БРИТАНСКИЯТ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР: КИТАЙСКИ ФИРМИ ЩЕ СТРОЯТ И ПРИТЕЖАВАТ АЕЦ НА ОСТРОВА

George Osborne

Вълна от негодувание заля британската преса след изявление на финансовият министър Джордж Озбърн накрая на визитата му в Китай. Там той обяви, че китайски фирми ще могат да притежават мажоритарен дял в нови британски ядрени централи. Договорката е скрепена с меморандум подписан по време на посещението му е Пекин.

Очакванията са още през следващата седмица да се стигне до първата сделка за 14 милиарда паунда за строежа на атомната централа Хинкли Ц.

Първоначално китайците е вероятно да купят миноритарен дял във всеки един проект, който с времето да нарасне до мажоритарен.

По време на разходка в китайската ядрена централа Тайшан в южен Китай, Озбърн заяви: „Днес поставяме началото на следващата голяма крачка в отношенията между Великобритания и Китай – най-старата ядрена сила за цивилни цели и най-бързо развиващата се ядрена сила за цивилни цели. Това е важна част от плана на правителството за развитие на следващото поколение атомни мощности във Великобритания. Това е потенциал за повече инвестиции и работни места в Британия, и по-ниски енергийни разходи в дългосрочен план за потребителите“.

Международната атомна служба, която е базирана на Острова още от края на месеца ще започне обучението на китайски специалисти.

Британската централа Хинкли Ц ще бъде първата ново изградена британска ядрена централа от 1995 година насам.

Френската EDF  е основната компания зад проекта, но си търси партньор за поделяне на разходите.

Британският министър на енергетиката Ед Давий каза „Това е вълнуващо развитие, задълбочаващо отношенията ни с Китай по начин, който ще облагодетелства и двете страни. Китайските инвестиции в британския пазар на електроенергия са добре дошли, когато отговарят на нашите строги регулации за сигурност“.

Много коментатори и медии буквално избухнаха със стотици коментари обвиняващи правителството за продажбата на страната, кибер-шпионаж, заплахи пред националната сигурност, предаване на националния интерес.  

По материали от британската и шотландска преса

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7131

Posted by on окт. 17 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.