БРУТАЛНО ПОЛИЦИЙСКО НАСИЛИЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕВРОПЕИСКИЯ СЪЮЗ

Историята със сигурност е поредната, в която полицейски служители пребиват невинни граждани и ги карат под натиск да дават неверни показания, с една единствена цел ,ЧАС ПО СКОРО ДА НАПУСНАТ ПОЛИЦИЯТА  докато истинските престъпници се разхождат на свобода.

Може би прикрити от същите тези полицаи, защото са в комбина с тях или… кой знае защо. Затова само можем да гадаем. Но това са мислите, които навяват от всички тези истории: Кой диктува правилата? Кои са истинските престъпници? Защо се отклонява вниманието?…Сега отново ще разкажем случай на тази тема, не защото искаме да уроним “престижа” на полицейската институция и хората, които работят в нея, които ни пазят и защитават от беззаконието и престъпниците, а защото някои от тях си позволяват да си играят с човешкия живот и да се правят на “велики”.

Георги Николайчов Георгиев и Янко Фердидандов Славчев излизат от заведение в района на хотел “Плиска” около 23.30 вечерта на 9 април и тръгват по улиците около хотела да търсят сестрата на Янко. Около 23.50 часа ги спира патрулна полицейска кола на 1-о РПУ в столицата. Двама униформени полицаи без да се представят ги задържат и отвеждат в полицейското управление за проверка. Обяснението е, че е откраднато нещо в района и искат да извършат рутинна проверка. В 1-о районно управление двамата задържани поотделно дават писмени обяснения за това къде са били, какво са правили и т.н.

Дотук случката се развива сравнително цивилизовано и нормално. Вкарват ги в ареста. И от този момент нататък нещата загрубяват. Георги разказва, че към 2.00 часа трима униформени полицаи му нанасят жесток побой като го удрят с юмруци по главата и тялото и го ритат в стомаха и в гърба. През цялото време му задават въпросите: “Какво откраднахте?”, “Къде го занесохте?”, “Какво взехте?”… Но тъй като Георги не знае нищо за случилото се, отговаря само: “Нали ви казах къде сме били… Нищо не сме взимали…”

И следва затишие пред буря…

Около 10.00 часа на 10 април цивилните оперативни работници и  дознатели започват да разпитват отново Георги на ІІІ-ия етаж на 1-о РПУ. Тогава, според думите на задържания, му е нанесен отново побой, като е удрян многократно с палка и пистолет по тялото и главата. Единият е бил оперативен работник на име  Джифаров, а другият – гологлав млад мъж,около 30-те, облечен в дънки и яке, на когото така и не научава името.От въпросите, които са му задавани по време на побоя, Георги разбира, че са откраднати месинг, някакви кабели и цветя. Но от къде, защо, в какви количества и до днес остава неизвестно за него. На репликите “Искам да се обадя на адвокат”, “Искам да се обадя на родителите си”, отговорът е бил “Ще мълчиш!”, комбиниран с удар в главата! Около 11.00 часа му казват пак да си помисли добре и го връщат в ареста.

Следобяд около 15.00 часа “картинката” се повтаря: бой с палка от двама цивилни полицаи. От устните му тече кръв и се превива от болки в седалището, гърдите и корема… Този път Георги под диктовка написва собственоръчно, че са влезли с приятеля си Янко в склад, в бл. 24 в района на хотел “Плиска”, от където са откраднали месинг на 5 април.

И към 17.30 часа той вече е пуснат от районното управление да се прибере вкъщи…

Пребит и омаломощен от “дългия” разпит, Георги вече е на свобода! Обръща се към адвоката си и по негова препоръка  посещава съдебен лекар във ВМА, където му е направен цялостен медицински преглед и му е издадено съдебномедицинско удостоверение.

Същата съдба е имал и приятеля му Янко, който е от цигански произход, мургав и който, според Георги, е бил “основанието” на полицаите за задържането.

Междувременно нашият герой получава призовка на домашния си адрес да се яви за разпит в 1-о РПУ. На 13 април Г. Н. Георгиев заедно със своя адвокат се явява в качеството си на “свидетел”. На аргументите на адвоката и посочените документи от медицинския преглед, оперативният работник Джифаров, който води разпита и същият, който е нанесъл побоя, отрича това да се е случило и споменава, че може би е бил ударен от колегите му, които са го задържали през нощта и са го вкарали в ареста.

Двама мъже са пребити не къде да е,  а точно  в полицейски участък!  Задържани са без много обяснения и легитимиране на полицейските служители! Под натиск са заставени  да дадат неверни показания! Какво ли щеше да стане, ако не бяха?!?!Докога? Докога ще се цитират подобни случаи, господин Министър на вътрешните работи? Докога служители на МВР ще прекрачват границата на позволеното? Кога ще можем да се доверим на Полицията и да бъдем сигурни за живота си?Ивана Георгиева Документите :

ПРИЗОВКА
СЪДЕБНО УДОСТОВЕРЕНИЕ 1
СЪДЕБНО УДОСТОВЕРЕНИЕ 2
ЗАПОВЕД

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=416

Posted by on апр. 13 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.