Бразилска пеперуда зад моето рамо

Peperuda koritsaРоманът „Бразилска пеперуда зад моето рамо“ (издателство „Летера“) е вторият роман на Анна Колчакова след успешно излезлия през 2013 година роман „Възшествието на маймуните“ (издателство „Водолей“). Двете книги са свързани от общата героиня, Йоли,но за разлика от „Възшествието на маймуните“, в която героинята, условно наречена „Жената-Правилник“, действа като анонимен механизъм в експерименталната машина, опитваща се да промени българското образование, тук историята, развиваща се в периодите преди и отчасти след този провалил се опит, увлича читателя с всеотдайната борба на Йоли за живота на едно изоставено от родителите си дете.

В средата на 80-те години Йоли, тогава студентка, попада на комсомолска бригада в Дом „Майка и дете“, в отделението за увредени деца. Сюжетът се развива около опитите й да докаже, че едно от децата там е с неправилна диагноза и да го извади от този антисвят, в който е захвърлено от извечните обществени представи за приличие и от сънената бездуховност на персонала.

Съчетанието на фикционалността с документалност задоволява преобладаващите като че ли напоследък предпочитания на публиката към реалити формати. Едновременно с това обаче, романът разчита много на фоновите знания на читателите, на познаването на автори като Булгаков, Айтматов, Барико, Фотев, Неруда, на евангелските и иносказателни мотиви, за да повдигне въпроса за предопределеността и свободната воля, за произхода и смисъла на човешките стремежи към добротворство, за възможността човек да бъде добродетелен извън религията, за причината да не можеш да не постъпиш добре, за причините да не смееш да постъпиш добре…

Авторката не отговаря на повдигнатите в книгата екзистенциални въпроси за сляпата случайност и смисъла на човешкия живот, тя само дава шанс на читателя да разсъждава върху тях, ако има капацитета да го прави и му помага да твори собствения си духовен свят, ако има стремежи към подобно съзидание. Читателят може да играе с образа на пеперудата като метафора на случайността от теорията на хаоса или на щастието, или на любовта, да го противопоставя на образа на морето, символизиращо изначалната, честна стихия, неподвластна на човешките пороци. А може просто да проследи разтърсващата история за самотните усилия на героинята да спаси едно обречено същество.

При всички случаи, обаче, въпросът „Ама това, което е написано, истина ли е било?“ е дълбоко профанен, защото „Бразилска пеперуда зад моето рамо“ е роман, а не вестник.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=12979

Posted by on ян. 25 2016. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.