БРАТИСЛАВА – СЪРЦЕТО НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

Братислава, столицата на Словакия. Много може да се каже за този наистина уникален град и пак няма да бъде достатъчно. Град, който си има душа и сърце. Задължително човек трябва да отиде поне един път през живота си там. Българите отскачат до Братислава най-често през австрийската граница, защото Виена е на около 50-60 км, а автобусът е десетина евро отиване и връщане. Влизайки в града по една магистрала, която води директно към центъра на града, нещо подобно на нашето Цариградско, се виждат доста неприятни панелни блокчета, нещо като Люлин. Но след като се влезне в центъра на града, приликите свършват.

Като цяло Братислава е място за млади хора. Пълно с дискотеки, барове и кръчми. Не случайно градът е известен и под името Партислава, нарицателно име, наложило се през годините от местните.  Разбира се и за по-възрастните от нас има местенце и то не едно или две. Градът предлага изключително много забележителности – тесни павирани улички, алеи, мостове и невероятна архитектура, изобщо има какво да се види. Също така има и какво да се опита. Местното пиво е доста качествено, а традиционната кухня омайва с различни вкусове. След обилен обяд в някоя малка механичка идва време за разходка. Излизайки от някоя от малките улички, попадаме на площад с пейки и фонтани. Да, чисти, красиви и най-вече, работещи фонтани. По безбройните пешеходни зони са разположени сергии, на които на прилични цени всеки може да си купи нещо за спомен, докато в близост минават трамваи на видимо пълнолетна възраст, ако не и повече, но в доста добро състояние, хората се опитват да запазят духа на отминалите времена, няма лошо и ние така правим. Разбира се, не трябва да забравяме и за река Дунав, която минава през града и дава възможност за дълги, тихи и приятни разходки по крайбрежната.

Ето защо, ако имате възможност, Братислава е град, който няма да съжалявате, ако посетите. Добрите спомени и емоциите са гарантирани.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НЕПОЗНАТИЯТ КРИМ

ЮЖНА АЛБАНИЯ – КРАСИВА ПРИРОДА, БУНКЕРИ, МЕРЦЕДЕСИ…

ИЗНЕНАДВАЩО ГИГАНТСКА ТРОПИЧЕСКА РИБА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДЪЛБИНИТЕ, СЕ ОЗОВА В БАЛТИЙСКО МОРЕ

СОФИЙСКИЯТ БИТАК

ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА В ШВЕЦИЯ

СТОКХОЛМ – ЗЕЛЕНАТА СТОЛИЦА НА ЕС

ЗООПАРКЪТ В НОЙКИРХЕН ПОКАЗВА АНАТОМИЯТА НА ЖИВОТНИТЕ

ЕЗЕРОТО РИЦА В АБХАЗИЯ

ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ПЕЩЕРАТА ОРЛОВА ЧУКА

ЛАДИНИТЕ – ИЗЧЕЗВАЩИЯ НАРОД НА ДОЛОМИТИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3355

Posted by on авг. 31 2010. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.