty free магазините, особено ако търсите малцово уиски. Бира, шоколади, чипс, вафли, кристали и диаманти е това с което е известен градът. Разбира се и малката статуя на манекена, който пикае фонтан от шоколад Годива или на някои места бира Лефе.


Не съм нито туристически, нито културно-лешояден тип, но се смесих с група hi-tech японски туристи, въоръжени с камери, за да открият множеството катедрали, музеи и дворци. За японците, когато са извън страната си в момент е много по-добре, отколкото да са си у дома – със земетресения с магнитуди от 9-та степен и последващите трусове.

Брюксел има две части – старата, създадене и запазена през вековете, която привлича милиони туристи. Новата, скучния Брюксел, столицата на Европейския съюз и дом за Европейския парламент, Европейския съвет – висшия орган на 27-те членки и НАТО. Когато Европейския парламент има заседание хотели в района са препълнени и дори най-обикновените стаи достигат цена от 250 Евро на нощ. Цените спадат рязко, до повече от 50 %, когато площадът срещу парламентът, обиновенно изпълнен с гуляйджии, е фактически пуст. Срещнах един сикх от Мога (град в Северна Индия, Бел.ред.), който се оплакваше, че продажбите от будката му намаляват, особено на алкохол, от който най-вече си изкарвал парите. Направи ми уикенд-отстъпка на фъстъците, но не и на виното. Умно, Сардарджи! (титла в Индия, бел.ред.)
 

АГИТ-ПРОП БУЛЕВАРД

Нашата индо-пакистано-афганистанска тристранна делегация имаше няколко интересни обмена с Европейската комисия, откъдето показаха необичайно висок интерес по отношение на Афганистан. Не минаваше и ден, без някоя лобистка група страстно да пропагандира за плебисцит в Кашмир, самоопределение на Гилит-Балтисан, правата на жените в Буркина Фасо, за защита на редки почви в Тамбукту – всичко това извън Парламента.

МИДИТЕ В БРЮКСЕЛ

Има един невероятно безличен  ресторант в стария Брюксел – Соленото пасище (Le Pre Sale). Отвътре изглежда още по-обикновен – менюта по стените и бирен кран по средата. Собственикът държи едната си ръка на крана, а едното око на този, който раздава сметките. В крайна сметка е събота. Взехме маса за петима – двама вегетарианци и един халал (който яде само мюсюлманска храна, бел.ред). Специалитет на заведението са миди, двучерупкови, ако ви интересува. Да ядете мидите от една пълна кофа и да събирате черупките им в друга отнема около половин час, докато поливате с шардоне. На дъното на кофата има супа и зеленчуци, които се консумират в белгийски пържени картофи. Бяхме толкова увлечени в яденето на миди, че не забелязахме тълпите посетители, които бяха отпращани, защото нямат резервация.

КЪДЕ ИМПЕРАТОРЪТ СЕ Е СБЛЪСКАЛ С ВИСОКОМЕРИЕТО

На 30 км. южно от Брюксел, по посока Франция, е разположен паметник – Лъвската могила, отбелязващ битката при Ватерло. На 18 юни 1815 г. Наполеон Бонапарт се бие и загубва платото на Ватерло от колиционните сили на британци, холандци, белгийци и руснаци. Кавалерията, водена от прочутия маршал Ней, не може да пробие коалиционната отбрана. Когато дори отчаяният щурм на прочутата стара гвардия не  успява да разкъса редиците им, Наполеон се предава, изоставяйки артилерията си. Бяга към Париж, но умира в изгнание на св.Елена.
Наполеон намира своето Ватерло от ръцете на лорд Уелингтън, който заслужава шпорите си по време на кампаниите в Индия. Ватерло, както Диен Биен Фу в Индокитай, където французите затънаха 140 г. по-късно, е синоним на катастрофа. Всеки етап от битката е внимателно пресъздаден във филми, восъчни музеи, панорами и възстановки. Такива се правят на всеки 18 юни с много фанфари. Точно 226 стъпала водят до върха на монумента, откъдето се разкрива спираща дъха панорама към бойното поле. Табелка предупреждава страхливите да не изкачват стъпалата. Французите не признават поражението, така че те също празнуват победата всяка година. Такава е неувяхващата слава на марката Ватерло, че дори води до производството на бира със същото име и 15 % алкохол.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЕДИН ВТОРНИЧЕН ДЕН В СЕЛО ЦЕНОВО

КРИМСКИТЕ ТАТАРИ С ПО-АДЕКВАТНА ПОЛИТИКА КЪМ ЯПОНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ

МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР НА ЮНЕСКО ЗА СТРАНДЖА В ЦАРЕВО

БЕРЛИНСКАТА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЯ РЕДКИ КНИГИ В ГЕРМАНСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

КАК СЕ СТИГА С ЯХТА ОТ ЦАРЕВО ДО СИНГАПУР?

КРИВОГЛЕД ОПУСУМ ОТ ЛАЙПЦИГ СЪБИРА ЛЕГИОНИ ПОЧИТАТЕЛИ

ГОРДА СТАРА ПЛАНИНА И НЯКОИ МЕСТА ОКОЛО НЕЯ…

ЛОЗЕНГРАД – НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ

ЗА МЕЧКИТЕ И ХОРАТА ИЛИ ДО БЕЛИЦА И НАЗАД С ВЛАК

ЦВИ КЕРЕН ЗА ВРЪЗКАТА СИ С БЪЛГАРИЯ, КИБУЦИТЕ, ИЗРАЕЛ, КОНФЛИКТИТЕ, МУЗИКАТА И…

ВИЕНА – КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА И МУЗЕИ

БРАТИСЛАВА – СЪРЦЕТО НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

НЕПОЗНАТИЯТ КРИМ

ЮЖНА АЛБАНИЯ – КРАСИВА ПРИРОДА, БУНКЕРИ, МЕРЦЕДЕСИ…

ИЗНЕНАДВАЩО ГИГАНТСКА ТРОПИЧЕСКА РИБА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДЪЛБИНИТЕ, СЕ ОЗОВА В БАЛТИЙСКО МОРЕ

СОФИЙСКИЯТ БИТАК

ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА В ШВЕЦИЯ

СТОКХОЛМ – ЗЕЛЕНАТА СТОЛИЦА НА ЕС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3898

Posted by on май 30 2011. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.